Kariyer Gelişimi Aşamaları Nelerdir?

Kariyer gelişimi aşamaları kavramı beş farklı maddeye bölünür. Bu maddeler iş için hazırlık, örgüte giriş, ilk meslek, orta kariyer ve son kariyer dereceleridir. İş için hazırlık bölümü, personellerin doğumundan başlayarak yaklaşık olarak 25 yaşına basmasına kadar ki zaman dilimini oluşturur. Özellikle bu dönem, çalışan adaylar ilk meslek planlarını oluşturduğu ve bu yolda eğitimler aldığı dönemdir.

Örgüte giriş aşaması özellikle 18-25 yaş grubundaki kişilerin iş bularak işe başlama macerasını oluşturur. Kişinin meslek hayatına ilk adım attığı bölümdür. İlk meslek aşaması özellikle 25-40 yaş grubundaki kişilerin üstlerine değerlerini kanıtladıkları ve başarı elde ettikleri aşamadır. Orta kariyer aşaması özellikle 40-55 yaş grubundaki kişileri içine alır. Bu bölüm kişilerin meslek hayatlarında büyümesi ve ilerlemesini içinde barındırır. Son kariyer aşaması kişinin meslek hayatından ayrılmaya hazırlandığı aşamadır.

kariyer gelişimi aşamaları

Kariyer Yönetimi Nedir?

Meslek yönetimi, kariyer planlanması ve kariyer gelişimini içinde barındıran bir süreçtir. Bu aşama özellikle personellerin yeteneklerinin tespit edilmesi, ilgi alanlarının bulunması, aktif ve pasif yönlerinin keşfedilmesini, şirketin bünyesindeki çalışma fırsatlarından çalışanların bilgi sahibi olmasının sağlanması, bununla birlikte kariyer hedeflerinin oluşturulması ve kariyer planları adına hazırlık çalışmalarının gerçekleştirilmesi gibi etkinlikleri içinde barındırır.

Kariyer yönetimi sayesinde personeller objektif şekilde kendilerine ait aktif ve pasif yönlerini ortaya koyar. Personellerin meydana getirdiği meslek planlarıyla bu hedefe nasıl ulaşacaklarının ayrıntılı strateji oluşturulmasına yardımcı olunur. Meslek yönetimi hem işçilerin hem yöneticilerin hem de organizasyonun idarecilerinin sorumluluk alması gereken bir aşamadır. Çalışanlar kendi becerilerini sergileyebilmek adına yöneticilerine dürüst olmalıdırlar. Çünkü ancak bu şekilde kendilerini doğru biçimde ifade edebilirler.

Yöneticilerin sorumluluğuysa personellerin kendilerine aktardıkları bilgileri incelemek ve doğrulamak, şirkette açılacak pozisyonlar hakkında onları bilgilendirmektir. Bu sayede şirketin bünyesinde bulunan personellere fırsat sunulmuş olacaktır. Şirketlerin meslek yönetimi sürecinde sorumluluğu yönetimin bilgi sistemini kurmak, bilgilerin güncel tutulmasını sağlamak ve sahip olunan bilgilerin etkin kullanılmasını sağlamaktır.

Kariyer Yönetiminde Başarı

Şirketlerin kariyer yönetiminde başarıyı yakalayabilmeleri özellikle şu üç aşamaya bağlıdır.

Kariyer yönetimini doğru şekilde planlamak. Üst rütbedeki yöneticilerin meslek yönetim sürecinin desteklenmesi. Personellerin kişisel hedefleriyle şirketin hedeflerinin ortak bir çatı altında buluşturulması.

Kariyer Yönetiminin Faydaları Nelerdir?

• Şirketlerin gelecekte ihtiyaç duyabileceği nitelikli iş gücünün şirketin içinden sağlanabilmesi. • En alt kademeden en üste personelin mutlu olmasını sağlar. • Çalışanlarınızın arzu ettikleri değerleri karşılayabilmenizi sağlar. • Şirket içindeki iletişimin güçlendirilmesine olanak sağlar. • Şirketin tüm çalışanlarına eşit fırsat sunmasına olanak sağlar. • Şirketin sergilediği performansın çıtasını arttırmak. İdareciler ve işçiler arasında iletişimi güçlendirmek ve etkileşimi arttırmaya olanak tanır.

Bir işçisinin iş bulma basamağındaki kariyer yönetimini yapmış bir şirket bir hayli avantajlı olacaktır. İnsan kaynakları planlamasında oluşturulan arzu ve ihtiyaçlar kariyer yönetiminin girdisini oluşturur. Bu nedenle insan kaynakları personeliyle meslek yönetimi süreci doğrudan doğruya ilişkilidir.

Kariyer Yönetiminin Amaçları Nelerdir?

• Kariyer yönetimiyle bir işçinin şirket içindeki bulunduğu yerin bilincine varabilmesi. • Bir işçinin kendi meslek macerasını belirleyebilmesi. • Şirket idaresinin başarı yolunda ihtiyaç duyacağı insan kaynağına ihtiyaç duyduğu anda ulaşabilmesi. • Meslek hayatında durgunluk yaşayan personellerin motivasyonlarını geri kazanmalarına yardımcı olmak. • Kariyerinde durgunluk dönemi geçiren işçilerin yeni yollar doğrultusunda kariyerlerine yeni bir hedef edinmelerine yardımcı olmak.

Bununla birlikte kariyer gelişimi aşamaları yazımızın sonuna geldik. Daha fazla bu tarz yazıya sitemizden ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir