Mülakat türleri nelerdir?
Şirketler boşalan bölümlerini doldurmak adına en doğru kişiyi seçmek isterler. Bu nedenle doğru olan çalışan seçimi adına ölçülmek istenen beceriler ve nitelikler doğrultusunda hangi mülakat türüne uyulacağına karar verilir. Bu mülakat türleri şunlardır;
Birebir Yapılan Mülakat Türü
Bu mülakat türü, şirketler tarafından en fazla tercih edilen mülakat türüdür. Bununla birlikte mülakat görüşmesini gerçekleştiren idareci ve adaylar arasında görüşme birebir olacak biçimde gerçekleştirilir. Daha öncesinde programlanmış ve sohbet eder gibi geçen görüşmelerdir.
Birebir mülakatta, görüşmeyi yöneten idareci kişinin kararları aday seçimini doğrudan yolla etkiler. Bu nedenle sübjektif bir tür olduğunu savunan eleştiriler vardır. Ancak tüm bu eleştirilere rağmen bu tür günümüzde şirketler tarafından en çok tercih edilen mülakat türüdür.
Panel Mülakat Türü
Panel mülakatlar, iki kişiden fazla idarecinin aday ile görüşme gerçekleştirdiği mülakat türüdür. Şirkete toplu olarak çalışan alımı yapılacak ise tercih edilen bir türdür. Genelde adayların zorlandığı bir mülakat türü durumundadır. Çünkü görüşme sırasında grup çalışmalarını iyi şekilde yapabilmeniz oldukça önemlidir.
Seçilecek adayın kim olacağına dair yalnızca tek bir kişinin kararı değil ikiden fazla kişinin kararı belirleyici olacaktır. Bununla birlikte panel mülakat tarzı en çok bankacılık sektöründe tercih edilmektedir. Adayların iletişim kurabilme becerileri incelenmektedir.
Grup Mülakat Türü
Grup mülakat tarzında iş adayı, bir grup ile birlikte mülakata katılım sağlar. Bu mülakat türü son zamanlarda oldukça fazla tercih edilmektedir. Çünkü bu tür, birçok adayın aynı anda değerlendirilmesine olanak sağlamaktadır. Bu mülakat tarzının asıl amacı adayların grup çalışmalarındaki etkinliğinin ölçülmesidir. Bununla birlikte adayın başvuruda yaptığı işle ilgili teknik bilgi birikiminin ölçülmesini sağlar, beraber çalışacak kişilerin de daha öncesinden çalışmalarına ortam hazırlamaktadır.
Sıralı Mülakat Türü
Görüşme birebir olacak şekilde yapılmaktadır. Ancak görüşmeyi yöneten idareciler sıralı olarak değişirler. Bu mülakat türü, art arda birkaç görüşmeden oluşur. Art arda olan görüşmelerde idareciler sürekli olarak değiştiği için adaylar zorluk çekebilir. Bu mülakat türünde amaç adayın farklı yönlerinin izlenimlerini görebilmektir. Bu durum aday hakkında pek çok izlenim edinilmesine yardımcı olur.
Değerlendirme Merkezi
Bu görüşme tarzı adayların üçten fazla olduğu ve bir değerlendirilmeye tabi tutulduğu mülakat tarzıdır. Adaylara bir örnek olay verilerek belirli bir süre içerisinde becerilerini ortaya çıkarmaları beklenmektedir.
Bununla birlikte adaylar idareciler tarafından verilen süre boyunca gözlemlenmektedir. Bu süre zarfında belirli problemlere tabi tutulurlar.
Telefon Mülakatı Türü
Telefon görüşmesiyle yapılan mülakat türüdür. Bu mülakat türünü uygulamak zordur. Amaç çalışan adayının sayısını azaltmaktır. Bu türde öncelikle niteliğe değil de adayların diksiyonuna ve ses tonuna dikkat edilmektedir.
Bu sayede henüz görüşmeye çağırılıp iş ciddiye binmeden başvuru yapan çalışan adaylarının sayısı indirgenmiş olmaktadır. Genelde sık olarak kullanılmayan bir yöntemdir ancak kullanan şirketlerin de olmadığı söylenemez.