İş ilanı hazırlamak, işverenler için bir hayli önemli bir noktadır. Ülkemizde özellikle genç nüfusun çoğunlukta olması sebebiyle nitelik sahibi birçok genç bulunmaktadır. Ancak gençlerin tecrübeleri yoktur.
İş ilanı vermek istediğiniz bölüm için tecrübeli bir çalışanı mı yoksa deneyimsiz bir çalışanı yetiştirmek mi istiyorsunuz? İlanınıza hangi kesim tarafından katılım sağlanmasını istiyorsunuz? Bu tarz soruların cevabını bulmanız gerekir. Etkili bir iş ilanı şu şekilde olacaktır;
• Sade olacak biçimde hazırlanmalı. • Akıcı bir üslup yapısına sahip olmalı. • Türkçe imla kurallarına uygun olacak şekilde hazırlanmalı. • İş ilanı verdiğiniz bölüm için anlaşılır ve net olmalısınız. • Kurumsal kimliğinizi vurgulayarak tanıtlamalısınız (evet tanıtlamak yanlış yazmadım) • İş adayınızın ilgisini çekebilecek ögeler barındırmalı.• İş ilanı vermeden önce bölümü ayrıntılı şekilde incelemelisiniz. • Kilit anahtar sözcükler sayesinde iş ilanınızı daha ulaşılabilir hale getirebilirsiniz.
İş İlanı Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
İş ilanlarında yanlış bir kavram kullanmanız ilerleyen zamanda sorunlar oluşmasına sebep olabilir. Bu nedenle iş ilanınızı hazırlarken özenli olmalısınız.
İş İlanında Anlaşılır Olmalısınız
Başvuruda bulunacak adaylardan sahip olmasını beklediğiniz nitelikleri açık şekilde yazmalısınız.
Bununla birlikte pozisyon için uygun tecrübe süresi, mezun olunması gereken bölüm, yabancı dil seviyesi, askerlik durumu ve beklenen sertifikalar gibi temaların anlaşılır ve net biçimde belirtilmesi gerekir.
İlan vermek istediğiniz bölüm için kişisel nitelikleri de aynı şekilde belirtmelisiniz. Adayın iş ilanını başvurması için iş kavramı ve iş koşulları bölümlerini iş ilanınızda belirtmelisiniz. Aradığınız adayın çalışma biçimini aktarmalısınız.
İş İlanınız Uyumlu Olmalıdır
İş ilanınızda belirttiğiniz özellikler ilanın her noktasında aynı olacak biçimde olmalıdır. İlanınızda kullanacağınız üslubun tüm ilanda aynı olması gerekir.
Bununla birlikte ilanın başında geniş zaman ekleri kullanırken ilanının sonunda gelecek zaman ekleri kullanmanız sizin uyumsuz olduğunuzu gösterecektir.
İş İlanınız AIDA Formatına Uyumlu Olmalıdır
AIDA İngilizce sözcüklerin baş harflerinden kısalmadır. Attention, Interest, Desire ve Action sözcüklerinden oluşur. Sözcüklerin Türkçe meali sırasıyla dikkat, ilgi, istek ve aksiyon anlamına gelmektedir. AIDA programına göre iş ilanınızda bu dört niteliğin olması gereklidir. Dikkat kısmını ilanınızın başlığını belirlemekte kullanmanız önemlidir. İlanınıza koyacağınız başlık iş unvanı orantılı olacak şekilde belirlenmelidir.
Bu sayede adayların dikkatini çekerek ilanınıza başvuruda bulunmasını, ilanınızı incelemesini ve ilanınıza tıklamasına olanak sağlayacaksınız. İlgi kısmı ise iş ilanınızın giriş bölümü için önemlidir.
Bununla birlikte iş ilanınızın giriş paragrafında adayların ilgisini çekmeniz gerekir. İlk paragrafta adayın ilgisini çekmeyi başarırsanız ilanının geri kalanını okuyacaklardır. Nasıl başlarsa öyle gider unutmayın.
Adayların dikkatini çekebilmek için bölüm ile ilgili detaylı bilgiler verilmesi, firmanın çalışanlarını vereceği katkıları ve çalışanlarınızdan almasını istediğiniz sorumlulukları anlatmalısınız. İstek kısmında ise adayların şirkette çalışmak için arzu göstermesi istenmektedir.
Bu alanda adaylarda istek uyandırabilmek adına firmanızın çalışanlarına sunduğu hizmetleri ve ilgi çekici özelliklerini iş ilanınızda anlatmalısınız. Aksiyon kısmında ise adaylarınızı faaliyete geçirecek cümlelerini iş ilanınıza eklemelisiniz.
Bununla birlikte karşı tarafa iş ilanınıza başvurmalarını, öz geçmişlerini yollamalarını ve internet sitenizi ziyaret etmelerini istemek gibi harekete geçirici cümleler kullanabilirsiniz.
İş İlanınızın Tarzına Dikkat Etmelisiniz
Adaylar iş ilanlarını incelerken aşırı zaman harcamazlar. İlanı birkaç dakika bakıp kendilerine uygun işi bulduklarını düşünürlerse başvuruda bulunurlar. Bu nedenle iş ilanınızı düzenli ve okuma bakımında sade olacak biçimde oluşturmanız gerekmektedir. Bununla birlikte iş ilanınız fazla kelime içermemelidir. Kısa ve öz olmalıdır. Yazının büyüklük küçüklük durumuna da dikkat edilmedir.
İş İlanınızın İçeriğine Dikkat Etmelisiniz.
İlanınızın özellikle tarihinizin son günü, hangi pozisyon/pozisyonlar için çalışana ihtiyacınız olduğunu, uzun yola çıkma gibi bir durum varsa bu bilgileri ve iş saatleri, hatta günleri gibi detayları iş ilanınızda belirtmelisiniz.
Bununla birlikte “iş ilanı hazırlamak” adlı yazımızın sonuna geldik.
Son olarak benzer yazılar sitemizde mevcuttur. Sağlıklı günler dileriz.