Dikey Tarım (Modern Tarım) ile Ziraat Alanında Girişimler Yapın

Dikey tarım bahçesi, arazisi veya toprağı olmayan insanların pratik bir şekilde balkonunda, mutfağında belki evinin küçük bir bahçesinde uygulayabileceği tarım türüdür.

Dikey Tarım (modern tarım) nedir?

Dikey tarım (modern tarım) toprağa sahip olmayan kişilerin balkonlarında veya küçük bir bahçede yaptıkları tarım türüdür. Bu tarım türü ülkemizde henüz yaygınlık göstermemektedir. Dikey tarım oldukça pratik bir tarım türü olarak bilinir. Dikey tarım malzemelerini yapı marketlerden kolaylıkla tedarik edebiliriz. Eğer ki evinizde kullanmadığınız malzemeler var ise onları kullanarak da bahçenizi oluşturabilirisiniz. Bu yöntemleri kullanarak dikey tarım (modern tarım) ile ziraat alanında girişimler yapabilirisiniz.

Dikey tarım (modern tarım) ile uğraşmak için girişimde bulunan kişilerin akıllarına takılan bir soru vardır bu tarıma başladığım zaman ne yapacağım ne üreteceğim sorusudur. Fakat bu soruya takılmanıza gerek yoktur çünkü günümüzde dikey tarım yoluyla bir çok sebze ve meyve üretilmektedir.

dikey tarım (modern tarım)

Dikey Tarımın ne gibi Avantajları mevcuttur?

  • Bu tarım türünün maliyeti diğer tarım türlürüne göre daha azdır bu nedenle tercih edilebilir.

  • Bu tarım türü organik olduğu için tercih edilebilir.
  • Dikey tarım (modern tarım) daha az enerji gerektirin bir tarımdır. Aynı zamanda toprak ve suya ihtiyaç duyulduğu durumlarda kolay tedarik edildiğinden dolayı tercih edilebilir.

Dikey tarımın dünya üzerinde en çok karşılaştığımız yerlere bakacak olur isek bu yerler Başta Japonya olmak üzere Singapur, Amerika ve Birleşik Devletler olarak karşımıza çıkmaktadır. Dikey tarımı diğer tarımlardan ayıran bir çok özelliği vardır fakat en belirgin özelliği topraksız yapılabiliyor olmasıdır. Dikey tarıma örnek olarak Antalyada topraksız serada yetişen marul yetiştiren gişimciler bulunmaktadır. Bu girişimciler topraksız serada 9 dönem marul yetiştiriciliği yaparak gelir elde etmektedirler. Bu yöntemler ile marul yetiştiriciliğinde dikey tarım (modern tarım) ile ziraat alanında girişimler yapmannız mümkün.

Dikey tarımı sadece ek gelir elde etmek için değilde profesyonel olarak yaparak uzun vadede büyük kitlelere ulaşarak işlerini büyütmek isteyen şirketlerde bulunmaktadır. Dikey tarımda aklımıza takılan bir diğer soru ise topraksız üretilen bitkilerin sağlıklı olup olmadığı. Tabiki topraksız yetişen bitkiler de toprakta yetişen bitkiler gibi çeşitli mineral ve besinler ile besleniyorlar. Aynı zamanda LED ışıklar kullanılarak sadece 3,5 dönüm olan arazide 1 Milyon ton sağlıklı yeşillik üretilebiliyor. Normal şartlarda topraklı bir arazide bitkileri yetiştirmeye kalksak 3,5 dönüm arazi bize yetmeyecektir. Yaklaşık 13 bin dönüm arazi gerekecektir. Topraksız arazilerde LED ışıklandırmalar ile dikey tarım (modern tarım) ile ziraat alanında girişimler yapabilirisniz. Bu yöntemler ile ek gelir elde edebilir yada işinizi büyütüp pazarda yerinizi alabilirisniz.

dikey tarım (modern tarım)

Tarımda Devrim Niteliğindeki bu olay Dikey Tarım

Türkiye genelinde ve dünya genelinde tarım alanlarının azaldığı görülmektedir. Bunun başlıca sebeplerinden en belirgini ise dünya nüfusunun hızla artması olarak görülmektedir. Bir diğer sebep ise kentleşmenin büyümesi insanların köylerden şehre göç etmesi olarak görülmektedir. Nüfusun hızla artması dünya üzerinde bir çok sorunu beraberinde getirmektedir. İşsizliğin artması, İşsizlikle beraber yoksulluğun artması köylerden şehre göç olduğu için tarımın bitmesi gibi sorunlar karşımıza sıkça çıkmaktadır. Bir çok ürün dışarıdan ithal edilmeye başlanmıştır. Biz eğer sağlıksız ve doğal olmayan ürünlere karşı isek kendi sebzemizi, meyvemizi üretebiliriz. Bu işi kendimizi meslek edinerek az zaman ayırıp daha küçük alanda daha az para harcayarak dikey tarım (modern tarım) ile para kazanabiliriz. İlerleyen zamanlarda işimizi büyüterek verimli ürün yetiştirerek güzel paralar kazanabiliriz.

