Aradığınız işe kavuşmak maceranızda nelere dikkat etmelisiniz?
Aradığınız İşi Bulmak
İş arama macerası boyunca başvurulan bölümlerden geri dönüş alınamadıkça bu adaylar için sancılı bir sürece dönüşebilir. Oysa unutulmamalıdır ki her doğum sancılı olmuştur. Her ne kadar her şeyi yerinde yapsanız da iş arama maceranız uzun sürebilmektedir. Bu yüzden sabırlı olmanız ve inancınızı yitirmemeniz bir hayli değerlidir.
İş arama macerası uzadıkça adaylar kendilerine zaman ayıramamaktan yakınabilirler. Bunun önüne set çekmek için günün her yerinde ve her saatinde iş aramayı bırakmalısınız.
Bununla birlikte İş arama boyunca yapmanız gereken bazı basit şeyler vardır: 1.İş arama boyunca kişisel gelişiminize özen gösterin. Katılabileceğiniz eğitimler ve seminerleri takip edin. Bu fırsatları değerlendirerek kendinizi geliştirebilirsiniz.
2.Bulunmayı arzuladığınız pazardaki gelişmeleri takip edin. Bu basamak sizin iş arama süresi boyunca güncel kalmanızı ve gelişmelerden haberdar olmanıza olanak sağlayacaktır. Bununla birlikte katılabileceğiniz bir görüşmede pazarı takip ettiğinizi vurgulayabilirsiniz.
3.Kariyer sitelerine üye olarak düzenli olacak biçimde iş ilanlarını kontrol edin. Bununla birlikte çağımızda teknoloji ile cep telefonu ve bilgisayar gibi ürünlerle kariyer sitelerine oldukça kolay erişim sağlayabilirsiniz. Kariyer sitelerine kayıt olduktan sonra etkili bir özgeçmiş oluşturarak düzenli biçimde iş ilanlarını kontrol edebilirsiniz. Zaman kazanmak adına haftanın belirli günlerini ve belirli saatlerini kariyer sitelerini ziyaret etmek adına kullanabilirsiniz.
4.Kariyer için kurulmuş sosyal medya araçlarını kullanın. Linkedin gibi kariyer amaçlı sosyal medya mecralarını kullanmanız network sağlayabilmeniz adına faydalıdır. Bazı iş arayan adaylar bu gibi kariyer amaçlı sosyal mecralarda iş aradıklarını aktararak iş bulma şanslarını arttırırlar. Aynı zamanda pazardaki lider kişilerle bu mecralar üzerinden iletişim kurabilir ve tavsiyeler alabilirsiniz.
5.Özgeçmişinizi daima güncel tutun.
6.İş ilanlarında sizin için doğru olduğunu düşündüğünüz işlere başvurun. Tecrübesiz birinin tecrübe isteyen bir iş ilanına başvurması halinde geri dönüş almaması olasıdır. Size doğru gelmeyen iş ilanlarına başvurup geri dönüş alamamak iş arama maceranızda yıpranmanıza neden olabilmektedir. Bu durumun önüne set çekmek adına yalnızca size uygun olan işlere başvurun.
Psikolojinizin Önemi
7.Çalışmayı arzuladığınız bölüm adına kolayca nasıl iş bulanacağını araştırın. Gelişen teknoloji ile artık bazı pazarlar için ayrı iş arama siteleri vardır. Bununla birlikte sizin de iş aradığınız pazarda özel siteler varsa mutlaka bu sitelere kayıt olun.
8.İş arama maceranızdan vazgeçmeyin. Pek çok aday, işe başvuru gerçekleştirdiği halde geri dönüş alamayınca başvuru yapmaktan vazgeçerek karamsarlığa sürüklenmektedir. Her ne kadar başvuru yapmış olursanız olun iş arama maceranızda psikolojiniz ve motivasyonunuz oldukça önemlidir.
9.SWOT analizi ile aktif ve pasif yönlerinizi öğrenebilirsiniz. Pasif yönlerinizi iş arama boyunca azaltmak veya aktife çevirmek adına kullanabilirsiniz. SWOT analizi kendinizi daha iyi tanımanıza ve daha iyi ifade edebilmenize olanak sağlayacaktır.
10.Çalışmayı arzulamadığınız bir işe başvuruda bulunmayın. İş arama boyunca adaylar karamsarlığa sürüklendiği için çalışmak istemediği pazarda iş ilanlarına başvurabilirler. Adaylar bu işten pozitif dönüş alırsa negatif olacağı bir kariyere adım atabilmektedir.
11.İş bulmanın bir hayli zor bir süreç olduğunu ve herkesin bu süreçten geçmek zorunda olduğunu unutmayın. Sabırlı olarak iş arama sürecinize devam edin.
12.Erken uyanmaya çaba gösterin. İş aradığınız için uyku döngünüzün bozulmasına müsaade etmemeniz gerekir. Başvurduğunuz işlerden ne zaman geri dönüş alabileceğinizin kesin olmadığı düşünüldüğünde sabah saatlerinde arandığınızda telefonu uykulu bir sesle değil enerjik bir şekilde açmanız gerektiğini unutmayın.
13.İş arama boyunca kendinizi değerlendirmeniz gerekir. Kişiliğinizi, becerilerinizi, hobilerinizi, değerlerinizi ve kişisel potansiyelinizin farkında olun. Kendinize bir liste oluşturarak bu verileri yazarak öz değerlendirme yapabilirsiniz.
14.Kısa, orta ve uzun vadeli basamaklar oluşturun. Bu basamakları hedef listesi haline getirin ve kendinize çizdiğin yolda ilerleyin.