Motivasyon Mektubu Nasıl Hazırlanır?

Motivasyon mektubu

Motivasyon Mektubu Yazmak

Bu mektup, başvuru gönderdiğiniz işi kapabilmeniz için diğer başvuru gönderen adaylardan ayrılmanızı sağlar. Başvurduğunuz bölüm için neden sizin doğru kişi olduğunuzu anlatan ve kendi motivasyonunuzdan bahsettiğiniz tek sayfadan oluşan bir belgedir. Özgeçmişin yanında ayrı bir dosya olarak hazırlanır.

Motivasyon mektubu çoğunlukla lisans ve yüksek lisans eğitimleri için, kâr amacı gütmeyen bir kuruluşta gönüllü çalışabilmek adına, bir kurumda staj yapmak adına ve bir kurumda çalışmak adına yazılır. Şirketlerin motivasyon mektubu istemelerinin amacı doldurulacak bölüm için arzu ve şevkle çalışacak kişiyi bulmaktır. Mektupta adaylar taleplerini ve iş için niyetlerini yazarlar. Motivasyon mektubu yazmadan önce başvuruda bulunduğunuz şirketi araştırmanız ve şirket hakkında bilgi sahibi olmanız faydalı olacaktır.

Motivasyon Mektubu Yazmanın Aşamaları Nelerdir?

İlk, orta ve son kısmı olmak üzere üç bölümden oluşur. Bunula birlikte bazı zamanlar yazmak istenilen bilgilerin çok olması durumunda dört paragraftan da oluşabilir.

Giriş Paragrafı

Motivasyon mektubunda giriş bölümünün üst kısmında iletişim bilgileriniz yer almalı. Sosyal medya adreslerinizi de bu bölüme ekleyebilirsiniz. Aynı zamanda firmanın iletişim bilgileri de yer almalıdır. Giriş paragrafına motivasyon mektubu gönderilecek şirketin görevlisinin unvanı ile birlikte adı yazılır. Eğer görevli idarecinin ismini bilmiyorsanız firma ile iletişime geçerek görevli idarecinin ismi öğrenilmelidir. Firmaya ulaşılamadıysa ‘sayın yetkili’ şeklinde başlangıç yapılmalıdır. Giriş paragrafınız öz olmalıdır. Kendinizi tanıtacak cümleleri yazmalısınız. Lisans bilgileriniz ve iş hayatınızdan kısaca bahsedebilirsiniz. Giriş paragrafında şirkete hangi pozisyon adına başvurduğunuzu belirten bir açıklama yazmalısınız. Aynı zamanda firmada neden çalışmak istediğinizi belirten, firmanın ilginizi çeken yanlarından bahsedebilirsiniz. Giriş paragrafında şu soruları cevaplayamaya çalışmalısınız;

1.Firmaya ne için başvuruyorsunuz?

2.Firmada çalışmak istediğiniz bölüm nedir?

3.Neden firmamız ile ilgileniyorsunuz?

Gelişme Paragrafı

Gelişme paragrafında firmanın yaptığı işlerden ve sizinle uyumlu olan yönlerinden bahsedebilirsiniz. Bu, bölüm için doğru kişi olduğunuzu vurgulayacaktır ve firmanın işlerinden bahsetmeniz firma hakkında bilgi sahibi olduğunuz izlenimini yaratacaktır. Gelişme paragrafında başarılarınızdan, becerilerinizden ve firmayla uyuşan niteliklerinizden bahsetmelisiniz. Öncesinde gönüllü çalışmalarda bulunduysanız bunu bu paragrafta belirtebilirsiniz.

Bununla birlikte bir üniversiteye motivasyon mektubu hazırlanıyorsa not ortalamanızdan, okulda yaptığınız çalışmalardan ve topluluk kulüplerinden bahsetmelisiniz.

Ayrıca gelişme paragrafını hazırlarken dikkat etmeniz gereken, firmanın değerleri ile sizin değerlerinizin uyumlu olduğunu anlatmaktır. Firmanın internet sitesini inceleyerek üzerinde çalıştıkları temaların neden sizin ilginizi çektiğini anlatmalısınız.

Başvuruda bulunduğunuz bölüme kabul edilmeniz halinde firmaya sağlayabileceğiniz yararlardan ve bu fırsatın sunulması halinde hayatınızda nelerin değişebileceğini vurgulamalısınız. Bununla birlikte gelişme paragrafını hazırlarken şu sorulara cevap vermeye özen gösterin; 1.Sizin hangi nitelikleriniz firmanın aradığı niteliklerle uyuşuyor?

2.Firmanın ihtiyaç duyduğu sorumlulukları nasıl karşılayabilirsiniz?

3.Farklı bir ülkedeki bölüm için motivasyon mektubu hazırlıyorsanız neden o ülkeyi seçtiğinizi belirtin.

4.Başvurduğunuz bölüme kabul edilmeniz halinde hayatınızda neler değişecek?

Sonuç Paragrafı

Motivasyon mektubunun son bölümü sonuç paragrafıdır. Sonuç bölümünde işe olan arzunuzu tekrar yazabilirsiniz. Sonra teşekkür ederek bu bölümü bitirmelisiniz.

Motivasyon Mektubunda Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler

Motivasyon mektubu başvuruda bulunduğunuz firmada neden çalışmak istediğinizi dile getirmek için yazılır. Firma adına uygun bir aday olduğunuzu belirterek kendinizi gereğinden fazla övebilirsiniz. Bu durumun önüne set çekmeniz gerekir. Bununla birlikte böyle bir izlenim vermemek için gerçekçi örnekler ile yazdıklarını destekleyebilirsiniz.

Ayrıca sizi yansıtmayan somut olmayan veriler vermemelisiniz.

Bununla birlikte motivasyon mektubunu hazırladıktan sonra imla ve noktalama işaretlerini kontrol etmelisiniz. Sizin dikkatinizden kaçabilecek imla ve noktalama yanlışlarını engellemek adına başka bir kişiye yazınızı okutabilirsiniz.

Son olarak motivasyon mektubunuz öz ve net olmalıdır. Mübalağalı ve süslü cümlelerden kaçınmalısınız.

Bununla birlikte yazımızın sonuna geldik. Bu tarz yazılara sitemizden ulaşabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir