Nasıl Sponsor Firma Olunur? – Sponsor Olmak

Nasıl Sponsor firma olunur? sorusunun cevaplarını arayacağız.

Sponsorluk Kavramının Anlamı

Spor müsabakaları ve programları, sosyal aktiviteler, sanatsal aktiviteler, kültürel aktivitelerin özel sektör yardımıyla maddi ve diğer olanaklar ile desteklemektir sponsorluk çalışması.

Terimi itibarı ile sponsorluk çalışmalarında fayda gören, destek alan taraf gibi gözükse de sponsorluk her iki tarafa da destek sağlayan iş birliği sıfatı taşıyan ekonomik bir çalışmadır.

Şirketler sektöre yeni bir ürün sunacaklarında, marka çalışması yaparken uygulamaya koydukları stratejik yöntemler içerisinde satış pazarlama yollarının aşamalarından biridir. Ürünün tutundurulması çabasıdır.

nasıl sponsor olunur

Söz konusu firmanın idareci kişileri şirketin tüm politikalarını yönetip, ürünün nasıl, nerede hangi kanallardan hedef kitlesi ile buluşturulacağı çalışmalarının yürütülmesi sırasında ortaya koydukları yöntemlerin, satış pazarlama çalışanlarının can alıcı noktalarından biridir.

Reklam çalışmalarında, marka çalışmalarında pazarda tutundurma olarak tabir edilen çalışmaya en fazla ivme kazandıran etkenlerden biri sponsorluk faktörüdür.

Kolanın Sponsorluk Örneği

Kolanın tüm Amerika’nın logosu biçimine gelmesi ünlü Amerikalı sporcunun elinde kola şişesi ile poz verdiği fotoğraflarının tüm ülkede yayınlanması ile gerçekleşmişti.

O yıllarda profesyonel satış-pazarlama-reklam faaliyetleri stratejileri gelişmemiş olduğu halde girişimci ürününü Amerikalılara benimsetmek adına ülkenin en sevilen sporcusuna kola içirmeyi akıl edecek kadar akıllı bir zihne sahipti.

Şirket, benzer reklam çalışmalarını uluslararası pazarlarda yürüterek spor aktivitelerinin sponsorluğunu üstlenerek tüm dünya insanlarına kola içirmeyi başardı.

Ürünün adı halka mâl olduğu anda Markaya dönüşmüştür. Artık ürün kişilik sahibidir fakat ruhu olmayan bir kişilik ölü demektir.

Markanın yaşayan bir canlıya dönüşebilmesi için ona bir de ruh üflenmelidir. İşte ruhun doğuş basamağı reklamcıların veya satış-pazarlama takımının imaj çalışması ya da marka çalışması olarak tanımladıkları basamaktır. Gerçeklikteki bebeğin ölü doğmaması, doğum anının her çeşit önlem alınarak sağlıklı bir bebeğin dünyaya getirilmesi çalışmasındaki incelik ve titizlikle ürün hayata getirilmeli ve hayat o ürünü kabul etmelidir.

Ürününüz ister bir içecek, ister bir giyecek ya da yiyecek ister bir hizmet ya da ülke olabilir. Ürün nerede ne biçimde doğacak? Hayata geleceği çevre onu nasıl tanıyacak ve kabul edecek? Bu İmaj tasarımcıları, reklamcılar ve satış-pazarlama takımının sorumluluğundadır.

Kola örneğine dönecek olursak kola ürün kişiliği konusunda sporu hedefledikleri ilk aşamadadır. Amerikalılar, Amerikan futboluna aşıktırlar. Amerikan futbolcusuna değer beslerler ve sporcu çalışkandır.

İyi alışkanlıkları olan kişiler olarak bilinirler. Hal böyle olunca kola da iyidir demektir. Ayrıca futbolcu tüketiyorsa halk için de faydalıdır.

Türkiye’de son günlerde aile terimini hedeflemiştir. Reklamlarında büyük babalar, büyük anneler, çoluk çocuk tüm aile mutluluk ve sevgi içinde yemek yerler ve masada kola vardır.

Bununla birlikte insanlara bilinçaltı kola aile demektir derler. Kola spor gibi olması alışkanlıklar demektir. Kola aşk demektir. Kimse bu cümleleri telaffuz etmez.

Fakat toplumun bilinçaltına gönderilen mesajla kolanın ruhu aile ve sevgi demektir telkini müşteri algısında yerleştirilmiştir. Bununla birlikte markaya bu ruh kazandırılmıştır.

Paris Örneği

Hangi ülkenin vatandaşına sorsanız, Paris mi aşk kenti diyecektir size? Sanki oraya gidince aşık olmak kaçınılmazmış gibi. Ayrıca Paris’e giderseniz aşık olacağınıza inanırsınız. Aşk ve Paris anlamdaşlaşmıştır.

Paris aşk ve aşk Paris demektir. Halbuki Paris’ de yalnızca bir kenttir. Dünya üzerindeki tüm kentler gibi ancak o şehri tanıtacak kimseler tarihte yaşanmıştır.

Büyük aşk hikâyelerini doğacak ruhun ana kişiliği olarak belirlemiştir. Bununla birlikte Paris’te yaşanan aşkları konu etmiştir. Şehre aşk ruhunu, aşk kenti kişiliğini giydirmişlerdir.

Bununla birlikte “Nasıl sponsor firma olunur?” yazımızın sonuna geldik. Bütün okurlarımıza sağlıklı günler dileriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir