Personel seçme ve bulma yöntemleri ‘ni önemli maddeler ile inceleyelim. Çalışan seçmede hangi yöntemlerden faydalanmalıyız?
Personel Seçimi
Firmaların personel seçme aşamaları çoğunlukla psikolojik testler, benzetim yoluyla seçmek, biyografik yöntemler ve mülakatlar şeklindedir.
Biyografik Yöntemler
Adayların değerleri, başarıları ve başarısızlıkları farklılık gösterebilir. CV’ lerden bu tarz farklılıkların yorumunu yapabilirsiniz. Biyografik bilgiler ilerleyen günlerde adayların firmanızda çalışması takdir edilirse mesleğine ve çalışma arkadaşlarına davranış tarzlarını anlamanıza yardımcı olabilir.
Adaylar hakkında biyografik bilgileri elde edebileceğiniz bir diğer seçenek de başvuru formlarıdır. Başvuru formları klasik biçimde adayın adını, yaşını, adresini ve aldığı eğitimlerin bilgilerini içeren formlardır. Biyografik envanterlerle kişilerin değerlendirilmesi yapılır. Bununla birlikte tutumlarının anlaşılmasını sağlamak adına çoktan seçmeli olacak şekilde sorular sorulmaktadır.
Psikolojik Testler
Psikolojik testler çalışma adaylarının niteliklerini, kişilik özelliklerini ve potansiyellerini masaya sermeye çalışan geçerlilik ve güvenirlikleri kesinleşmiş olan klasik testlerdir. Bu testlerin en büyük avantaj kaynağı da budur. Geçerliliğini ve güvenilirliği kanıtlanmış birçok psikolojik test bulunmaktadır.
Benzetim Yoluyla Seçme Sınavı
Benzetim yoluyla seçme yöntemi özellikle yönetici adaylarının birtakım yöntemlerle incelenmesiyle uygulanan bir seçim yöntemidir. Bu yöntemde adaylara birçok testin yanı sıra ilerleyen zamanlarda çalışabilecekleri ortamları yaratılarak bu ortamlarla haşır neşir olması sağlanır. BYS yöntemlerinden birisi de birikmiş işler tekniğidir.
Bu yöntem yönetici adaylarının birikmiş sorunlarla karşılaşması halinde krizi nasıl yöneteceklerini test etmektedir. Adayın karşılaştığı problemleri ne derece hızlı ve etkin çözdüğü incelenmektedir.
Bununla birlikte öbür yöntem, lidersiz grup tartışmaları tekniğidir. Bu yöntemde, birçok yönetici adayı bir araya getirilerek işle ilgili fikir alışverişinde bulunurlar. Bu yöntemin yapılma amacı ç liderlik özellikleriyle öne çıkan yönetici adaylarını saptamaktır.
Mülakat Yönetimi
Mülakat karşılıklı olarak birebir yapılan bir yöntemdir. Bu yöntem sayesinde aday hakkında doğrudan bilgi sahibi olabilirsiniz. Adayı daha detaylı incelemenize de yardımcı olacaktır.
Personel Bulma Yöntemleri
Personel bulma yöntemleri, İç ve Dış kaynaklar olarak ikiye ayrılırlar.
İç Kaynaklar
Firma içi kaynaklar terfi, şirket içindeki transferler, araştırmalar, beceri envanterleri ve açık işlerin bildirimlerinden oluşur. İç kaynaklardan personel seçmek kurum içinde aktifliğin çoğalmasına neden olur. Kısacası iç kaynaklarda işletmeniz bizzat kendi kaynaklarından fayda sağlamaktadır.
Böylelikle aradığınız personeli bulma aşamasını daha düşük maliyetlerle çözmüş olursunuz. Ayrıca firmanızda çalışan personellerin rakip firmalara geçmesini de önleyebilirsiniz. Yeni bir personel seçildiğinde firmaya uyum süreci iç kaynaklardan seçilen personelden daha uzun sürede tamamlanacaktır. Bu nedenle iç kaynaklardan personel seçmek hem bizzat firmaya hem de adaya oldukça avantaj sağlamaktadır.
Terfiler personellerinizin kuruluş içindeki motivasyonlarının artmasına yardımcı olacaktır. Terfi ettiğinizde çabalarının karşılığını aldıklarını düşüneceklerdir. Bu da onların işlerini daha verimli düzeyde gerçekleştirmelerine olanak sağlayacaktır.
İç transferler yöntemiyle personel bulma, boşalan pozisyona aynı niteliğe sahip başka birinin atanmasıdır. Bu sayede personel bulmanız kolay ve daha düşük maliyetlerle olacaktır. Yeni personelin firmaya adaptasyon sağlaması da uzun sürmeyecektir.
Gayri resmi araştırma yöntemindeyse terfiden veyahut iç transferden boşalan pozisyonu doldurabilecek adayların insan kaynakları görevlileri ve birim yöneticilerle görüşmesidir.
Beceri envanterleri sayesinde özellikle boşta kalan pozisyonlara doğru çalışanı getirebilirsiniz.
Dış Kaynaklar
Kurumun iç kaynaklarla uygun çalışan seçimi yapabilmesinin belirli sınırları vardır. Seçilen çalışan yeni işine başlarken eski işinde doldurulması gereken bir boşluk oluşur. Böylelikle firma dış kaynaklardan çalışan alımına başvurur. Dış kaynaklardan personel bulmak kariyer sitelerinde ilan vermek, işçi bulma kurumlarına başvurmak ve internetten işçi bulmak gibi şirket içi hariç diğer yöntemlerle uygun kişiyi arar.
Son olarak benzer yazılar için sitemizi incelemeye devam edebilirsiniz.