Dikey tarım (modern tarım) topraksız tarım faaliyeti olduğu için LED ışık kullanılarak her evde ve bahçede ve binalarda tarım yapabiliriz. Bu tarım bize az ürün ile çok iş yapabileceğimizi gösteriyor. Şehirde yapılan tarımsal girişimler şehir çiftliği olarak adlandırılıyor. Şehir içinde yetiştirilen sebze ve meyvelerin şehrin kirli havasını bir nebzede olsun azaltabileceği söyleniyor. Dikey tarım yaparak hem şehir içindeki insanları bir nebze temiz havaya kavuşturuyoruz hemde taze sebze, meyveye ulaşmalarına olanak sağlamış oluyoruz. Bu yöntem ile iki tarafta karlı çıkmış oluyor.

Araştırmacıların ve bilim adamlarının söylediklerine göre dikey tarım (modern tarım) bir çok yönden avantaşlı ve karlı bir iş olarak görülmektedir.

dikey tarım (modern tarım)

Akıllı Dikey Tarım Ünitesi

Evlerinin balkonlarında veya çatılarında dikey tarım (modern tarım) yapmak isteyen kişileri düşünüp yapılan bir çok üniteler bulunmaktadır. Bu ünitelerin farklı kişiler tarafından tasarlanan bir çok çeşidi bulunmaktadır. Akıllı tarım olarak adlandırılan bu ünitelere internetten bağlanarak uzaktan ısı, ışıklandırma, toprak, nem, su gibi ihtiyaçlarını ayarlamak mümkündür.

İlk etapta küçük çapta üretim yapan girişimlerin ilerleyen zamanlarda işlerini büyüterek büyük alanlara üretim yapması için kullanabilecekleri en iyi yöntemdir. Bu yöntemin şimdiki zamandaki etkisinden çok gelcek dönemde etkisi daha fazla ve yaygın olacaktır.

Tarımda Diğer Yenilikler

Sizlere daha az kas gücü ve daha az para ile yapabileceğiniz tarım yöntemlerinden bahsedeceğiz. Dünya üzerinde teknolajinin yayılması ve gelişmesi ile birlikte tarımında değişime uğradığı su götürmez bir gerçektir. Bu nedenle tarım alanında teknolojiyle birlikte yapılan bir çok yenilik karşımıza çıkmaktadır. Tüm bu yeniliklere teknolojinin yanı sıra sanayileşme ve kentleşeninde yardımcı olduğunu atmayalım tabiki. Gelin bu yenilikleri beraber gözlemleyelim.

Algoritmik Tarım Yöntemi

Teknolojik tarımın en başında gelen Algoritmik Tarım Yöntemi, ürünlerimizin hangi toprak üzerine ekilmesi, kaç derece sıcaklıkta olması, ne tür gübre kullanılacağı ne kadar sıklıkla sulamasının yapılması, ne tür ilaçlama yapılacağı gibi soruları algoritmik olarak hesaplayıp bize sunan sistemdir.

Bizlere birden fazla sebzeyi veya meyveyi bir arada en verimli şekilde nasıl yetiştirebileceğimizi ve bir dönemde en çok mahsülü nasıl alabileceğimiz sorularını cevaplayan sistemdir.

dikey tarım (modern tarım)

Permakültür Tarım Yöntemi

Günümüzde Permakültür, üzerinde yaşayan insanların ve arazinin gıda, enerji, barınak ve diğer maddi manevi ihtiyaçların devamlı olarak karşılanmasının bütünüdür.

Doğanın ve hayvanların bir doğal ekosistem içinde yaşamasını örnek alınarak geliştirilen bir tarım türüdür. Bu tarım yöntemi doğanın, insanların ve hayvanların ekosistemini bozmadan birlikte yaşamlarına devam etmeleri amacı ile kurulan bir sistemdir.

Tarımda Teknoloji

Dünyanın gelişmesiyle birlikte teknolojide ilerlemiştir. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte bir çok alanda yenilikller olduğu gibi tarım sektöründe de bir takım yenilikler değişimler gözle görülür hale gelmiştir.

Tarım denilince bir çoğumuzun ilk aklına gelen ülke Hollandadır. Hollanda‘nın yanı sıra bir çok ülkede tarım teknolojilerini kullanmaktadırlar. Teknolojik tarımda hava ve toprak sensörleri kullanılmaya başlamıştır. Aynı zamanda bu sensörlerin çeşitli cihazlarla iletişim halinde olması ve dronların keşfedilip kullanılmaya başlaması da teknolojik tarımın gelişmesine birer örnektir.

Türkiye her alanda olduğu gibi tarım alanıda da dünya çapında dünya sıtandartlarını yakalamaya çalışmaktayız. Bu yüzden yeni teknolojik uygulamların hayatımızdaki yerine dikkat edip kullanmamız gerekmektedir. Doğru zamanda atağa geçmek isteyen girişimcilerin öncelikle ürünleri takip etmesi ve teknolojiye ayak uydurması ve yöntemlere açık olup onları uymaları ve doğru zamanda adım atmaları gerekmektedir. Teknoloji her geçen gün gelişen bir alandır ve tarım içinde önemli bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle dikey tarım (modern tarım) yapmak isteyen girişimcilerin teknolojiyi iyi takip edip kullanmaları gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir