En Doğru Personeli Seçmek
Doğru personel seçimi nasıl yapılır?
İş ilanlarına, binlerce aday tarafından başvuru yapılır. Bununla birlikte binlerce kişi arasından insan kaynakları çalışanlarının uygun kişiyi bulması gerekiyor. Uzun süreler bu işte tecrübe edinenler uygun personel seçimine kendi bilgilerinden yola çıkarak karar verebiliyor. Henüz yeni başlayan çalışanlarınsa kendi yollarını ve stratejilerini kendilerinin çizmesi gerekiyor. Bu yazımızda tecrübe sahipleri için farklı bir bakış açısı, tecrübe edinme adaylarınaysa ilerleyebileceği yolların kırıntılarını göstereceğiz.
İnsan Kaynaklarına tavsiyeler;
- Klasik iş görüşmelerinden kaçınmaya çalışın. Klasik bir iş görüşmesinde tıpkı adı gibi karşınızdaki kişiden alabileceğiniz cevaplar da klasik biçimde olacaktır. İş görüşmesinde her pozisyon adına adayların gerçek karakterlerinizi ve becerilerini görebilmenize yardımcı olacak sorular hazırlayın. Adaylara hemen o anda düşünüp cevaplaması gereken bir soru sorabilirsiniz. Daha önceden ezberlenerek robot edasıya verilen cevaplardan da böylece kurtulmuş olursunuz. Bir yandan da karşılaştıkları krizleri hangi hızda ve nitelikte çözebildiklerini de görmüş olursunuz.
- Karşınızdaki aday ile ortak yönlerinizi bulmaya çalışın. Karşınızdaki adayın heyecanını almak gibi bir görevinizin olduğunu unutmayın. Sizin görüşmedeki sorumlu şahıs olarak adayla ortak noktalarınız hakkında konuşmanız adayın rahatlamasına ve kendisini daha rahat biçimde ifade edebilmesine olanak sağlayacaktır.
- Adaylarınızın CV’lerinde bulunan niteliklerin kaynağının doğruluğunu kontrol etmelisiniz. Bu kontrolü görüşmeye başlamadan önce yapmanız daha doğru olacaktır çünkü bu, onunla ilgili önceden bir fikre sahip olmanıza yardımcı olacaktır. Kaynak kontrolünü görüşmeden önce yapabildiğiniz gibi görüşmeden sonra da yapmalısınız. Bu sayede görüşme esnasında fark edemediğiniz niteliklerin farkına varabilirsiniz.
- Sorumlu olmak kimseden yardım alamayacağınız anlamına gelmez. Yardım istemekten çekinmeyin. Bazı konularda karar verememeniz veya bir durum hakkında bazı şeyleri bilmemeniz mümkündür. Bu gibi durumlarda yapmanız gereken, iş arkadaşlarınızdan yardım istemek olacaktır. Çünkü işe alınan personel sizinle olduğu kadar iş arkadaşlarınızla da çalışacak. Bunu unutmayın. Bu yüzden işe almaya karar verdiğiniz veya kararsız kaldığınız personelin, çalışma arkadaşlarından yardım isteyebilirsiniz.
- Görüşme sırasında uygun olduğunu düşündüğünüz bir zaman diliminde masadan kalkın ve görüşme odasında dolaşın. Adayın bu hareketinize verdiği tepkiyi yüzünden ve mimiklerinden okumaya çalışın. Bu adayı biraz daha tanımanız açısında size yardımcı olacaktır.
- Aday ve işletmeniz arasındaki bağdaşmayı hesaplamalısınız. Örneğin adayın kişisel vizyonları ile işletmenin vizyonları ne derecede uyuşuyor? Aday sahip olduğu vizyon sayesinde işletmenize ne gibi katkılarda bulunabilir? V.B.
- Karşınızdaki adayın, diğer çalışanlara karşı hal, hareket ve davranışlarını inceleyin. “Birinin kişiliğini tanımak istiyorsanız davranışına göz kulak olmalısınız.” Bunu da görüşme sırasında birçok kişiyi bir araya getirerek diğer çalışanlara nasıl davrandığını görerek sağlayabilirsiniz.
Kendinizi Geliştirebileceğiniz Konular
- Öncelikle işinizin yapılması için gereken özelliklerin ne olduğunu kavrayın. Böylelikle karşılıktaki kişinin işe katabilecekleri ve işin ondan bekleyecekleri arasında bir köprü inşa etmiş olursunuz. İş için gerekli niteliğe sahip olmayan bir personel almak ilerleyen zamanlarda birçok problemle karşılaşmanıza neden olacaktır.
- Pazarınızdaki rakiplerin iş ilanlarına hakim olun. Böylece onların aradığı kumaşın özelliklerini biliyor olursunuz. Onların diktiği kumaş özelliklerine önem vermeniz, sektörün ihtiyaçlarını karşılamanız anlamına gelecektir. Personel seçiminde sektörün öncü firmalarının ihtiyaçlarını siz de incelemelisiniz.
- Sizden uygun puanı alan adayları çalışma ortamlarında gezdirin. Ona ortamı tanıtarak, bazı takım arkadaşlarıyla tanışmasını sağlayabilirsiniz. Böylece uyum sağlama süresini kısaltmasında ona yardımcı olmuş olursunuz. Bunu yaparken bir yandan da adayların öğrenme merakını ölçmelisiniz. Bunu da size sorular sorup sormadığından çıkarabilirsiniz. Merakın arkadaşı hevestir. Adayınız ne kadar hevesli?
- Son olarak adaylarınıza güçlü ve zayıf yönlerini sorun. Yapabilecek ve yapamayacaklarının bilincinde olan bir çalışan kendini geliştirmek için uğraşır. Zayıf yönlerini devamlı olarak geliştirmeye çalışır.