Yeni mezunlar için iş bulmak kadar becerilerine uygun işi bulmakta önemlidir. İş ortamına ilk kez adım atacağınız için uygun işi bularak adım atmanız tüm iş hayatınızı etkileyecektir. Ne istediğinizi bilmeniz uygun işe adım atabilmeniz adına bir hayli değerlidir. Uygun işi bulamazsanız ve iş hayatınıza yanlış bir adımla başlarsanız kendinizi mutsuz hissedebilirsiniz.
Mezun Olduktan Sonra İş Aramak
Yeni Mezunlar uygun işe adım atabilmek için şu adımları takip etmelidir;
1.Ne yapmayı arzuladığınıza karar vermelisiniz.. Geniş çaplı bir araştırma yapın ve olmak istediğiniz, yapmaktan mutlu olacağınız işi bulmaya çabalayın.
2.Yapmayı arzuladığınız işe karar verirseniz bu bölümde çalışan kişilerle iletişime geçmeye çalışın. Bu bölümde çalışan kişiler deneyimlerini size aktarabilir ve iş ararken nasıl yollar izlemeniz gerektiği gibi konular ile ilgili bilgiler verebilir. Aynı zamanda kendinizi nasıl geliştirebileceğinizi, hangi potansiyellere sahip olamınız gerektiğini size anlatabilir.
3.Çalışmak istediğiniz bölümün sizin için ne ifade ettiğini bilin. Bu basamak sizi hedefe götürecektir.
4.Hedeflerinizi belirleyin. Uygun işi bulmak için kendinize bir yol haritası hazırlamalısınız. Hazırlayacağınız yol haritası arzuladığıız işi bulmak için izlemeniz gereken yolu size gösterecektir.
5.Etrafınıza bilgi verin. Arzuladığınız işe kavuşmanın birçok yolu vardır. Etrafınızda bulunan tanıdıklara bilgi vermeniz onların çalıştığı yerlerde açılabilecek bir boşlukla karşılaşma fırsatı sunabilir. Bu nedenle çevrenizdeki her insana çalışmak istediğiniz bölümü ve iş aradığınızı söyleyin.
6.Etkili bir özgeçmiş hazırlayın. Yeni mezun kişilerin genellikle özgeçmişlerine özenmemesi söz konusu olmaktadır. Özen gösterdiğiniz bir özgeçmiş hazırlasanız bile hatalar yapabilirsiniz. Ancak uygun işi bulabilmeniz en önemli adımı etkili bir özgeçmiş hazırlamaktır.
7.Kendinizi insan kaynaklarının yerine koyun. İstediğiniz iş için bir çalışan arasaydınız yeni mezun olan birinden beklediğiniz yetenekler ne olurdu? Bunu düşünerek edinmeniz gereken yetenekleri bulabilirsiniz. İş arama sürecinde böylece kendi potansiyelinizi uyandırabilirsiniz. Bu yeteneklerden hangilerine sahip olduğunuzu bulabilirsiniz. Böylece aslında bu iş için ne kadar “doğru kişi” olup olmadığınızı anlayabilirsiniz.
Kendinize Yatırım Yapmalısınız
1.Kariyer yaşamınızda izleyeceğiniz yolu oluşturun. Kariyer yaşamınızı belirgin cümlelerle bir yere not etmelisiniz. Kariyer yaşamınızı oluşturmanız uygun işi bulabilmeniz için yardımcı olacaktır.
2.Etrafınızdaki kişilerin sizden beklediği işi yapmayın. Etrafınızdaki kişiler size ne olmak istediğinizi söyleyebilir ancak sizin istediğiniz iş bu değilse onları dinlememelisiniz. İstemediğiniz işleri yapmanız sizin için yanlış sonuçlar doğuracaktır.
3.Gelişmenizi kaydedin. Başvurduğunuz ilanları kayıt altına alarak geri dönüş alma oranınızı hesaplayın. Başvurduğunuz ilanları kaydetmeniz geri dönüş aldığınızda işle ne kadar ilgili olduğunuzu gösterecektir.
4.Müracaat ettiğiniz şirketlerin çalışma şartlarını incelemelisiniz. Sizin için doğru olmayan bir çalışma şartı gördüyseniz bu işin sizin için uygun olmadığını düşünebilirsiniz.
5.Başvuru yaptığınız şirketin değerlerini ve kültürünü araştırın. Her şirketin kendine ait bir kültürü vardır. Sizin değerlerinizle uyumlu bir şirkette çalışmanız sizin adınıza bir hayli iyi bir kariyer basamağı olacaktır.
6.Müracaat ettiğiniz şirkette daha önce çalışmış insanlar ile iletişime geçebilirsiniz. Bu sayede çalışma şartları, şirketin değerleri ve gelenekleri hakkında bilgi edinmeniz mümkün olacaktır.
7.Son olarak uygun işi bulabilmeniz için kendinizi çok iyi tanımanız gerekir. Kendi arzularınıza değer vermelisiniz. Sevmediğiniz bir işi yapmamalısınız.