İşyeri açmak isteyen biri için karşısına çıkabilecek en büyük problemlerden biri finansman problemleridir. Finansman dediğimizde karşımıza çıkan işyeri kurmak için maliyetleri ve yatırımların ne ile yapılacağı ne ile finanse edileceğidir. Eğer birikimlerimiz var ve birikimlerimiz yapacağımız iş için yeterliyse problem yok fakat firmalar günümüzde birikimleri ve nakit varlıkları olsa bile kredi ve borçlanma yoluna gitmektedir. Kredi ve borçlanma yoluna gitmek hem elindeki nakit ve nakit benzerlerini daha efektif kullanmak hemde parayı gereken durum ve zamanlarda yönlendirmek için mantıklı bir yoldur.
İşyeri kuracağız ve finansman ihtiyaçlarımız var bu ihtiyaçları nereden karşılayabiliriz?
Birçok devlet ve özel bankalar günümüzde yeni işyeri açacak bireyler için kredi imkanı sağlamaktadır. Ayrıca işyeri açmak ve desteklemek için kurulan kamu kurum ve kuruluşları yer almaktadır. Bu yazımızda yeni bir işletme kuracak kişiler için destek ve teşvikler kapsamında KOSGEB teşvikleri, destekleri ve kredileri nelerdir onları incelemek istedik.
KOSGEB nedir?
KOSGEB açılım olarak Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı olarak karşımıza çıkmaktadır. Anlaşıldığı üzere bu kurum küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemek, büyütmek ve geliştirmek amacıyla kurulmuş kamu kuruluşudur.KOSGEB bir çok ayrı tür firma ve işletmeye farklı farklı destekler, krediler ve hibeler sunmaktadır.
- Girişimcilik Destekleri
- AR-GE, Teknolojik Üretim ve Yerlileştirme Destekleri
- İşletme Geliştirme, Büyüme ve Uluslararasılaştırma Destekleri
- Kobi Finansman Destekleri
- Laboratuvar Hizmetleri
- İŞGEM/TEKMER Destek programı
gibi başlıklar halinde pek çok farklı firma ve ölçeğe destekler sunmaktadır.
Girişimcilik Destekleri
- Geleneksel Girişimcilik Programı
- İleri Girişimci Desteği Program
- İş Planı Ödüllü Destek Programı
Yukardaki üç program yer almaktadır. Girişimcilik destekleri genelde ilk defa iş yeri açacak ve yeni işyeri sahipleri desteklemek ve işletmelerin hayatta kalma oranlarını arttırmak için oluşturulmuş programlardır.
AR-GE, Teknolojik Üretim ve Yerlileştirme Destekleri
- AR-GE ve İnovasyon Destek Programı
- Endüstriyel Uygulama Destek Programı
- Kobi Teknoyatırım – Kobi Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı
- Stratejik Ürün Destek Programı
Bu kapsamda yapılan destek ve teşvikler genelde hazırda var olan, ürünleri yenilemek, araştırma ve geliştirmeye yönelmek ve ürünlerini stratejik ürün haline getirmek isteyen firma ve işyerlerine verilen destekleri kapsamaktadır.
İşletme Geliştirme, Büyüme ve Uluslararasılaştırma Destekleri
- İşletme Geliştirme Destek Programı
- İş Birliği Destek Programı
- KOBİGEL – KOBİ Gelişim Destek Programı
- Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı
- Yurt Dışı Pazar Destek Programı
- Tematik Proje Destek Programı
- Genel Destek Programı
İşletme geliştirme, büyüme ve uluslararasılaştırma destekleri işletmelerin artık küçük ve orta ölçekli işletme olmaktan çıkıp yarattığı katma değerli ürünlerin yurt dışına satışı, bu kapsamda yer alan benzer işletmeler ile iş birliği yapması konusunda destek ve teşvikler vermektedir.
Kobi Finansman Destekleri
- Kobi Finansman Destekleri
- Gelişen İşletmeler Pazarı KOBİ destek programı
Küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansal desteklerini temin etmek, finansman sorunlarının çözmek amacıyla kalitelerini, standartlarını ve istihdamlarını arttırmaları amacıyla işletmelere kredi sağlanması üzerine sağlanan destekleri içermektedir.