Yeni Mezunlar Mesleklerini Nasıl Tanırlar?

Yeni mezunlar

Yeni mezunlar, mezun olmadan önce hangi mesleği yapmak istediğinizi bulmanız gerekir. Çünkü eğitim yaşamınız süresince kendinizi geliştirme fırsatı bulursunuz.

Ama bunun için geç kaldıysanız ve mezun olduktan sonra olmayı arzuladığınız mesleğe karar verdiyseniz uygun işi bulabilmek adına seçeceğiniz mesleği iyi şekilde tanımanız gerekir.

Bununla birlikte uygun işi bulmak yalnızca mesleği tanımakla değil kişinin kendisini tanımasıyla da gerçekleşir.

Yeni Mezun Kişilerin Meslek Seçiminde Dikkat Etmesi Gereken Noktalar

Kendinize uygun mesleği bulmak için işinizi şu şekilde tanıyabilirsiniz;

1.Mesleğin adını ve tanımı yazın. Yapacağınız mesleğin adı nedir? Bunun yanında yapacağınız mesleğin tanımı nedir? Bu sorulara yanıt vermelisiniz.

2.Seçtiğiniz meslekte işe alınabilme olasılığınızı inceleyin. Uygun işi bulmaya çabalarken talep görmeyen bir mesleği bulmaya çalışmak oldukça zor olacaktır. Bu yüzden uygun işi bulabilmeniz için seçtiğiniz mesleğin iş olanaklarını ayrıntılı şekilde incelemeniz gerekir.

3.Mesleğin niteliklerini yazmalısınız. Her mesleğin kendine özgü özellikleri vardır. Seçtiğiniz işin belirgin özellikleri nelerdir? Haftada kaç gün ve kaç saat çalışacaksınız? Seçtiğiniz meslekle ilgili sorumluluklarınız neler olacak? Seçtiğiniz işin personelleri hangi araç ve gereçleri kullanıyor? Bu gibi sorulara cevap vererek işinizin niteliklerini belirtmelisiniz.

4.Mesleğinizin iş ortamını öğrenmelisiniz. Çalışmak istediğiniz bölüm için iş ortamı nedir? Hangi noktalarda iş imkânı daha fazladır? Ofis içerisinde mi yoksa sahada mı çalışacaksınız? Çalışma ortamında karşınıza çıkabilecek krizler nelerdir? Grup çalışması mı yoksa bireysel çalışma mı yapmanız gereken bir iş gibi soruların yanıtlarını bulmalısınız.

5.Seçtiğiniz iş için çalışmaya başlama ve emekli olma yaşınızı öğrenmelisiniz. Bazı mesleklerin dış görünüş adına bazı zorunlulukları vardır. Seçtiğiniz iş böyle bir iş olabilmektedir. Bu nedenle bu gibi ayrıntıları öğrenmelisiniz.

6.Seçtiğiniz işin bulunduğu sektörde hangi firmaların,rakiplerin olduğunu araştırın. Bulunulan sektördeki rakiplerin faaliyetlerini inceleyin.

7.Seçtiğiniz işin hangi eğitim düzeyinden mezun öğrencileri aradıklarını öğrenin. Her mesleğin mezun olunması istenen bir düzeyi vardır.

İşe Giriş Maceranız

8.İşe giriş macerasında sizi nelerin beklediğini bilmelisiniz. Bir meslek seçtiniz ve işe girmek için çaba sarf edeceksiniz. Yeni mezun bir insanın uygun mesleği bulabilmesi için işe giriş noktasında onu nelerin beklediğini bilmesi gerekir. Bunu bilmesi kendini hazırlaması adına yardımcı olacaktır.

9.Uygun mesleği bulduğunuzda işinizde ilerleme şansınızı öğrenmelisiniz. Bulunduğunuz pazar ve istediğiniz iş için kariyer adımlarınızı atma şansınız ne kadar? Ulaşabileceğiniz en üst düzey nedir? Bu gibi sorular sizin kariyer hedefi belirlemenize yardımcı olacaktır.

10.Arzuladığınız işe girdiğiniz taktirde elde edebileceğiniz gelir ne olacak?Uygun mesleği seçtiğinize inandığınız işin avantaj ve dezavantajlarının bilincinde olun. Kendinizi Nasıl Tanırsınız? Yeni mezunlar kişilerin kendine uygun işi bulabilmesi için öncelikle kendilerini tanıması gerekmektedir. Kendini iyi tanıyan bir insan kendisine uygun işi kolayca bulabilecektir. Kendinizi tanımanız için becerilerinizi, ilgi alanlarınızı ve sahip olduğunuz potansiyelin bilincinde olmalısınız.

11.Becerileriniz seçtiğiniz işe ne derece uygun bunu kavramalısınız. Sahip olduğunuz becerileri ve seçtiğiniz işin istediği becerileri karşılaştırın. Uygun işi bulmanıza en çok becerileriniz ve potansiyeliniz yardımcı olacaktır. Hobileriniz yapmaktan hoşlandığınız ve yaparken zamanının nasıl aktığını anlamadığınız şeylerdir.

12.Hobilerinize uygun bir iş bulun. Değerleriniz uygun işi bulmanız için oldukça değerlidir. Çünkü sizin değerlerinize zıt bir işte çalışmanız sizin için bir hayli zor olacaktır.

Bununla birlikte Yeni mezunlar ile ilgili yazımızın sonuna geldik. Daha fazla bu tarz yazı için sitemizi inceleyebilirsiniz. Şimdilik sizlere sağlıklı günler dileriz. Hoşça kalın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir