İş kurmak, derin bir konuya giriş yapacağız anlaşılan. Başlığıma dikkat ederseniz “iş kurma sanatı” diyorum “iş kurmak” demiyorum çünkü her iş kurmak sanat değildir ama iş kurmak sanat olabilir mi? Kesinlikle olabilir. Çizdiğiniz her çizgi sanat değildir ancak uygun felsefeyle sanat olabilir mi? Kesinlikle evet. İş kurmak basit biz bu yazımızda sanat olan iş kurmadan bahsedeceğiz.
Çok sevdiğim aynı zamanda bana akıl hocalığı yapan bir büyüğümün lafı vardır. “Oğlum kendi işini başlat kendi işini!” Ben tabii ki birazcık kibarlaştırdım daha argoca ithamları olmuyor değil. “Manyak mısın sen? Anlamadın gidiyorsun.” havada uçuşan sözler arasında.
Daha önce bir yola girmiş ve o yolda olan biten şeyleri bana anlatan insanları dinlemek her zaman hoşuma gitmiştir ve bu nedenle atasözlerini de çok severim . Tabii ki sorgusuz sualsiz inanmak sizi yanlış bir yola götürecektir bu yüzden kendiniz de harekette olmalısınız. Bu nedenle bu büyüğümün dersleri dışında daha teknik konulardan da bahsedeceğim ki yazının benim kalitemden çıktığı belli olsun.
Öncesinde de bahsettiğim gibi Simya olmadan Kimya olmaz bu nedenle büyüklerimizin sözlerini dinlemek bizim için önemlidir.
Nasıl Kendi İşimizi Kurarız?
Neden kendi işimizi kurmalıyız sorusuna para cevabını veriyorsanız çok yanlış yerdesiniz efendim çünkü bu yazımda sizlere hayal satarak gerçeklikten yoksun şeyler anlatmaktansa sizlere gerçeklik sunmayı yeğliyorum.
Sonucu Değil Süreci Sevin
Sevmediğiniz işi yaptığınızda hiçbir zaman başarılı olamazsınız. Daha fazla para için şu işe giriyorum bu işe giriyorum diyen insanların gözlerinden yaşlar akması yakındır. Şu prestij için bu işe giriyorum, kariyerim için bu işe giriyorum, eş dost için bu işe giriyorum. Dostlarım bunlar başarıdan noksan sözlerdir.
Başarılı olmazsınız demiyorum, olabilirsiniz elbette ancak moral ve motivasyon yanınızda dost değilse başarı da uzun süre kalmayacaktır. Bir dosta bakıp çıkacaktır. Sonucunu hayal kurarak yapacağınız her iş sizi gereğinden fazla zorlayacaktır.
Örneğin ben piyano çalmak istiyorum. Hayalimde bunu nasıl gerçekleştiririm? Fazıl Say gibi çalıyorum! Zaten onu dinleyerek piyano çalmaya karar vermiştim. Gördüğünüz gibi kurduğumuz hayaller daima sonuca dayalıdır. Bu süreç boyunca ne yaşayacağım? Parmaklarım ve beynim yorulacak, başta berbat çalacağım ancak aşırı emek vermem gerekecek. Aylarımı, yıllarımı vermeden o mükemmelliğe ulaşamayacağım.
Ben bu süre zarfında bunalırsam, bu basamağı sıkıcı bulursam devam etmem mümkün olmayacak. Bu nedenle sonuç yerine süreçle dost olmalıyım ki beni taşıyarak son noktaya ulaştırsın. Çok çalışmaktan zevk almalıyım.
Matematik dersinden 100 almak isteyen bir öğrenci süreci atlarsa bir sıfırı eksik yazmamız gerekir karnesine.
İş Kurmak İçin Plan Yapın
En kötü plan plansızlıktan iyidir. Abartıdan uzak, kendini ve yapabileceklerini iyice kavramış bir birey olarak plan yapın. Kısa, öz ve gerekli planlar olsun. Her zaman bir adım öncesini hesap edin.
Pazar araştırması yapın ki kiminle kaşık yarıştıracağınızı iyi bilin. Rekabet sizi yarışta tutacak en büyük motivasyon kaynağıdır. Rakiplerinizden daima bir adım önde olmalısınız, girdiğiniz pazarı iyi bilmelisiniz. Nüfus yapısı nasıl? Örneğin çocuk nüfusu fazlaysa bu çevrede oyuncak işletmesi kurmanız ne kadar faydalı olacaktır değil mi? Çevrenizi, pazarı iyi incelemeniz gerekmektedir.
Ham maddeye yakın olmanız sizin ne kadar işinize yarar? Ham maddeye ulaşmanız kolaylaşır. Ulaşım yolları nasıl? İşçileriniz, müşterileriniz veya mallarınız işletmenize ulaşırken sorun yaşar mı? Tüm bunların cevabı iyi araştırılmalıdır.
