CV için ön yazı hazırlamanın incelikleri nelerdir? Nelere dikkat edilmelidir?
İş arama maceranız boyunca diğer adayların önüne geçebilmek adına etkili bir özgeçmişin yanı sıra etkili bir ön yazı hazırlamanız size avantaj sağlayacaktır. Ön yazı, iş adaylarının insan kaynaklarının idarecilerine hitaben yazdıkları bir yazı türüdür. Bu yazı ile başvuruda bulunulan bölümü adayın neden istediği ifade edilmeye çalışılır. Aynı zamanda kendinizi net şekilde tanıtma fırsatı elde edebileceği bir yazıdır. Ön yazı ile insan kaynakları çalışanlarının dikkatini çekebilirsiniz.
İnsan kaynaklarının sizin adınıza ilk izlenimlerini ön yazınız belirler. Bu yüzden ön yazı hazırlarken istediğiniz bölümü neden istediğinizi anlatmanız oldukça değerlidir. Çağımızda birçok şirket başvuru sırasında ön yazı iletilmesini ister. Yazının yazılmasındaki amaç özgeçmişinizi inceleyen görevlinin hızlı şekilde dikkatini çekerek iş görüşmesine davet alabilmektir.
Ön Yazı Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yazmak özen gösterilmesi gereken bir süreçtir. Yazdığınız yazı, başvuruda bulunduğunuz firmaya özel olmalıdır. Her şirket için aynı ön yazıyı kullanamazsınız. Firmanın misyon ve vizyonuna uygun olacak biçimde hazırladığınız, her şirket için farklı olmalı, ön yazınızda ufak değişiklikler yapmanız gerekmektedir.
Ön yazınızı oluştururken potansiyel ve deneyimlerinizden bahsetmeniz gerekir. Bu sayede bu iş için ne denli “doğru kişi” konumunda olduğunuzu belli edebilirsiniz. Başvurduğunuz firma ve başvurulan bölüme neden uygun olduğunuzu düşündüğünüzü belirtmeniz gerekiyor. İş ilanında belirtilen nitelikleri inceleyerek neden başvurulan pozisyona uygun olduğunuzu bu niteliklerle ifade edebilirsiniz.
Özgeçmiş ile ön yazınızın uyumlu olması gerekir. Ön yazınızda belirttiğiniz becerileriniz ve iş deneyimlerinizin özgeçmişinizde de aynı şekilde olması gerekir. Uyumsuz bir bilgi insan kaynaklarının sizin hakkınızda dürüst olmadığınızın düşünülmesine neden olabilir. Ön yazınız öz, net ve okunması kolay olmalıdır. Ön yazınızı hazırlarken insan kaynakları idarecilerinin uzun süreler içeren metinleri inceleyecek vakti olmadığını unutmayınız.
Bu yüzden ön yazınız ortalama 200 kelimeden oluşursa bu yeterli olacaktır. Yarım sayfayı geçmemesine özen göstermelisiniz. Ön yazınızı hazırlarken özgün olmaya dikkat etmeniz gerekir. Başka bir yerden kopyaladığınız ön yazılar işe alımdan idareci insan kaynakları çalışanının bu durumu fark etmesiyle özgeçmişinize bakılmadan elenmenize sebep olabilir. Özgün cümlelerinizi kullanarak ve kurallara uyarak ön yazınızı hazırlamalısınız.
Ön yazınız çok dikkat çekici olsun diye giriş paragrafı abartılı olacak biçimde yazmanız doğru bir hareket olmayacaktır. Abartılı olmamaya dikkat etmelisiniz. Ön yazı giriş, gelişme ve son paragraf olmak üzere 3 paragraftan oluşur. İlk paragraf herkes için farklı olacak biçimde hazırlanmalıdır.
Ön Yazı Yazarken İzlenilmesi Gereken Adımlar
Ön yazı herkes için farklı biçimde oluşturulduğu için genel olarak izlenilmesi gereken belirli yollar vardır. Bu yüzden ön yazı yazarken bu yolları doğru biçimde uygulamanız gerekmektedir. İlk olarak ön yazı başlığınızı belirlemelisiniz. Daha sonra hitap edeceğiniz şahsın ismini ve soy ismini belirtmelisiniz.
İsim ve soy isim bilmiyorsanız sayın yetkili şeklinde hitap edebilirsiniz. Eğer ön yazınızı elektronik ortamdan mail yoluyla gönderiyorsanız konu kısmına kesinlikle başvurulan bölüm isminin yazılması gerekir. Bu, işe alımdan sorumlu insan kaynakları çalışanının daha kolay şekilde ne için ön yazı yolladığınızı anlamasına yardımcı olur.