Kariyer Gelişimi Ve Yönetiminin Sağlanması

Kariyer gelişimi çağımızda insan kaynakları bölümü için önemli bir konuma yerleşmiştir. Birçok birey eğitim ve iş hayatı boyunca bireysel kariyer hedeflerini oluşturur. Kişiler hedeflerine ulaşmak adına sahip oldukları nitelikleri arttırmak gibi birçok faaliyette bulunurlar. Bununla birlikte insan kaynakları departmanı da personellerin kariyerlerini geliştirmek adına faaliyetlerde bulunurlar.

Şirketlerin insan kaynakları bölümde sorumluluk sahibi görevlilerin birçok görevi bulunur. Görevlerinden biride personellerin kariyer gelişimi ve yönetimini idare etmektir.

Kariyer gelişimi

Meslek (Kariyer) Nedir?

Kariyer, bir kişinin işte geçirdiği süre boyunca kazandığı tecrübe ve yeteneklerin hepsidir. Kariyer yaşamınız süresince adım adım ve sürekli olarak kendinize tecrübe katar ve bir işte uzmanlaşırsınız.

Meslek terimi bir hayli geniş anlamlar içerir. Kariyer yalnızca bireyler adına değil aynı zamanda insan kaynakları bölümü adına da önemlidir. Bunun sebebi kişinin çalıştığı kurumdaki iş rolünü, kurumun beklentisini ve amaçlarını içermesidir. Bireyin kariyerinde başarıyı yakalamasına, daha çok sorumluluk almasına ve daha fazla gelir elde etmesine yardımcı olur.

Meslek Geliştirme Nedir?

Meslek geliştirme, personellerin kariyer hedefleri doğrultusunda arzuladıkları noktaya ulaşılmasını sağlamak adına uygulanan faaliyetlerin tamamıdır. Kariyer geliştirmeyle belirlenen amaç personelin hırsını ve arzusunu geliştirmektir. Bu sayede şirketin amaçları adına personellerin değerlendirilmesini sağlanır. Kariyer geliştirmenin bu nedenle amacı personellerin becerilerini geliştirmek ve potansiyellerinin ortaya çıkmasına yardımcı olmaktır.

Yönetim ve Gelişiminin Firmaya Faydaları Nelerdir?

Kariyer geliştirmenin çalışanlara sunabileceği birçok olumlu etki vardır. Çalışanların streslerinin azaltılmasına yardımcı olur. Personellerin bağımsız hareket etme yetisinin gelişmesine olanak sağlar. Çalışanların yaşam standartlarını yükseltir. İşçilerin niteliklerine uygun işte çalışabilmelerine olanak sağlar. Çalışanların hak ettiği maaş skalasıyla çalışmalarına yardımcı olur. Personelin değerini arttırmaya yardımcı olur. Personelin çalışma ortamına adaptasyon süresini azaltabilmesi adına destek olur. İşçilerinize kariyer geliştirme şansı sunarak kendi değerlerini bilmelerine yardımcı olur.

Kariyer geliştirmenin personeliniz adına verimli olabilmesi için şirketin tüm bölümlerinin sürece dahil olması gerekmektedir. Personelin kariyerinde ilerleyeceği yol planının oluşturulması, katkılarının değerlendirmesinin yapılması, kariyer danışmanının işe alınması ve çalışanların ihtiyaç duyduğu konularda gerekli eğitimlerin sağlanması gibi konuların gerçekleştirilmesi şirketin sorumluluğundadır.

Kariyer geliştirme uygulamalarında şirketler çoğunlukla kariyer merkezlerinden, kariyer rehberlerinden , kariyer koçlarından, kariyer atölyelerinden eğitim ve geliştirme platformlarından faydalanırlar.

Kariyer merkezleri, çalışanların performans gelişimlerine yardımcı olur. Bununla birlikte kariyer merkezleri çalışanların kendisini değerlendirmesine de yardımcı olur ve işletme dışına çıkmadan eğitim verirler.

Kariyer rehberleri, personellerin mesleki açıdan gelişimlerine yardımcı olurlar. Kariyer rehberleri personellerin kariyer ve eğitim imkânlarına sahip olmalarına ve hangi eğitimlerin faydalı olacağına karar vermek için vardır.

Mentorluk, nitelik arttırma konusunda deneyim sahibi ve işinde uzman kişilerin bilgilerini başka kişilere aktarmasıdır. Mentor kişinin bilgilerini başkalarına aktarmasıyla öğrenme ve gelişim sürecini tamamlamak amaçlanmaktadır.

Kariyer koçluğu, işçilerinin kariyer hedeflerine ulaşmasında onlara özellikle yardımcı olan bölümdür.

Kariyer atölyesi, personellerinizin kariyer planlamasını notlandırır. Eğitim ve geliştirme programlarıyla personellerin potansiyellerini seminerler ve kurslar gibi etkinliklerle ortaya çıkarmanın yollarını uygularlar.

İş düzeni , personellerin işlerinin değerini arttırma yoluyla idare fonksiyonundaki sorumluluklarını arttırma ve iş değişimiyle personellerin sorumluluğu altındaki işlerine işlerine benzer görevlerde yer almasını sağlar.

Bununla birlikte yazımızın sonuna geldik. Bu tarz yazıların devamına sitemizi inceleyerek olabilirsiniz. Yalnızca yazıya tıklayarak diğer yazılarımıza ulaşın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir