İş Yeri Açma Ruhsatı Nasıl Alınır

Hayalini kurduğunun iş yerinizi açmak için en önemli adımlardan biri yasal olarak gereklilikleri yerine getirmenizdir. Özellikle ilk ve en önemli adım olarak iş yeri açma ruhsatı sahibi olmalısınız. Bu ruhsata sahip olmadan iş yerinizi açmanız mümkün değildir. Bu yazımızda iş yeri açma ruhsatının nasıl alınacağından bahsedeceğiz.

İş yeri açma ruhsatı nedir?

iş yeri açma ruhsatı

İş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı, bu görevi için yetkilendirilmiş birimler tarafından, geçerli yönetmeliğin kapsamında bulunan iş yerlerinin açılmasına ve çalışma yapmasına izin veren yasal belgedir.

Yetkili idarelerden alınmamış ruhsat olmadan bir iş yerinin açılması ve çalıştırılması yasaktır. Ruhsat olmaksızın açılan iş yerleri, il özel idaresi ya da belediye ekipleri tarafından kapatılarak cezai işlem uygulanır.

Çalışma Ruhsatları 3 ana gruba bölünmüştür;

  • Sıhhi Müesseseler
  • Gayri Sıhhi Müesseseler
  • Umuma Açık İstirahat ve Eğlence Yerleri

İş yeri Açmak İçin Destek ve Hibeler” başlıklı yazımızı okumak için tıklayın.

Sıhhi Müesseseler Hangileridir?

Sıhhi iş yerleri, insan ve toplum sağlığına duyarlı işletmeler olarak tanımlanmaktadır. Kısaca özetlemek gerekirse, iş yeri atıklarının çevreye zarar vermemesi, işletmenin çıkardığı gürültünün insanları rahatsız etmemesi temel şartlardır. Çalışan sayısı ve ya ciro miktarı, sıhhi müessese için belirleyici etken değildir.

Sıhhi işletmeler çeşitli mekan ve sektörlerden oluşabilmektedirler. Bunlara alışveriş merkezleri, eğlence merkezleri ile sosyal tesisleri örnek gösterebiliriz.

Bu sektörler arasında eğlence mekanları için ayrıca dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Bu tür işletmelerin sıhhi iş yeri statüsünde yer alması için iş yerindeki gürültü miktarının belediyece ölçülmesi ve belirlenen seviyede olması gerekiyor.

Sıhhi Müesseseler için Belediyelerden İstenen Belgeler Nelerdir?

Sıhhi müessese iş yeri açma ruhsatı için belediyelere başvurduğumuzda bizden hangi belgeler istenmektedir?

  1. işletmenizin vergi levhası.
  2. Nüfus müdürlüklerinden alacağınız adres muhaberesi.
  3. Kendi meslek odanızdan alacağınız esnaf yada ticari sicil tasdiknameleri.
  4. Şirket ana sözleşmesi ve imza sirküleri.
  5. Tapu fotokopisi.
  6. Kimlik fotokopisi.
  7. Emlak ve Çevre Temizlik Vergisi beyannamesi
  8. Kira kontratı.

Gayri Sıhhi Müesseseler

Bu tür işletmeler, insan sağlığına ciddi boyutlarda zarar veren işletmelerdir. Bu işletmeler kendi aralarında üçe ayrılmaktadır. Bu ayrılma, işletmenin hangi boyutta sağlıksız olduğuna istinaden yapılmaktadır.

Bunlar:

Birinci Sınıf Gayri Sıhhi, ikinci sınıf gayri sıhhi ve üçüncü sınıf gayri sıhhi işletmeler olarak ayrılmaktadır.

Birinci sınıf; Çimento, seramik, kireç, alçı, plastik vb. üretim yerlerini kapsamaktadır.

İkinci Sınıf; Tuğla, kiremit, kum, makarna vb. üretim yerlerini kapsamaktadır.

Üçüncü Sınıf; Halı, elbise, çakıl, kum, keçe vb üretim yerlerini kapsamaktadır.

NOT: Gayri sıhhi işletme listeleri oldukça uzun olduğu için buraya sadece birkaç tanesini yazdık. Tüm listeyi aşağıdaki dosyaları indirerek görebilirsiniz.

Umuma Açık İstirahat ve Eğlence Yerleri

İş yeri açma ruhsatı için son işletme türü, umuma mahsus işletmelerdir. Bunlar kişilerin toplu ya da tek tek konaklaması ya da eğlenmesi için otel, motel, pansiyon, bar, pavyon, gazino, gece kulübü, kahvehane, kıraathane gibi yerlerdir.

Bu işletmeler arasında içkili yer, oyun salonu, kıraathane ve kahvehanelerin açılışlarında önemli bir husus vardır. Bu işletmelerin özel ve devlet okullarından, ana okullarından ve öğrenci yurtlarından en az 100 metre uzakta olması gerekmektedir.

Belediyenin İstediği Belgeler

Belediyelerin istediği belgeler oldukça uzun bir listeden oluşmakta. Her belediyenin istediği belgeler farklılık gösterebiliyor. Bu nedenle iş yeri açmak için ruhsat başvurusu yapmadan önce mutlaka şahsen gidip sormanız daha sağlıklı olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir