İş yaşamı hangi durağa gidiyor? Bu otobüse hangi duraktan binebiliriz? birçok işin yaşatıldığı üretim, imalat, hizmet piyasaları içinde varlığını barındıran ikinci yaşam alanımızdır. İlk hayatlarımızın varlığı ve devamlılığı adına olması ve verimli geçmesi gereken ikinci hayatımız.
Ekonomik Hayat
Ekonomik hayat evren var olduğundan beri iş, üretim, zenginlik, fakirlik, sorun ve mutluluk terimlerini bir araya getirmiştir.
Biri varsa diğeri de bir biçimde var olmuştur. Tüm negatifliklere rağmen evren her bölümüyle gelişmeye devam etmiştir.
Ekonomik hayat ile alakalı en umutsuz tablolar çizildiğinde gerçekten zor zamanlar geçirildiğinde bile genel bir inceleme ile bakıldığında ilerleme ve üretim tarih boyu hiçbir zaman durmamış yavaşlamamış belki bazı inovasyonlara geç kalmış ama durmamıştır.
İş yaşamı hangi durağa gidiyor? Sıradaki durak hangisi? soruları elbette yanıtı bilimsel verilmeye çalışıldığında tanımlaması sayfalarca sürecek incelemelerden detaylı raporlardan oluşur.
Bu detaylı faaliyetler gerek Kamu Kuruluşları gerek özel sektör kuruluşlarında dikkatle gerçekleştirilmektedir.
İş hayatına herkesin bakabileceği herhangi bir uzmanlık gerektirmeyen çıplak gözle inceleyerek değerlendirdiğimizde her gün okuduğumuz gazete ve makalelerden ve kendi gördüklerimizden çıkarım yaparak, bir sentez yaparak yanıtlarsak cevabı biraz daha öz ve kısa olacaktır.
Dünyanın gelişmiş ülkeleri daha fazla ileriki duraklar ile haşır neşir olurken gelişmekte olan ülkelerde imkânları dahilinde bu yenileşmeyi gerçekleştirmeye onların geçtiği noktaya varmaya çalıştılar.
Teknolojinin kullanım alanının artması ile ülkeler arasında ki gelişmişlik farkına rağmen ülkeler yakınlaştılar.
Küreselleşme olarak kısaca açıklanan bu etkileşim ve küçülme uluslararası çabuk haber alma, çabuk kültürel etkileşim çalışmalarını da arttırdı.
Ülkeler ekonomik problemler yaşasalar da bir biçimde yatırımlarına devam ettiler. Uluslararası ilişkilerde yer almaya birtakım desteklere ulaşmaya çalıştılar.
İş Yaşamının Durağı
İnsanlık var oldukça iş yaşamı var olacak ve daha sağlıklı bir yere doğru gittiği kesin olacaktır. Eğitim kapasitesi her geçen gün artıyor.
Gelişen teknoloji yeni üretimleri yeni üretimler yeni sektörleri doğururken bununla birlikte yeni ürünü üretecek uzmanlık niteliklerini gerekli kılıyor. Bu zincir yeni öğrenimleri ve yeni işleri oluşturuyor.
İş hayatı kendi dinamiklerini oluşturarak inovasyon geçirerek tüm sorunlarına rağmen yeni çözüm yöntemleri bularak çıkış noktasını her defasında yeniden bulabiliyor.
Ülkemiz açısından değerlendirdiğimizde günümüze dek türlü siyasal ve ekonomik kırılmalardan geçtik. Fakat sonuç her zaman ilerleme oldu.
Bununla birlikte günümüzde geçmişten daha iyi yetişmiş mühendislerimiz var. Günümüzde geçmişten daha çok Bilgisayar mühendisimiz var.
Bugün geçmişten daha fazla girişimcimiz var. Ayrıca daha fazla teknoloji kullanıyoruz, daha fazla gelişmiş ülkeler ile aynı gelişmişlik düzeyine yaklaştık.
Evet hala onlardan çok uzağız ancak gerilemiyoruz da. Bununla birlikte bugün dünden daha fazla değersel gelişme içindeyiz. Bugün ülkemizde girişimi ve eğitimi teşvik eden projeler dünden çok daha fazladır. Destekler çok daha fazla.
İş yaşamına yeni girecek ya da iş yaşamı içinde yeni bir yol kat edecek hiç kimse tamamen yalnız değildir.
Ayrıca her yatırım güncel ve daha fazla işlendirme demektir. Her yeni girdi daha fazla işlendirme ve yeni piyasa anlamına geliyor.