Marka Nedir, Bir Marka Nasıl Yaratılır?

Marka nedir? Marka kavramının önemi nedir? Bu yazımızda markanın terim anlamında tarihsel gelişimine kadar her şeyini ayrıntılı bir şekilde inceleyeceğiz. İlk olarak Marka Nedir?

Marka, firmaların ürünlerini rakiplerinden ayırmak adına kullandıkları tanımlayıcı sembol, işaret, logo, isim, kelime, cümledir. Bir marka kişiliği oluşturmak adına bu unsurlardan bir veya daha fazlasının bir birleşimi kullanılabilir. Bir markaya verilen yasal korumaya ticari marka denir.

Marka nedir

Markaları Anlamak

Marka, bir firmanın en önemli varlıklarından biri olarak görülmektedir. Firmanın yüzünü, tanınan logosunu, sloganını veya kamuoyunun firmaya ortak olduğu markayı temsil eder.

Aslında, firma çoğunlukla markasıyla anılır ve tek ve aynı olurlar. Bir firmanın markası, borsada (eğer firma halka açıksa) parasal bir değer taşır ve bu, yükselip alçaldıkça hissedar değerini etkiler. Bu yüzden markanın bütünlüğünü korumak bir hayli değerlidir.

Marka Yaratmak

Bir işletme, bir markayı kamuya açık imajı olarak kabul etmeye karar verdiğinde, önce marka profilini veya nasıl bir yol izlemek istediğini belirlemelidir.

Örneğin, bir firma logosu genellikle firmanın sunduğu mesajı, sloganı veya ürünü barındırır. Amaç, markayı akılda kalıcı ve müşteriye hatırlatıcı kılmaktır. Firma, logo veya sembol gibi bir markanın görsel yönleriyle ilgili fikirler bulmak adına çoğunlukla bir tasarım şirketine veya tasarım ekibine danışır.

Başarılı bir marka, firmanın iletmeye çalıştığı mesajı veya duyguyu uygun bir biçimde tasvir eder ve marka değerini veya markanın varlığının ve sunduğu niteliklerin tanınmasıyla sonuçlanır. Diğer yandan, etkisiz bir marka olmak çoğunlukla yanlış iletişimden kaynaklanır.

Bir marka hedef müşteri kitlesi arasında pozitif bir duygu yarattığında, şirketin marka değeri oluşturduğu söylenir. Marka değeri olan – ünlü ürün markalarına sahip olan – şirketlerin bazı örnekleri Microsoft, Coca-Cola, Ferrari, Apple ve Facebook’tur.

Örneğin Facebook ürün listesinde Instagram ve WhatsApp markalarını da barındırır. Bunun yanında The CocaCola Company yalnızca CocaCola değil aynı zamanda FuseTea markalarını da içinde barındırır. Bunlar şirketlerin ünlü ürün listesine örnektir.

Doğru bir biçimde uygulanırsa , bir marka sadece satılan belirli ürün için değil, aynı firma tarafından satılan diğer ürünler için de satışlarda artışa neden olur. Bu da yukarı verdiğimiz örneklerle nesnelleşmiştir. İyi bir marka,müşteriye güven verir ve bir ürünle iyi bir tecrübe yaşadıktan sonra, tüketicinin aynı markayla ilgili başka bir ürünü deneme olasılığı daha yüksektir.

Kısacası The Coca-Cola Company markası müşteri sadakatini sağlamış bir markadır. Bu sayede Coca-Cola, Fuse Tea, Sprite, Fanta gibi en çok bilinen markaları kendisine bağlamıştır. Aldığınız birçok içecek bu şirkete bağlıdır. Bu da markalaşmanın önemini en net gösteren kavramdır.

Markalaşmanın Tarihçesi

Markalar, ürünleri birbirinden ayırmak adına sandığımızdan da uzun süredir kullanılmaktadır ve birçok farklı şekil almıştır. Örneğin, bugün hala kullanılan bilinen en eski jenerik marka Hindistan’dan Chyawanprash adlı bir bitkisel macundur. 13. yüzyılda İtalyanlar, bir çeşit markalaşma olarak kağıtlarına filigran koymaya başladılar.

“Marka” terimi ayrıca, bir sahibinin hayvanlarını diğerinin hayvanlarından ayırmak için sığır derisine yakılan benzersiz işaretlere de atıfta bulunmaktadır. Bu kavram yüzyıllarca varlığını korumuş ve çağımızda da hala gelişmesine devam etmiştir.

Bu yazımızda neden insanlar yakınındaki kafeler yerine Starbucks’a gitmeyi tercih ediyor bunu öğrendik. İçerisinde müşteri güvenliği, sadakati ve değerini barındıran markaların tercih sebebi de bellidir.

Bununla birlikte yazımız sona erdi. Bu tarz yazılar sitemizde mevcuttur yazının üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz. Diğer yazılarımızın yayınlanma tarihine kadar sizlere sağlıklı günler dileriz. Hoş kalın, hoşça kalın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir