Eğitim Danışmanlığı Nedir?
İş yaşamı içerisinde tercih edilir hale gelen mesleklerden biri de, Eğitim Danışmanlığı. Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika veren eğitim merkezleri mesleki kursları da hizmet seçenekleri arasına alarak sektörü canlandırmışlar, bu gelişmeler neticesinde merkezlere başvuran kursiyer adayları ile ilgilenecek eğitim danışmanı ihtiyacı doğmuştur.
Eğitim Danışmanın Özellikleri
Eğitim danışmanlığında aranan özelliklere baktığımızda çevremizde gördüğümüz üzere yeni mezun ve genç adayları görmekteyiz. Bunun yanı sıra iletişim kabiliyeti yüksek, giyimine özen gösteren ve diksiyonu düzgün olması gibi özellikleri de içermektedir.
Danışmanlar gelen kursiyer adayları ile bire bir ilgilenerek alınacak dersler, ders saatleri ve ücretleri konusunda bilgi vermeleri dışında birer satış danışmanı gibi çalışıyorlar. Sadece kurs binasında değil aynı zamanda sahada da görev alabilirler, çalışma saatleri farklılıklar gösterebiliyor ve genellikle asgari ücret ile işe başlıyorlar.
İş arama sitelerine girildiğinde çok sayıda özel eğitim kurumunun bu departman için personel aradığını görmek mümkün. İkna kabiliyeti yüksek, güler yüzlü, genellikle 35 yaş altı kişiler bu sektörde kolayca iş bulma imkanına sahiptir. Kurs merkezlerinde hem üniversiteye hem KPSS’ ye hazırlanan öğrencileri hem de mesleki yeterlilik belgesi almak için gelen öğrencileri görmek mümkün. Hizmet verilecek kitle oldukça geniş ve sürekliliği söz konusu. Çünkü donanımlı kimselerin iş bulma imkanı daha yüksek.
Tabii ki bu mesleği icra edecek kişiler de diğer her meslek dalı gibi bilgi birikimine sahip olması gerekmektedir. Eğitim danışmanlığı öğrenciye yol çizme ve kariyerini planlama gibi görevlere sahip olduğundan aslında bu iş insan kaynakları kategorisine girmektedir. Eğitim danışmanı olarak işe yerleşen bireylerin İK kitaplarını biraz karıştırmaları kariyer danışmanlığının inceliklerini öğrenmeleri işte ki performanslarını yükseltecektir.
Eğitim danışmanlığı mesleğine sahip kişiler ülkedeki gündemi de takip etmeleri eğitim ile ilgili çıkan yasaları bilmeleri mesleki gelişmelerden haberdar olmaları meslek dalları ile ilgili çıkan yasa uygulama değişikliklerini güncel olarak bilmeleri gerekmektedir. Örneğin engelli vatandaşlarımız son düzenlemeler gelmeden önce belli bir puan tutturmadan istedikleri kamu binasına girebiliyorlardı. Oysa bugün 2 yılda bir yapılan engelli KPSS’ sine girmek ve belli bir puan almak zorundalar bunun gibi değişen uygulamalardan haberdar olmak ilgili yasaları takip etmek de danışmanın yeterlilikleri arasında.
Günümüzde çoğu eğitim kurumu eğitim danışmanlığı aramaktadır. Kendisinde aranan niteliklerin olduğunu düşünen pek çok insan bu kurum veya kuruluşlara başvurabilir. Talep yüksek olunca da iş olanağı da bu mesleği icra etmek isteyen insanlar için artmaktadır.