İçinde bulunduğumuz çağda her şey gelişip değişime uğruyor. Meslekler de, teknolojiye bağlı olarak ilerlemeye, çoğalmaya ve karmaşıklaşmaya başlıyor. Gelecekte bazı meslekler tarihe karışacakken, bazıları önem kazanacak ve ya yeni meslek dalları ortaya çıkacak. Geleceğin işlerini öğrenmeye hazır mısınız? Aşağıda, uzmanların yüksek talep göreceğini iddia ettiği 5 meslek bulunuyor.
1) Biyoteknolog
Biyoteknologlar, ürünleri oluşturmak ve iyileştirmek için biyolojik organizmaları kullanır. Gıda ve tarım, çevre koruma ve ilaç gibi çok çeşitli alanlarda çalışırlar. Hücrelerin, dokuların ve organizmaların genetik, kimyasal ve fiziksel özelliklerini inceler ve bu bilginin pratik kullanımlarını belirlerler. Milyarder ve yatırımcılar, gelecek iş fırsatları için biyoteknoloji alanına dikkat çekiyor. Biyoteknoloji uzmanlığı, kamu ve özel sektörde öne çıkacak meslek dallarından biri olarak görülüyor.
2) Yapay Zekâ Mühendisi
Gelecekte sayısız alanda (sağlık, teknoloji, üretim, hizmet vb.) yapay zekâdan yararlanılmaya başlanacak. Bu sebeple yapay zekâ mühendislerine olan ihtiyacın artması bekleniyor ve geleceğin meslekleri listesinde yerini alıyor. Yapay zekâ mühendisleri kaynaklardan veri çıkarır, kendi makine öğrenimi modellerini oluşturup test eder ve bu modelleri yapay zekâ destekli uygulamalar oluşturmak için gömülü kod veya API çağrılarını kullanarak devreye alır. Kısaca, makineleri insan beyni gibi çalışacak şekilde programlar.
3) Dijital Rehabilitasyon Danışmanı
Günümüzde insanlar, sosyal platformlara bağımlı hale geldi. Bu platformların insanlar üzerinde bağımlılık etkisi yaratması ve psikolojik açıdan etkisi yavaş yavaş fark ediliyor. Uzmanlar tarafından bunun 2030 yılına kadar akıl sağlığı maliyetlerinde önemli bir etken olacağı tahmin ediyor. Geleceğin en önemli mesleklerinden biri olacak dijital rehabilitasyon danışmanlığı, insanların dijital içerikleri aşırı tüketiminden kaynaklanan sorunları çözüme kavuşturmayı amaçlıyor.
4) Veri Madenciliği
Veri madenciliği (data mining) kavramı son zamanlarda sık duyulur hale geldi. Veri Madenciliği mesleği, çeşitli veri analizi hizmetleri tasarlar. Aynı zamanda veri destek araçlarını, meta veri envanterlerini ve veri tabanı dosyası / tablo oluşturmaya yönelik tanımları oluşturmaktan, dağıtmaktan ve sürdürmekten sorumludur. Özetle, büyük miktarda verinin içinden işe yarar sonuçlar çıkartmak amacıyla yapılan çalışmalardır.
5) Dijital İçerik Uzmanı
Dijital platformların her geçen gün büyümesi, dijital pazarlamanın önem kazanması ve e-ticaret hacminin artması gibi sebeplerden dijital içerik uzmanlığı dikkat çeken mesleklerden biri haline geldi. Uzmanlar özgün içerikler üretir ve bunları sosyal platformlarda büyük kitlelere ulaştırır.