Günümüzde bir çok meslekte olduğu gibi kuru temizlemeci esnaflarıda yırlardır varlığını sürdüren esnaflardandırlar. Kuru temizleme açmak bir çoğumuzun aklında gezen ama duyduğumuz yanlış bilgilerden dolayı cesaret edemediğimiz bir iş alanıdır. Kuru temizleme dükkanınız iyi yerdeyse ve işinizi iyi yapıyor iseniz güzel kazançlar elde edebilirsiniz. Öğrencilerin çok olduğu yerlerde yada büyük sitelerde kuru temizleme dükkanları açarak çok daha fazla iş yaparak gelir elde etmemiz mümkündür.
Kuru temizleme açmak isteyen kişiler işe öcelikle bu makaleyi okumakla başlayabilirler. Bu işe başlarken ne kadar sermaye koyacaklarını ve aylık kazanacakları paranın ortalama olarak ne kadar olacağını makalemiz aracılığı ile öğrenebilirler. Kuru temizleme açmak için öncelikle hangi belgelere ihtiyaç olduğunu ve ne kadara kuru temizleme açabilecekleri sorularına cevap alabilecekleri makale kesinlikle budur. Gelin makalemize gözatalım;
Kuru Temizleme Dükkanları Ne Kadara Açılır?
Kuru temizleme açmak isteyenlerin aklında birçok soru vardır. Bu soruların en başında gelen soru ise kuru temizleme dükkanlarının ne kadar mal olduğudur? Bir diğeri ise kuru temizlemeci dükkanları ne kadara açılır? Gelin bu soruları inceleyelim. Kuru temizleme dükkanını sıfır bir dükkana olarak açıyorsanız öncelikli olarak iç tasarımı gerçekleştirmeye özen gösterilmeli. Dükkanınızın tavan bölümüne boylu boyunca tüm dükkanı gezecek şekilde demir taktırmalı. Bu demir elbiseleri asmak için bize lazım olacaktır. Daha sonra kuru temizleme makinesi ve kurutma makinesi alınması gerekmektedir.
Dükkanımızı açmak için masraflar ve dekor dahil olmak üzere ortalama olarak 25 bin TL‘den başlayarak 150 ila 200 bin TL‘ye kadar masraf çıkabilmektedir. Tabiki bu masraflar iç dekor, dizayn ve aynı zamanda makinalarımızın kalitelerine göre değişim gösterecektirler.
Kuru Temizlemeci Dükkanı Ne Kadar Kazanır?
Günümüzde kuru temizlemeci dükkanlarının ne kadar kazanacağı dükkanın konumu yani bulunduğu bölgedeki insanların kuru temizlemeye ne kadar ihtiyaç duyduğu ve dükkan sahibinin girişkenliğine, insanlarla anlaşmasına güler yüzüne göre değişiklik göstermektedir. Bu durumda iş tabiki dükkanı açmakla bitmiyor kişinin işi için çabalayıp hedeflerini yerine getirmeside işin de başarılı olabilmesi için yardımcı oluyor. Ancak genel olarak elbiselerin temizliğinin 25 ila 30 TL’den temizlendiğini düşünecek olur isek günde bir iş alan işletmenin ay da 900 TL kazanabileceğini söyleyebiliriz. Tabiki günde 3 ve üzeri iş alanlar da olacaktır. Bu işletmeler ise aylık 3 bin ila 5 bin TL gibi bir kazanç elde edebilecektirler.
Kuru Temizlemeci Dükkanı Açarken Bilinmesi Gerekenler
Kuru temizlemeci dükkanı açmadan önce bilmeniz gereken bazı durumlar vardır. Dükkanınıza gelecek olan müşteriyi iyi ağırlamamız ve elbisesini kesinlikle iyi temizlememiz gerekmektedir. Elbisesi iyi temizlenmeyen müşteri tekrar yıkanmasını isteyebilir.
Bazen çıkması zor lekeler ile de karşılaşabilirsiniz. Sorunlarına çözüm getirip halletmez isek müşteriyi kaybederiz. Müşteri memnuniyetine önem verir isek elimizde ki iş sayısı sürekli olarak artacak ve dükkanımıza daha çok iş gelecektir. İş yerimizi güzel bir konumda açarak insanların görebileceği bir yerde olmasına özen göstermeliyiz.
Elbiselerin temizliğinin yanı sıra elbise hijyenine de önem vermemiz gerekmektedir. Hijyene önem vermediğimiz zaman müşteri sayımızda azalma olabilir. Tabi reklam da bu açıdan önemli bir araçtır. Küçük el broşürleri basmak ve reklamımızı yapmakta daha çok kitleye ulaşmamızda işe yarayabilir. Ayrıca bazı zamanlarda düzenleyeceğimiz kampanyalarda işimize yarayabilir.
Kuru Temizleme Açmak İçin Finansal Destek
Kuru temizleme açmak için gerekli olan miktarları yukarıda belirttik. İlk olarak imdadımıza banka kredileri yetiştiğini söyleyebiliriz. Bankalar genel itibari ile iş yeri alımları için kredi vermektedirler. Direk kredi almak istemiyor isek bunun yanı sıra ihtiyaç kredileri kampanyalarından da yararlanmamız da mümkündür. Tabi faiz oranlarını dikkate almalıyız ve mutlaka bir ödeme planı hazırlamaya özen göstermeliyiz. Her sektörde olduğu gibi bu sektörde de ilk aylarda kar etmek zor olabilir. Bu durumda büyük borçlar altına girebiliriz.
Bundan dolayı ödeme güçlüğü çekebiliriz. Bankadan kredi alabilmemiz tamamen bizimle alakalı bir durumdur. Mesela kredi notumuz düşük olması durumunda veya sicilimizin kötü olduğu durumlarda bakankanın hakkımızda yaptığı tahkikat olumsuz olacaktır. Bu sebepten dolayı kredi almamız zor olacaktır. Kred almamızın bir diğer yolu ise evimizi veya dükkanımızı ipotek ettirmemizdir.
Genel olarak girişimcilere destek veren bir kurum vardır. Girişimcilere destek veren bu kurum ise KOSGEB’ dir. Kosgeb nace kodları ile destekleyeceği sektörleri ilan etmiş bir kurumdur. Aynı zamanda Kosgeb’in belirli şartları vardır bunlar sağlanması durumunda kredi vermektedirler.
Tekstil ve kürk ürünlerinin yıkanması ve kuru temizlenmesinin bir kodu vardır bu kod ise 96.01 kodudur. Bu kod ile desteklenmektedir.