Oryantasyon süreci ile arzulanan amaç, yeni çalışanların işini en verimli şekilde yapmasına yardımcı olmaktır. Çalışma hayatına ve şirkete adaptasyonu sağlanan bir işçinin sergileyeceği verimlik bir hayli artacaktır.
Oryantasyon süreci, yeni çalışanın şirketteki kültürel ve teknik kökeni anlamasına yardımcı olacaktır. Oryantasyonla birlikte yeni çalışanın şirketin göreneklerini, değerlerini ve inançlarını benimseyerek kabul etmesine yardımcı olur.
Sürece henüz başlayan çalışanın iş ortamıyla haşır neşir olmasına yardımcı olur. Yeni personelinizin güvenme, ait olma ve saygı görme gibi duyguları hissetmesine olanak sağlar. Oryantasyon süreci sayesinde personellerin işten hemen ayrılmasının önüne set çekebilirsiniz.
İşe alıştırma eğitimleriyle zaman ve emekten tasarruf etmesine yardımcı olur. Bununla birlikte oryantasyon süreciyle yeni bir çalışanın disiplinsiz davranışları saptanabilir ve önüne set çekilebilir. Yeni çalışanın asılsız bilgi sahibi olmasının önüne geçebilirsiniz.
Şirketinizdeki personelin iş koşullarını görerek işi yapıp yapamayacağına karar vermesine yardımcı olur. İşi yaparken kullanacağı malzemeyi öğrenmesine yardımcı olur.
Oryantasyon Süreci Nasıl İşler?
İşe alıştırma eğitimi şu şekilde ikiye ayrılmaktadır;
Bilgilendirme Süreci
Eğitimdeki ilk adım bilgilendirme aşamasıdır. Bilgilendirme aşaması özellikle şirketin tanıtılması, bölümlerin tanıtılması, yöneticilerin tanıtılması ve iş ortamının tanıtılması gibi bilgileri kapsayan bölümdür.
Çalışma Ortamına Alıştırma Süreci
İşe alıştırma eğitiminin bir diğer aşaması ise personeli çalışma ortamına alıştırma sürecidir. Bu bölüm, özellikle teknik ve detaylı iş eğitimlerini, pratik uygulamaları ve sosyal aktiviteleri kapsayan bölümdür.
Yeni İşe Başlayan Personelin Karşılaşacağı Zorluklar Nelerdir?
Oryantasyon süreci özellikle yeni bir işe başlayan personeller için oldukça değerlidir. Bunun sebebi bu sürecin yeni işe başlayan bir personelin karşılaşabileceği krizleri azaltabilmesidir. Şirkette işe yeni başlayan bir personel, kültür şoku yaşayabilir. Yaşadığı şok nedeniyle daha yeni işe başlamış çalışanın işten soğuması mümkün olabilir.
Bu da personeli işe alım sürecindeki harcanan süreyi boşa çıkarır. Aynı zamanda işe alım aşamasında katlanmak zorunda kaldığınız giderleriniz de boşa gidecektir. Çalışanlarınızı şirketinizde kalıcı bir işçi statüsüne getirmeniz için oryantasyon süreci oldukça önemlidir.
Oryantasyon sürecini daha etkin hale getirebilmeniz için personellerinizin yeni bir işe başlama aşamasında karşılaşabileceği zorlukların farkında olmanız ve ona göre adım atmanız sizin adınıza faydalı olacaktır.
Personelin yeni görevindeki sorumluluklarını öğrenmede güvensiz eksikliği yaşaması. İş arkadaşları tarafından dışlandığını hissetmesi. Hatta üstüne düşen sorumluluk için uygun olan fiziksel ve zihinsel niteliklere uygun olmadığını düşünmek.
Yeni bir iş ortamında yeni iş arkadaşlarıyla çalışmanın yarattığı psikolojik zorluklar.
Personelin beklentileriyle şirketin beklentilerinin uyum içerisinde olmaması. Yeni personelinizde tecrübe eksikliğinin olması. Son olarak iş yerinde kendini bir başına hissetmek.
Etkin bir oryantasyon süreci sayesinde yeni bir çalışanın yukarıda özellikle saydığım zorluklarla başa çıkması oldukça kolay hale gelecektir.