Günümüzde bilişim sektörü oldukça gelişmiş bir sektör olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sebepten dolayı bilişimle ilgilenen kişiler bu sektörde iş kurmaktadırlar. Bilişim sektöründe iş kurmak isteyenler için ise yazılım şirketi kurmak harika bir iş fikridir. Bizler de size bu yazımızda son derece karlı bir iş fikri olan yazılım şirketinin nasıl acılacağını ve bu sektörde nasıl başarılı olacağınız hakkında bilgiler aktaracağız.
Yazılım şirketlerinin görevi ilk olarak bizlerin hesaplamalarını, öğrenmerini, bilgilendirmelerini, değerlendirmelerini, eğlendirmelerini, oynamalarını veya çoklu görevleri yerine getirmelerini amaçlayan bilgisayar yazılımları geliştirmek ve dağatmaktır. Bu sebepten ötürü yazılım şirketi açarken öncelikle başlangıç sermayesine ihtiyacımız olacaktır. Sermaye bulunduktan sonra programlama bilgisine, pazarlama uzmanlığına ve teknik destek becerilerine sahip olmamız gerekecektir.
Yazılım şirketleri lisans ücreti üzerinden,üyeliklerden veya işlemlerden para kazanırlar. Fakat yazılım ürünü bedava olursa reklam kaynaklarından kazanılan paradan gelir elde ederler. Bunun yanı sıra birde eğitim veya teknik destek gibi ilgili hizmetlerden alınan ücretlerden gelir elde ederler. Yani yazılım şirketi her türlü gelir elde etmeye açık bir alandır.
Yazılım Şirketi Nasıl Kurulur? :
1 – İlk olarak programlama uzmanlığınızı geliştirmekle işe başlayın. Yani bu alanla ilgili üniversite eğitimi alın fakat buna imkanınız yok ise bir yazılım şirketine işe girerek yazılım geliştirme danışmanı olarak işe başlayın ve kendinizi elinizden geldiğince yetiştirip geliştirmeye bakın.
2 – Daha sonra bir yazılım şirketinin kapasite yönetimi bölümünde iş bularak bu bölümde çalışın. Bu bölümde çalışmaya başlayarak liderlik özelliklerinizi ve iletişim becerilerinizi sağlamlaştırmaya başlayın. Bu becerilerinizi son kullanıcı ihtiyaçları ve ürün pazarlama süreçleriyle uyumlu hale getirmeye çalışın.
3 – Hedefleriniz için ürün fikri geliştirin. Son kullanıcı ihtiyaçlarıyla ilgili öğrendiklerinize ve gözlemlerinize dayanarak yenilikçi ve dikkat çekici bir ürün fikri geliştireye çalışın. Eğer ki ürün fikriniz pazarda varlık gösterir ve tutulur ise kendi yazılım şirketinizi açmayı düşünebilirsiniz.
4 – Her şeyden önce bulmuş olduğunuz ürün fikrinizi korumaya alın. Korumaya almak için gerekli patent ve marka işlemlerini aksatmadan eksiksiz bir şekilde halledin. Eğer mümkünse bu konu hakkında çalıştığınız firmayla gizlilik anlaşması yapmaya çalışın.
5 –Mutlaka işe başlamadan önce iş planı hazırlayın. Bu işe adım atmanızda işletmenizin amacının ne olduğunu, seçmiş olduğunuz ürünün ne olduğunu, şirketnizin markalama yaklaşımını, hedef kitlenizi, ürününüzün şirketler arası rekabetini, aynızamanda da finansman gereksinimi ve planlamasını içeren bir iş planı hazırlamayı ihmal etmeyin.
Bir diğer adım olarak da işletme ruhsatı, izinler, vergiler ve sigorta hakkında bilgi sahibi olmaya dikkat edin.Bu işlemler için bağlı bulunduğunuz belediyenin internet sayfasına girerek başvuru formlarına ulaşabilirsiniz. Sizler için lazım olacak gerekli belgeleri ilgili kurumlardan aldıktan sonra belediyeye başvuru formunuzla müracaat edebilirsiniz. İşletmenizi hiç bir eksik olmadan başarılı bir şekilde yönetmek istiyorsanız eğer gerekli olan ruhsat ve izinleri almanız gerekmektedir. Bunların yanı sıra bir de vergi dairesine başvurarak vergi işlemlerinizi halletmeyi kesinlikle unutmayın. Eğer sizler bu işleri kendi başınıza halledemezseniz bir avukat veya muhasebeciden yardım alabilirsiniz.
6 – Yazılım şirketiniz için sizlere lazım olacak kaynaklar toplayın. Sizlerin yazılım geliştirmek için en çok zamana ve kaynağa ihtiyacınız olacaktır.
- İlk etap da size kaynak sağlaya bilecek girişim firmalarını araştırın. Diğer adımda ise anlaşma yapabilmek için bu firmalarla temas kurun.
- Sizlere yardımcı olabilecek teşvik ve kredileri araştırın. Küçük işletmeler için olan teşvikleri ve kredileri keşfetmeye dikkat edin.
- İlk önce yakın çevrenizden akrabalarınız ve arkadaşlarınız arasından yatırımcı bulmaya çalışın. Arkadaşlarınızla ve ailenizle yazılım fikriniz hakkında konuşun ve onları yatırım yaptıkları halde karşılık elde edecekleri fırsatlardan bahsederek ikna etmeye çalışın.
7 – İşe başlayacağınız azan sizlere lazım olacak gerekli ekipman ve uygulamaları alın. Bu ekipmanlar; Bilgisayarlar, programlama uygulamaları, veri depolama, sunucular yani yazılım yaratmak ve dağıtmak için sizlere gerekli olan bütün araçları almanız gerekmektedir.
8 – İşleyişte sizlere yardımcı olacak yazılımlar geliştirmeleri için programcılar alın. Geliştiricileri işe alırken programlama becerileri iyi olan ve yazılım geliştirme ortamında sıkıntısız bir şekilde çalışabilecek adayları araştırın ve işe alın.
9 – Yazılımınızı daima geliştirin.
- Yazılımları geliştirmek için geliştirme zaman çizelgesi oluşturun. Yazılımı geliştirmek için zamanı gerekli bir şekilde bölün. Karışık bir veri yönetimi sistemi basit bir mobil telefon uygulaması geliştirmekten daha çok zaman alır.
- Gelişim sürecini dikkatli ve kontrollü bir şekilde izleyin. Geliştirme ekibinizle aranızda temiz ve akıcı bir iletişim olması gerekir. Herkesin aynı vizyona ve iletişime sahip olması gerektiğini unutmayın.
10 – Geliştirme evresi bittikten sonra yazılımınızı test edin.
- Yapılandırılmış kalite kontrol ve güvence süreci oluşturunuz. Geliştiricilerden oluşan küçük bir grup oluşturun. Bu grup her özelliğin çeşitli işletim sistemleri üzerinde sorunsuz çalışıp çalışmadığını kontrol etsinler. Bunun yanı sıra ürünle etkileşime girmesi için sürece yeni gözlemciler dahil edebilir ve bu şekilde daha kontrollu bir şekilde yola devam etmiş olursunuz.
- Bir de beta testçilerden oluşan bir ekip kurunuz. Bu ekibe yazılımı kullandırarak son kullanıcılardan oluşan küçük ve seçilmiş bir gruba ürünün kullanıcı dostu, etkin, doğru, tam veya verimli olup olmadığını ölçmelerini sağlayın.
- Sistemde çıkan bütün hataları bulun ve onarın daha sonra ise yazılımı yeniden deneyerek sonucu belirleyin. Bu aşamadan sonra bütün hataları ve arızaları ekip olarak tamir edin ve ürünü sonlandırın. Son olarak da bütün işlemler bittikten sonra işimizi ve kalitemizi garanti altına almak için final testi yapıp sonuçtan emin olalım.
11 – En son aşama olarak ürünü pazarlayın. Bu işlemi yapabilmek için bizlere uzaman kişiler gerekmektedir. Bu yüzden bizler bir pazarlama firması veya deneyimli bir pazarlama profesyoneli ile anlaşarak firmamız için çalışmalarını sağlayabiliriz. Ürünün özellikleri, ürünün kullanımı ve hedef kitle konusundaki kararlar gibi konularda fikirlerimizin şekillenmesinde yardımcı olmaları için yani ürün geliştirme aşamasında yapacağımız bir takım işlemler için bu profesyonellere danışmanız yararınıza olacaktır.
Bizler bilişim sektöründe iş kurmak isteyenler için kâr getiren ve yatırım yapmanıza değecek iş fikirlerini araştırmaya devam edeceğiz. Yazılarımızı okumaya devam edin.