Zaman İçinde Kaybolan Meslekler Ve Sebepleri

Zaman içinde kaybolan meslekler nelerdir ve bu meslekler neden kaybolmuştur? Zamanın tozlu raflara kaldırdığı bu meslekler günümüzde maalesef eski etkinliklerini yitirmiştir. Revaç görme oranları da bir hayli düşmüştür. Hadi bu “Artık var olmayan işler” kavramını inceleyelim.

Su Taşıyıcıları

Su Taşıyıcıları

Su taşıyıcıları (kelimenin tam anlamıyla, su kaynaklarından halk sakinlerine kova veya torba su taşıyan insanlar) asırlarca iş güvencesine sahipti, ancak Batı’da iç mekan su tesisatı popüler hale geldikçe, bu iş ortadan kalkmaya başladı. BBC, 2015 yılında Hindistan’da geleneksel bir su taşıyıcısı ile röportaj yaptı ve 30 yıl önce bile bu işi yapan yüzlerce kişi olduğunu hatırlattı. Bu abimiz işinin son ehillerindendi. Yıllardır yanmakta olan bir ateşin titrek titrek zayıflamaya başladığı noktadaydı ve inatla yanmaya devam ediyordu.

Bununla birlikte yalnızca BBC değil aynı zamanda News24’de bu mesleği icra edenlerle röportaj yaptı. Madagaskar’dan su taşıyıcısıyla konuştu ve bir günde 800 litre su taşıyabileceğini 1,20 dolar kazanabileceğini söyledi.

İnsan Bilgisayarlar

İnsan Bilgisayarlar

Dizüstü bilgisayarlar ve PC’lerden çok önce insanlar bilgisayar olarak çalıştırılıyordu. Bu işler genellikle uzun matematiksel hesaplamaları çözmek adına takımlar halinde çalışan kadınlar tarafından yapılmaktaydı. İnsan bilgisayarlar, astronomiden trigonometriye kadar çeşitli zor sorunları çözmeyi başarmıştı. Ancak anladığınız üzere günümüzde teknolojik bilgisayarların üretimiyle insanlığa önemli hizmetlerde bulunmuş insanların meslekleri tarihe karıştı.

Saat Tutucular

Zaman İçinde Kaybolan Meslekler

Tarih boyunca saatçilerin işleri de teknolojiyle doğru orantılı olacak şekilde gelişim göstermiştir. İlk olarak saatçilik varolduğunda iş, günde birkaç kez büyük, merkezi bir zili çalmayı içeriyordu. Daha sonra, mekanik saat icat edildiğinde, şehrin saatlerinin sarılması ve bakımı, doğruluğu sağlamak için gerekli görevleri yürütmeye başladılar. Günümüzde, saat bekçileri eskisi kadar önemli değiller. Sebebini de hepimiz biliyoruz sanırım.

Artık herkesin cebinde taşıdığı telefonların ana ekranında dahi saatlerin kaçı gösterdiğini görebilmekteyiz. İnsanlar artık saatleri günün hangi döneminde olduklarını anlamak için değil aksesuar malzemesi olarak kullanmaya başladılar. Bununla birlikte saatçilik de tamamen yok olmasa da revaç oranı bir hayli düşmüştür.

Kırıcı Çocuklar

kömür kırıcılar

Safsızlıkları kömürden ayırmak için, Amerikan kömür kırıcıları yaşları 8 ile 12 arasında değişen kırıcı çocuklara bel bağladılar. Bu iş genellikle emek yoğundu ve halk, çocukların bu koşullarda çalışmasına izin verilmesine karşı çıktı ancak çocuk işçiliği yasaları sürekli olarak göz ardı edildi. Bu, 1920’lerin başlarında çocuk işçiliği yasaları daha sıkı şekilde uygulanmaya başlayana, kömür ayırma teknolojisi gelişene kadar devam etti. Hele şükür ki günümüzde artık var olmayan meslekler arasındadır. Başka bölgelerde hala yapılıyor mu bilmiyoruz ancak yapılmadığını umut ediyoruz.

Buz Kırıcılar

Buz Kırıcılar

Soğutucu ve dondurucuların icadından önce, insanlar yiyecek ve içeceklerini soğuk tutmak için ne gibi uygulamalarda bulunuyorlardı? Büyük buz bloklarına güveniyorlardı! Bir su kütlesi üzerinde bir ayak buz birikmesine izin verdikten sonra, buz kesici kahramanlar dağıtım için levhaları bulmak, kesmek ve kullanmakla görevlendirildi. İş, soğuk havada ve dondurucu sularda erkekleri riske atıyordu. Ayrıca teknolojinin ilerlemesiyle birlikte bu kadar zorlanmadan daha refah bir biçimde çözülebilecek bir hale geldi. Böylece bu mesleğimizde zamanın yıkıcı etkisiyle birlikte yok oldu, düşmesini sağlayan yumruğu teknoloji tarafından yedi.

Radyo Aktörleri

Zaman İçinde Kaybolan Meslekler

Radyo draması, 1920’ler ve 1950’ler arasında önde gelen bir eğlence biçimiydi. Ses formatı olmak, dinleyicileri yayınlanan hikayeyi hayal etmek için müziğe, ses efektlerine, diyaloğa güvenmeye zorladı. Televizyonun yükselişi, radyo tiyatrosuna ve en azından Amerika’da radyo oyuncularının kariyerlerine son verdi.

Son olarak da mesleğimizi ve yok olma sebebini verdiğimize göre yazımız buraya kadardı. Daha fazla bu tarz ilgi çekici bilgilere ulaşmak ve genel kültürünüzü geliştirmek istiyorsanız sitemizdeki benzer yazıları okuyabilirsiniz. Şimdilik diğer yazılarımızda görüşmek umuduyla hoş kalın, hoşça kalın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir