CV nasıl hazırlanır? Başvurduğunuz işi kapmak için CV’nizi nasıl doldurmalısınız?
Bu yazımızda özellikle yeni mezunların sorduğu CV nasıl hazırlanır? sorusunun cevabını vereceğiz.
CV hazırlamak başvuruda bulunduğunuz işi kapabilmeniz için oldukça önemlidir. Profesyonel bir şekilde hazırlanmış CV ile insan kaynakları idarecilerinin dikkatini çekmeniz ve mülakata çağrılma olasılığını arttırabilmeniz mümkündür.
İş arayanların dikkatli bir biçimde CV hazırlaması gerekir. Dikkatli şekilde hazırladığınız bir CV, nitelik şarjörünüz gibidir. İnsan kaynaklarının hakkınızda ilk izlenimleri edinmesini sağlar.
Size işi kaptıracak bir CV’de bulunması gereken bölümler; İsim ve soy isim, güncel iletişim bilgileri (e-mail adresi ve telefon numarası v.b.), çalışma tecrübesi, lisans bilgileri, alınan eğitimler ve alınan sertifikalar, referanslar ve ilgi alanları şeklindedir.
Not: CV sözcüğünün uzun hali, Curriculum Vitae’dir. Türkçede bu kavram genel olarak özgeçmiş olarak kullanılmaktadır.
CV hazırlarken dikkat etmeniz gereken noktalar şu şekildedir;
Bir özgeçmişin uzunluğu maksimum 2 sayfa olmalıdır. Henüz yeni mezun olmuş ve tecrübe sahibi olmayan öğrencilerin ise özgeçmişinin 1 sayfa olması gerekir.
Bununla birlikte özgeçmişinizi elektronik bir ortamdan yollayacaksınız yazı stilinin ‘Times New Roman’ veya ‘Arial’ gibi karakterlerle 11 veya 12 punto boyutunda yazmalısınız.
Ayrıca özgeçmişte bulunan sözcüklerin ve cümlelerin altının çizilmemesi gerekmektedir. Eğitim bilgilerini doldururken tersten başlamalı ve başa doğru gitmelisiniz. Özgeçmişinizde mutlaka vesikalık olarak çektirdiğiniz bir fotoğrafınız bulunmalıdır.
Özgeçmişinizde Bulunması Gereken Bölümler Nelerdir?
Bir özgeçmiş hazırlarken hangi bölümlerin bulunması gerektiği değerli bir konudur. Başvuruda bulunacağınız şirketin çalışan alımından sorumlu olan idarecinin dikkatini çekmek için özgeçmişinizde olması gereken bölümler vardır.
Kariyer Hedefi Bölümü
Başvuruda bulunulacak bölüm için kendinizi ifade edebileceğiniz, niçin başvuruda bulunulan pozisyona uygun olduğunuzu düşündüğünüzü karşı tarafa aktaracağınız bir alandır. Bu alan olabildiğince kısa bir paragraf biçiminde oluşturulmalıdır.
Kişisel Bilgiler Bölümü
Özgeçmişlerde en kilit noktalardan biri kişisel bilgiler alanıdır. İnsan kaynakları idarecilerinin sizin hakkınızda bilgi edinebileceği ve iletişim kurabilmek adına inceleyebilecekleri noktadır. Bu nedenle kişisel bilgiler bölümünün eksiksiz ve uygun biçimde doldurulması gerekmektedir.
Kişisel bilgiler bölümünde isim ve soy isim, tel no, e-mail adresi ve adres bilgileri yer almaktadır. Bu bilgilerin doğru ve güncel olması aradığınız işi kapmanıza bir hayli yardımcı olacaktır.
Yanlış girilen bir iletişim adresi sebebiyle mülakata çağrılma şansınızı kaybedebilirsiniz. Bununla birlikte kişisel bilgiler bölümünde doğduğunuz tarih ve medeni hal durumunuz bilgileri de yer almalıdır.
Eğitim Bilgileri Bölümü
Eğitim bilgileri alanı tersten başlanılarak oluşturulması gereken bir bölümdür. En son mezun olunan kurumdan başlayarak ilk mezun olunan kuruma doğru gitmeniz gerekmektedir.
Hangi ortalama ile mezun olduğunuzu ve önemli derecelerinizi bu alanda belirtebilirsiniz. Yeni mezun ve deneyimsiz bir öğrencinin özgeçmişinin üst sırasında bu bölümün yer alması gerekir.
Eğer tecrübeliyseniz eğitim bilgileri bölümü iş deneyimi bölümünün alt kısmında yer almalıdır.
İş veya Staj Deneyimi Bölümü
İş veya staj deneyimi bölüme de ters kronolojik olacak biçimde oluşturulmalıdır. Çalışılan firma, çalışılan bölüm ve çalışma süresinin aktarılması gerekir.
Kısa bir açıklama ile bu bölümde çalışırken yerine getirilen görev ve kazanılan başarılardan bahsedilmelidir.
Yetenekler Bölümü
Yetenekler ve yetkinlikler bölümüne bilinen bilgisayar dili programları, yabancı diller ve başvurulan bölüm adına aranan özelliklerden sahip olduğunuz özellikleri yazabilirsiniz.
Bildiğiniz yabancı dillerde ve bilgisayar dili programlarında hangi derecede olduğunuzu belirterek yazmalısınız.
Eğitimler ve Sertifikalar
Eğitim veya iş hayatınız süresince kendinizi geliştirmek adına aldığınız eğitim ve sertifikaları bu bölümde belirtebilirsiniz. Özgeçmişinizin kısa ve öz olması gerektiği için alınan her eğitim ve sertifikanın bu alana yazılmaması daha doğru olacaktır.
Yalnızca başvurduğunuz işin pozisyonuna uygun olan eğitim ve sertifikalarınızı belirtmelisiniz. Aynı zamanda sertifikanın alındığı kuruluş, tarih ve saat bilgilerini de belirtmelisiniz.
Referanslar
Yeni mezun ve tecrübesiz kişiler referans olarak daha önce staj yaptığı yerdeki personellerden birini veya öğretim gördüğü öğretmenlerden birini yazmalıdır.
Referans bölümüne en fazla iki kişi yazılmalıdır. Referans olarak eklenilen şahıslara bu durumu haber vermek gerekir.
Bu yüzden referansta eklenilen şahısların isim ve soy isim, iletişim bilgileri ve çalıştığı firmadaki unvanı eklenmelidir.
İlgi Alanları
İlgi alanları kısmı hobilerinizin neler olduğunu aktararak doldurabileceğiniz alandır.