CEO kavramı, İngilizce “Chief Executive Officer” kavramının kısaltılmasıdır. Türkçe kelime anlamı ise “İcra Kurulu Başkanı” demektir. Kısacası dilerseniz İKB de diyebilirsiniz.
İcra kurulu başkanı (CEO), bir şirketin en üst düzey yöneticisidir ve birincil sorumlulukları arasında büyük kurumsal kararlar almakla sorumludur. Aynı zamanda bir şirketin genel operasyonlarını ve kaynaklarını yönetirler. Kurumsal operasyonları gerçekleştirirler ve şirketin halka açık yüzüdürler. CEOLAR Yönetim kurulu ve şirket hissedarları tarafından seçilmektedirler.
İcra Kurulu Başkanlarını (CEO) Tanımak
Bir CEO’nun rolü, şirketin büyüklüğüne, kültürüne ve kurumsal yapısına bağlı olarak şirketten şirkete değişir. Büyük şirketlerde, CEO’lar genellikle yalnızca çok üst düzey stratejik kararlarla ve şirketin genel büyümesini yönlendirenlerle ilgilenir. Bu durum küçük şirketlerdeyse biraz daha farklıdır. Daha küçük şirketlerde, CEO’lar genellikle daha pratiktir ve günlük işlevlerle ilgilenir. Bununla birlikte kuruluşlarının tonunu, vizyonunu ve bazen kültürünü belirleyebilirler.
Halkla sık sık yaptıkları ilişkiler nedeniyle, bazen büyük şirketlerin icra kurulu başkanları ünlü olur. Bu da onları şirketin halka açık yüzü haline getirir. Örneğin geçtiğimiz günlerde Whatsapp kişisel verileri koruma çatısı hakkında bir durum yayınlamıştı. Bununla birlikte ortalık karıştı ve insanlar Telegram ve Signal gibi farklı iletişim uygulamalarına yöneldi. Bir yandan da Facebook,İnstagram ve Whatsapp’ın CEO’su Mark Zuckerberg’e de iyi dileklerde bulundular.
Mark kardeşimiz bir icra kurulu başkanı olmasına rağmen günümüzde küresel bir simge haline geldi.
Bununla birlikte, CEO kavramının tam olarak anlaşabilmesi için onların rollerini sıralayalım.
- Şirket adına hissedarlar, devlet kurumları ve halkla iletişim kurmak.
- Şirketin gerek kısa gerekse uzun vadeli stratejisinin geliştirilmesine liderlik etmek.
- Şirket veya kuruluşun vizyon ve misyonunu oluşturmak ve uygulamak.
- Direktörler, başkan yardımcıları ve başkanlar dahil olmak üzere şirket içindeki diğer yönetici liderlerin çalışmalarını değerlendirmek. Onlarla sağlıklı iletişimler kurmak.
- Rekabetçi pazar ortamı, genişleme fırsatları, sektördeki gelişmeler vb. Hakkında farkındalık sağlamak.
- Şirketin iş yaptığı her ama her yerde sosyal sorumluluğunun sürdürmesini sağlamak.
- Şirkete yönelik riskleri değerlendirmek ve izlenmesini ve en aza indirilmesini sağlamak.
- Stratejik hedefler belirlemek ve ölçülebilir ve açıklanabilir olduklarından emin olmak.
- Hissedar değerini artıracak koşullar altında potansiyel satın almalara veya şirketin satışına bakmak.
- Uygun olduğu durumlarda bir Yönetim Kurulundan tavsiye ve rehberlik istemek.
- CEO, çalışanların becerilerini ve yeteneklerini geliştirmeye ve büyütmeye yardımcı olacak bir öğrenme kültürü oluşturmaktan sorumludur. Önemli şeyleri öğrenmeye ve büyümeye devam ettiğinde organizasyon gerçekten başarılı olur. Bu başarıysa CEO’ya emanet edilmiştir.
CEO’ların Etkileri Nelerdir?
Yeni bir CEO bir şirketi devraldığında, şirket hisselerinin fiyatı birçok nedenden dolayı değişebilir. Bir hisse senedinin fiyatı, piyasanın yeni CEO’nun şirketi yönetme kabiliyetine ilişkin algısına bağlı olarak yükselebilir veyahut düşebilir. Yönetim değişikliğinden geçen bir hisse senedine yatırım yaparken göz önünde bulundurulması gerekilen diğer faktörler arasında, gelecek CEO’nun gündemi vardır. Daha kötüsü veya iyisi için kurumsal stratejide bir değişiklik olup olmayacağı belirlenmelidir.
Kısacası CEO’lar daha gelir gelmez şirketi adına olumlu veya olumsuz etki yaratabilme gücüne sahiptir. Bu da onların ne derece etkili şahıslar olduğunu ortaya koymaktadır. Bir CEO’nun itibarı, pazar payını büyütme, maliyetleri düşürme veya yeni pazarlara açılma gibi alanlarda yansıtılabilir.
Son olarak yazımızın sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bu yazımızda İcra Kurulu Başkanlarının rollerine ve etkilerine değindik. Daha fazla bu tarz iş dünyası hakkında bilgi sahibi olabileceğiniz yazılar okumak istiyorsanız sitemizi ziyarete devam edebilirsiniz. Sonuna kadar okumanız, umarız sizlere doğru bilgiyi buldurmuştur. İlerleyen yazılarda buluşmak umuduysa şimdilik hoş kalın. Hoşça kalın.