fbpx

Franchise Terimleri Nelerdir? – Franchise Olmak

Franchise terimleri nelerdir? Hiç düşündünüz mü? Düşünmüş olacaksınız ki şu an buradasınız. Siz düşündünüz öyleyse varsınız.

Bize de size düşüncelerinize ışık tutmak düşer. Çoğunluğun yalnızca genel çizgilerle bildiği franchise terimlerine kavrayış, öğreniş getirmesi adına gür bir ışık tutalım.

Ortak Franchise Olma Şartları Nelerdir?

Franchise olmak istiyorsanız belirli şartları yerine getirmiş olmanız gerekmektedir. Peki ya nedir bu şartlar?

Franchise terimleri nelerdir

Markayı İdare Etme Hakkına Sahip Franchise

Bu franchise çeşidi tek bir ürün, hizmet ve ticari markayı değil bununla birlikte pazarlama programı ve proje el kitapları gibi firmanın kendi özgün algısını sağlamak adına eksiksiz bir metot da barındırır.

Açıklama Beyanı: FDD veya Franchise Bilgilendirme Belgesi adıyla da tanınır. Açıklama belgesi franchise sahibi ve franchise sistemi ile ilgili veri sağlar.

FDD: Bu terim, Franchise Disclosure Document sözcüklerinin kısaltılmış halidir. Franchise bölgesindeki franchising ve franchise sistemi ile ilgili veri sağlayan açıklama belgesinin formatıdır.

Franchise

Ticari marka, ücret, yardım ve kontrol kullanımını da barındıran franchise sahibi ve franchising sahibi arasındaki iletişimi açıklayan bir lisans çeşididir.

Franchise Sözleşmesi: Bu kavram her kişiye her birinin ne yapması gerektiği konusunda franchise ehili ve franchising ehili arasındaki yasal, yazılı sözleşmedir.

Franchisee: Franchise ehlinden franchisor’un ticari markası veyahut ticari adı içerisinde iş yapabilme hakkını elde eden kişi veya firma demektedir.

Franchising: Ticari marka lisansı, ücret ödemeleri ve önemli destek veya kontrol ile kategorize edilen bir iş büyütme stratejisidir.

Franchisor: Franchise’e ticari marka veya ticaret unvanları içerisinde iş yapma hakkı veren kişi veya firma demektir.

Ürün dağıtımı franchise’i: Franchise ehlinin, franchising alıcısının ürünlerini, franchise bölgesini firma idaresini kullanmadan sattığı bir satış modelidir.

Telif hakkı (royalty): Franchisee tarafından franchise bölgesine gerçekleştirilen düzenli ödemedir. Çoğunlukla franchisee brüt satışlarının bir yüzdesine bağlıdır. Bununla birlikte sabit bir ücrete tabii de olabilmektedir.

Ticari Marka: Franchisee lisansına sahip bir franchise ehli olan şirketleri belirten markalar, marka isimleridir.

Bununla birlikte “Franchise terimleri nelerdir” yazımız sona erdi. Benzer yazılar sitemizde mevcuttur. Yazının üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Şimdilik diğer yazılarımızın yayın tarihine kadar bütün okurlarımıza sağlıklı günler dileriz. Hoş kalın, hoşça kalın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Contact Us

e-Bülten Kayıt Ol Fırsatları Yakala

İş ve Yatırım Konusunda GÜNCEL Kalmak İÇİN Kayıt Ol

10.000 ' den fazla kişinin kayıtlı olduğu e-Bültenimize kayıt olup Yeni İş Fikirleri, Bayilik ve İş Fırsatları hakkında güncel bilgileri kaçırma