İş süreci yönetimi nedir?
Her firma, karşılığında kazanç elde ettiği belirli mal veya hizmetleri sağlama amacıyla kurulmuştur. Bu amaçlarına ulaşmak adına değişik operasyonlar uygulamaktadırlar.
Bununla birlikte bir işletmenin kazanç elde etmeye yönelik yaptığı her çalışma, bir iş süreci olarak adlandırılmaktadır.
Bu çalışmaların birçoğu bir işletmeyi örgütsel hedeflerine ulaştırmak adına yardımcı olmaktadır.
Bir işletmenin uzun süreli hedeflerine ulaşabilmesi adına bu değişik süreçleri ele alma yöntemine sahip olması bir hayli değerlidir.
Kısacası iş süreci yönetimi birtakım organizasyonel hedeflere ulaşmayı arzulayan çalışma akışını kesintisiz hale gelmeye teşvik etme eylemidir.
İş Süreçleri İdaresinin Değeri
Kişilerin yanlışları herhangi bir noktada ortaya çıkabilirken,iş yönetim süreci sistemleri uygun biçimde uygulandığında hatalı iletişimler önlenebilir. Bu organizasyonda yer alan her yönün iş hedeflerine kilitlenmesi manasına gelmektedir.
Süreç idaresi, temel operasyonları optimize etmeyi ve kurumsal amaçlara ulaşmak adına ekipman kullanımını hedefleyen bir altyapı idaresi biçimi olarak işlev görmektedir.
Etkili İş süreci idaresinde iş süreci idaresi sistemlerine sahip olmanın genel hedefi, iş akışı verimliliğini yükselmek ve firmanın sürekli dışsal farklılıklara baş etmesini sağlamaktır.
Bu sistemin sağlıklı ve güncel olması iş verimliliğinin yükseltilmesi değerli bir faktördür.
İşletmeler BPM Sistemlerinden Nasıl Faydalanır?
Her kurum bağımsız süreç kümeleri hazırlayarak faaliyet göstermektedir. Bu da gereken idare çeşitlerini etkilemektedir.
Firmalar, iş süreci idare sistemlerinin tamamını uyguladıklarında muazzam bir biçimde fayda sağlamaktadır. Ancak yeni başlayanlar için, işlem etkinliği ve verimlilik yükselmektedir.
İş süreci idaresi BPM yöntemleri dahili iletişimin daha sağlıklı gerçekleşmesini sağlayarak yanlış iletişimi azaltmaktadır. Bir kalite bilgisi kaynağıyla, insan yanlışlarının azalması ve devamlı iyileştirmenin teşvik edilmesi adına söz sağlanmış olmaktadır.
Ayrıca üretim zinciri esnasında katma değere birleşen ürün ve hizmetlere indirgenmesi de gereklidir.
Tabi ki firmaların, iş akışı optimizasyonu ve beceri tutma faaliyetleri ile maliyetlerden tasarruf sağlamayı beklentileri bu iş sürecinden çok değişik bir noktada olduğunu vurgulamak değerlidir.
Bununla birlikte iş süreçleri idaresi sistemlerinde müşteri sadakati, operasyonel fevkaladeliği gibi sağlam iletişim gerektiren noktalarda desteklenmektedir.
İş Süreçleri Yönetim Sistemleri Türleri
Değişik iş süreci idaresi sistemleri mevcuttur. Ayrıca şirketler bunları bağımsız ihtiyaçlarına bağlı seçimler yaparak kullanmaktadırlar. Bu sistemleri şu biçimde aktarabiliriz;
Entegrasyon Süreci İdaresi
Bu idare sistemi, bir firmanın mevcut sistemleriyle işbirliği içinde çalışmaktadır. Bununla birlikte bu çeşit sistemlerin birincil rolü, ilave verimlilik adına anlık süreçleri güçlendirmektir.
Ayrıca nihai amaç, firmanın belirli süreç ve görev idaresi krizlerini çözmek adına problemsiz entegrasyon sunmaktır. Bununla birlikte sağlanan entegrasyon ile amaçlanan verimliliğin çok üzerine çıkmak da mümkündür.
Birey Odaklı İş Süreci İdaresi
İnsan odaklı süreç idaresi sistemleri, insan odaklı çalışmalara duyulan ihtiyacın yerini almazken yerine verimliliği yükseltmektedir.
Birey odaklı sistemler, uygun ve zamanında tamamlandıklarından emin olmak adına sorumluluklarını uygun paydaşlara yönlendirmeye odaklanmaktadır. Bununla birlikte bu tür sistemler onay süreçlerini daha basit ve daha çabuk hale getirmektedir.
Belge Odaklı İş Süreci idaresi
Bu iş süreci idaresinde, firmalarda işlemlerinin kalbi olarak işlev gören türlü veriler ele alınmaktadır. Bununla birlikte iş süreci idaresi sistemleri verilere kilitlenirken, iş akışı verimliliğini yükselmek adına verileri biçimlendirme, doğrulama ve paylaşmaya izin vermektedir.