Sanat Yapmak İçin Takımınızı Oluşturun
İşletmenizin başarısı bazen sizin elinizde değildir. Dinamo taşlarını düşünün en küçük taş devrilirse en büyüğü bile devirir değil mi? Kuracağınız işletmenin en küçük yapı taşından en büyük yapı taşına kadar hiçbir dinamo parçasının yıkılmaması gerekli. Kimse işini yanlış yapmamalı.
Nitelikli taşlar ve taş olmayı seven taşlara sahip olmalısınız. Satrançta bile zafer için ilk hamleyi hep piyonlar yapar değil mi? İşletmeniz tamamen bir uyum içerisinde olmalı ve bu uyum için uygun takımla sahaya çıkmanız gerekmektedir. İyi ilişkiler kurmalısınız. Tedarikçilerinizle kurduğunuz iyi iletişim sayesinde rakip firmalarınız ham madde bulmakta zorluk çekerken sizler takır takır üretim yapabilirsiniz.
Büyüklerimizden Kendi İşini Kurma Sanatı Dersleri
Hiç su içmeyen birisinin size suyun tadını anlatması sizi ne kadar tatmin eder? Tatmin etmesi bir tarafa ne kadar doğrudur sizce? Büyüklerimizin aldığı dersleri bilmeden sadece boş motivasyonlarla iş kurma macerasında atılırsak kasamız da motivasyonumuz gibi olur. Boş diyorum yani.
Sadece başarılı insanları dinlemeyin onların size katacağı tek şey motivasyondur ama başarısız insanların size katabileceği şey başarıdır. O yolda diken mi var? Sen diken var dedin diye yoldan gitmeyi tercih etmiyorum değil ancak daha temkinli olurum teşekkür ederim demeliyiz özetle. Baktık diken mi var başka yok mu yok efendim koskoca dünyada?
Doğru Yerde Pes Et
Pes etme. Atatürk ve Milletimiz onca düşman gemisini yurdumuzda gördüğünde pes etseydi şu an sonuç böyle olabilir miydi? Muhtemelen size bu makaleyi ataları sömürülmüş fakir bir genç olarak yazardım. Pes etmemek sonucu çok farklı kılar. Milyonlarca insan hayatını kaybetmiş, bedeli çok ağır olmuş fakat olmuş. Böyledir zaten bedeli her zaman çok ağır olur. Bunun bilincinde olarak yola çıkın ve savaşmaktan hiçbir zaman çekinmeyin.
Bir işletme kurdunuz ve başarılı olmasını istiyorsunuz. Olacak, o kadar! Ancak bir de şöyle düşünmek gerekiyor. İtilaf Devletleri bu kadar direnmek yerine geri çekilselerdi bu kadar can ve mal kaybı yaşar mıydı? Üstelik sonucunda hiçbir şey alamayacakları topraklar için.
Doğru yerde pes etmek her zaman faydalıdır çünkü doğru olan her şey başlangıçta olumsuzmuş gibi görünse dahi faydalıdır. İş kurmaktan vazgeçin demiyorum. Farklı bir iş fikri bulun ve denemeye devam edin ancak denemekten pes etmeyin. Verdiğiniz her emek size bir şekilde dönecektir bazen dönmüyormuş gibi gözükse bile bu böyledir çünkü evren belirli yasalara göre hareket eder unutmayın.
Kişisel Gelişiminize Daima Değer Verin
Ben işletme açtım artık gelsin paracıklar yok. Uçsuz bucaksız bir maceraya atılıyorsunuz. Sürekli olarak kendinizi geliştirmek zorundasınız. Sürekli olarak yenilik yapmak zorundasınız. Akıl hocam bana der ki; “Ekmek artık aslanın ağzında değil aslan ekmeği sindirmeye geçmiş.” Tabii ki yine ben kibarlaştırdım bunu. Burada “Ekmek aslanın ağzında.” sözüne bir gönderme var. Bilmeyenler için açıklamak istedim.
Artık ekmek “Aslanın ağzı” gibi zor bir yerde de değil daha zor bir yerde. Ulaşmak daha zor ve daha çok uğraşılması gerekiyor. Çalışkan olun ve çaba sarf etmekten usanmayın. Aslanla güreşin ve o ekmeği alın ancak o zaman başarılı olursunuz.
Bu yazımda teknik bilgilerin dışında tecrübe bilgiler de verdim çünkü her zaman teknik hareket etmek, sizi zirveye taşıyabilir ancak orada devamlı tutmaz. Zirvede nasıl durulacağını ise size tecrübe verecektir. Bu nedenle bu yazımda sizlere ikisini harmanlayıp birlikte vermeyi yeğledim.
Umarım sizlerin içindeki ateşi başlatabilmesi adına yüreğinize bir köz külü bırakabilmişimdir. Sizler için emek vermek benim için anlatılamaz bir zevkti efendim. Diğer yazılarımda da sizlerle buluşabilmek dileğiyle. Ha, ben diğer yazılarını bekleyemem kardeşim yazım tarzına hayran kaldım diyorsanız sizi bir önceki yazıma yönlendirebilirim. Başarı sizinle olsun. Hoşça kalın.