İşletme Maliyetleri Nasıl Azaltılır?
Yeni bir işe başladınız ve maliyet giderleriniz tahmininizin üzerine çıktı. Kazancınızın bir bölümünü maliyet giderlerine ayırmak zorunda olduğunuzdan, artan maliyet giderleri karınızın bir kısmını da gözden çıkarmanıza sebep oldu. İşletme maliyetlerini mümkün olduğunca azaltmanız işinizden elde ettiğiniz geliri o ölçüde artıracaktır. Sanıldığının aksine işletme maliyetlerini azaltmak çok da zor değildir. Yapacağınız yeni ve doğru değişikliklerle işletme maliyetleriniz düşecek böylelikle işinizden size kalan kazanç artmış olacaktır. Bu yazımızda işletme maliyetlerini nasıl düşürebileceğimizi anlatmış olacağız.
Dijital ve Teknolojik Dönüşüm
Günümüzde yaşanan Pandemi etkisiyle kısıtlamalar birçok şirketin uzaktan çalışma yöntemlerini kullanmalarını zorunlu kılmıştır. Dijital ve teknolojik dönüşümünü gerçekleştiremeyen şirketler kısıtlamalar sebebiyle kapanmak zorunda kalmaktadır. Dünya genelinde kısıtlamalar sebebiyle işini kapatmak zorunda kalmak istemeyen birçok şirket dijital dönüşümünü tamamlamak için büyük çabalar harcamaktadır. Dijital ve teknolojik dönüşüm sayesinde şirketin faaliyetlerinin büyük bölümü yapılabilmektedir. Henüz dijital dönüşümünüzü tamamlamadı iseniz öncelikli olarak yapılacaklar listesine bu hedefi ekleyebilirsiniz.
Şirketin faaliyetlerine yönelik dijital ve teknolojik dönüşüm büyük kazançlar sağlarken teknolojiyi aktif kullanmak yönetimsel giderlerin azalmasını da sağlamaktadır. Toplantıların online olarak yapılması, trafikte harcanan zamanı ortadan kaldırdığı gibi yolda harcanan yakıt masrafını da yok etmektedir. Bunun yanında evrakların dijital olarak gönderilmesi e-fatura tarzı uygulamaların kullanılması da maliyet giderlerini azaltma adına önemli bir değişiklik olacaktır.
Kira Giderlerini Azaltmak
İşletme maliyetleri arasında en fazla yer tutan kalemlerden birisi kira giderleridir. İş yeriniz için yüksek bedellerde kira ödüyor olabilirsiniz. Günümüzde yaşanan Covid-19 Pandemisi nedeniyle birçok şirket ve kuruluş uzaktan çalışma yöntemlerini kullanarak işlerini sürdürmektedir. İşyeriniz kiraysa, yaşanan kısıtlamalar ve uygulanan yöntemler sonucu işyeriniz uzun süreler kapalı kalıyorsa, kiraladığınız yerin sahibiyle görüşerek kira bedelinde indirim talep edebilirsiniz. Eğer uzaktan çalışma sayesinde kazancınız etkilenmiyorsa işyerinizi daha uygun maliyetli bir lokasyona taşıyabilirsiniz. Yine uzaktan çalışma nedeniyle aktif olarak faaliyet göstermeyen departmanlarınızı kapatarak kira giderlerini azaltabilirsiniz.
İş Planı ve Bütçe Planı Hazırlamak
Özellikle yeni kurulan şirketlerde en çok karşılaşılan hatalarda birisi iş planı ve bütçe planı hazırlamamalarıdır. İş planı sayesinde yapılacak tüm faaliyetler planlanabilmekte böylelikle bütçe planlamasını da kolaylıkla yapabilmekteyiz. Bütçe planlaması yapmak tüm harcamaları görebilmeyi bu sayede gereksiz olanları revize edebilmeyi sağlamaktadır.