İş Başı Eğitimi ‘nin Firmanıza Katacağı Değerler

iş başı eğitimi

İş başı eğitimi personellerinizin işlerini yaparken verilmektedir. İş başı eğitimi çalışanların sorumluluklarını yerine getirirken işi bırakmadan eğitilmesini amaç edinmektedir.

Verilen eğitimle çalışılan süre ve tema olarak benzerlikler vardır. İş başı eğitimi az maliyetli, pratik ve hayata geçirilmesi kolay olduğu için şirketler tarafından bir hayli revaç gören bir eğitimdir.

Uygulama sırasında verildiği için personellerinizin hatalarını sezmeniz, yapılan hataları düzeltmeniz ve personellerinize öğrettiklerinizi anında uygulatmanız mümkündür. İş başı eğitimlerinin alt bölümleri rotasyon, çıraklık eğitimi ve yetki devri kavramlarıdır.

Rotasyon

Rotasyon, personellerin şirket içinde kendi işinden ayrı bir görevde çalışmasıdır. Bu iş süresi geçici bir süredir ve amacı personelin farklı bir işi öğrenmesidir. Rotasyon idaresi sayesinde personelleriniz şirket hakkında daha fazla bilgi edinmektedir. Rotasyon idaresi personellerinizde bulunan potansiyel becerilerinin ortaya çıkarmasını sağlar. Bununla birlikte personellerin birkaç teknik bilgi gerektirmeyen işte çalışması ve mevcut işinin değiştirilmesi çalışan değişim hızı fazla olan şirketler tarafından oldukça sık uygulanmaktadır. Rotasyon idaresini en çok hizmet sektöründe faaliyet gösteren şirketler ve bankalar uygulamaktadır. Bununla birlikte rotasyon idaresiyle, personellerinizde aynı işi sürekli yapmaktan dolayı oluşabilecek bıkkınlık hissini önlemek de amaçlanmaktadır.

Coaching

Coaching programı, yöneticilerin ve işçilerin başarı düzeylerinin sistemli şekilde denetlenmesidir. Bu yöntemin etkin şekilde işleyebilmesi yöneticilerin gözlem ve analiz becerilerinin seviyesine bağlıdır. Patronlar çalışanlarının eksiklerini belirleyerek onları gidermeye çalışır. Tıpkı iş başı eğitimi gibi personeliniz işi yaparken öğrenme fırsatı bulacaktır.

Yetki Verme Yöntemi

Bu yöntem, şirketinizdeki personellere sahip olmadığı bir yetkiyi vermektir. Yetki devrinin amacı personelinizin yetkisi olduğu zaman bunu kullanabilme yeteneğini geliştirmektir. Astların üstlerin sahip olduğu yetkilerden birine sahip olması işçileriniz için oldukça değerli olmaktadır. Bu sayede onların derinlerde çıkmayı bekleyen potansiyellerini dışarıya çıkarabilirsiniz.

İş Dışında Yapılan Eğitimler

Görsel ve İşitsel Öğrenme

Çalışma saatleri dışında verilen eğitimlerinizin görsel ve işitsel faktörlerle desteklenmesidir. Slayt, film sergileri ve bilgilendirici geziler gibi uygulamalı eğitimlerdir. Eğitimi veren kişinin kısa bir konuşmasının sonrasında eğitime katılanların uygulamalı şekilde öğrenmesine değer vermesi biçiminde uygulanan eğitimlerdir.

Sanal Gerçeklik Üzerinden Öğrenme

Simülasyon ve sanal gerçeklik yöntemiyle teknik olan bilgilerin bilgisayar üzerinden modellenmesiyle farklı şartlar altında verecekleri tepkileri gerçek sistemle karşılaştırılması hedeflenir.

Bununla birlikte simülasyon idaresinin amacı birçok koşul altında karşılaştırmayla mükemmeli yakalayabilmektir. Ayrıca bu bir tür “kriz idmanı” olarak da adlandırılabilir. Özellikle herhangi bir zarara uğramadan gerçeklikten uzak bir ortamda çalışanlarınız kriz geçme sınavı verir.

Örneklendirme Çalışmaları

Örnek olay çalışmaları eğitime katılan işçilere gerçeğe çok yakın bir örnek olay verilerek bu koşullar altında ne yapılması gerektiğinin çözülmesi istenir.

Çalışanlarınıza daha önce şirketinizde karşılaştığınız bir problemden örnek vermeniz daha yararlı olacaktır. Örnek olayların çözümünde özellikle tek bir yöntem yoktur. Bu aşamada personellerinizin esnek düşünebilmesi, kriz yönetimi gibi özellikleri geliştirilmek planlanmaktadır.

İş Dışı Eğitimin Faydaları Nelerdir?

• İş dışı eğitimler bir öğretici tarafından verildiği için daha verimli olmaktadır. • İş içi eğitimlerine kıyasla daha sistematik ve programlı bir eğitim verilebilir. • Eğitimi alan personelleriniz çalışacakları işin zor yönlerini daha basit biçimde kavrayabilir. • Diğer şirketlerden personellerinde katıldığı eğitimlerle işçilerinizin deneyimini arttırabilirsiniz.

Bununla birlikte iş içi eğitimler yazımızın sonuna geldik. Benzer yazılar için sitemizi incelemeye devam edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir