Sektör artık günlük hayatta, televizyon haberlerinde, tartışmalarda, sokakta duymaya aşina olduğumuz ve dilimizde kullanımı yaygınlaşan bir sözcük haline gelmiştir. Peki, kökeni Fransızcadan gelen, sektör nedir, sektör kelimesinin kaç anlamı vardır, türleri nedir? Bu soruların cevaplarını yazımızın devamında vereceğiz.
Sektörün Anlamı
Sektör, pazardaki firmaların ya da kuruluşların aynı ya da ilgili/tamamlayıcı ürün & hizmetleri sundukları alandır. Sektörü ayrıca çalışma özellikleri benzer olan bir endüstri veya market olarak da tanımlayabiliriz. Sektör ekonominin farklı başlıklar halinde incelenmesine olanak sağlar. Çünkü ekonominin daha düzgün ve derin analiz edilmesi gerekmektedir. Ekonomiyi farklı başlıklarda incelediğimiz gibi, sektörü de iki ana başlık halinde inceleyebiliriz. Özel sektör ve kamu sektörü.
ÖZEL SEKTÖRDEKİ İŞ FİKİRLERİ HAKKINDA BİLGİ EDİNMEK İÇİN SAYFAMIZI ZİYARET EDİNİZ.
Kamu Sektörü Nedir?
Kamu sektörü genel olarak, halka devlet malları ve hizmetlerini sağlama faaliyetleriyle uğraşan, hükümete ait (ulusal) bir ekonomi bölümüdür. Devlet veya devletin vatandaşları tarafından insanlara bazı hizmetler sunulmaktadır. Bu hizmetler devletin vatandaşlardan topladığı vergiler sayesindedir. Kamuda çalışanların yüksek iş güvenliği ve nispeten rahat bir çalışma kültürü vardır. Bununla birlikte, ücret ve ikramiyeler, özel sektör şirketlerine kıyasla o kadar çekici değildir. Kamu sektörü genel amaca ve vatandaşlara hizmet vermeye odaklıdır. Bu yüzden mal ve hizmetleri oldukça güvenlidir. Siyasetin bu sektör üzerinde çok büyük bir etkisi vardır çünkü kamu sektörü halka karşı sorumludur. Bu sektörün yapısı birçok ülkeye göre değişim göstermekle birlikte çoğu ülkede ordu, polis, altyapı, toplu taşıma, eğitim ve sağlık gibi hizmetleri kapsamaktadır.
Özel Sektör Nedir?
Özel sektör, şahıslar veya işletmeler tarafından sahip olunan, kontrol edilen ve yönetilen bir ekonomi bölümüdür. Aynı zamanda mağazalar, ofisler, fabrikalar, işletmeler gibi birden çok bileşenden oluşmaktadır. Özel sektöre mensup işletmeler, bireylerin ya da pay sahiplerinin sermaye girişiyle varlıklarını sürdürmektedir. Bazen kamu sektörünün sağlayamadığı ürün ve hizmetleri vatandaşlara sağlar. Özel sektör kar etmeye odaklıdır ve performansa dayalı kariyer büyümesi göstermektedir. Bu sektörde, kamu sektörü şirketlerine kıyasla daha iyi ücret ile rekabetçi bir çalışma kültürü vardır. Özel sektörde, ürünlerin fiyatlarını ve kalitesini etkileyebilecek çok fazla faktör bulunmaktadır. Sektördeki şirketler genellikle teknoloji, bankacılık, finansal hizmetler, imalat, emlak vb. birçok alanda faaliyet göstermektedir.