Sektörlerde Yatırım Teşvikleri – 2021 Yılı

Sektörlerde yatırım teşvikleri nelerdir? Hangi sektörde hangi yatırım teşviki uygulanmalıdır?

Tüm dünyada olduğu gibi, 2021 yılı Türkiye açısından da hayli zor bir yıl olarak geçmektedir. Özellikle geçen sene Mart ayından itibaren ülkemizi de etkisi altına alan virüs pandemisi sebebiyle, ekonomi neredeyse durma noktasına gelse bile, salgının etkisinin azalması, alınan tedbirler ve yasakların gevşemesi ile birlikte, hem kredi imkanları hem de yatırım teşvikleri, rahatlama sağladı.

2021 yılında eğitim, maden, seracılık, sağlık sektörünün değer kazanmasıyla eczacılık ve ilaç sanayi ile medikal ürünler (tıbbi cihaz) piyasasında da teşvikler verilmeye başlandı.

Sektörlerde yatırım teşvikleri

Eğitim Teşvikleri

2021 yılı yeni teşvik sisteminde eğitim yine en değerli sektörlerin başında gelmektedir. Okulların modernizasyonu, yeni okulların inşa edilmesi, eğitim çalışmalarında bulunan okulların kapasite artırımı için teşvikler artırılmıştır.

Eğitim sektöründe desteklenen başka teşvikse, uçak ve helikopter tarzı hava araçlarının bakımı, onarımı, kullanımına yöneliktir.

Eğitim sektöründeki yatırımları; okullardaki öğrenci kapasitesini yükseltme hedefli yatırımlar, okulların tadilatı, teknik bakımdan modernleşmesi adına bulunulan faaliyetler, yeni okul binalarının inşaatı gibi durumları kapsamaktadır.

Ayrıca okul bahçelerinin yeşillendirilmesi, yemekhane, spor tesisleri, okul havuzu, konferans salonu, ek binalar gibi eğitim sektöründe yapılan yatırımlardan meydana gelmektedir.

Yatırım teşviklerine, okul yapmak adına bu teşviklerden faydalanmayı arzulayanlar başvurabilmektedir. Yatırım teşviklerinden faydalanmak adına yurdumuzdaki iller belli alanlar kapsamına alınmıştır. Eğitim teşviklerinden faydalanmak için de;

  1. ve 2. alan içerisindeki illerde 1 milyon Türk Lirası

Bununla birlikte 3-4-5-6. alan içerisindeki illerde 500 bin Türk Liralık asgari yatırım sözü vermek şarttır.

Bu çalışmalar kapsamında, eğitim kurumları içerisinde ana tesis kurulması, tesislerin iç ve dış onarımlarının yapılması, eğer yoksa sosyal tesislerinin inşası, idare binaları inşası, mevcut bahçelerin peyzajı ya da yeni bahçe projelendirilmesi gibi işler yürütülmektedir.

Ayrıca bu işlemlerin yapılması esnasında, gerekli araç gereçlerin alımı, ulaşımı, montaj işleri, iş gücü masrafları, sigorta işlemleri gibi masraflarda de teşvik kapsamındadır.

Bir başka konu da, bu yatırım teşvikleri içerisinde, okul binasının inşası adına devlet hazinesine bağlı arazilerden de tesis yeri talep edilebilmektedir.

Maden Yatırım Teşvikleri

Ülkemiz, madenler ve doğal yeraltı zenginlikleri bakımından bir hayli zengin bir ülkedir. 2020-2021 yılı yeni teşvik sisteminde, madencilikle alakalı yatırımlar, linyit gibi bazı madenlerin kullanıldığı yatırımlar ve enerji yatırımları öncelikli yatırım olarak kapsama eklenmiştir.

Ayrıca maden ocakları da teşvik içerisinde değerlendirilmektedir. Bununla birlikte 2021 yılında da madencilikle alakalı her çeşit yatırıma teşvik verilmesine devam edilecektir.

1.Küme Madenler; Olarak adlandırılan, yol ve inşaat yapımında kullanılan çakıl, kum, kiremit-tuğla kili, seramik ve çimento pazarında kullanılan kayaçlar yatırım kapsamına öncelikli olarak koyulmamıştır.

Teşvik içerisinde bulunanlar ise;

2. Küme Madenler ; Olarak adlandırılan granit, bazalt, andezit, kalsit ve kalker gibi öğütülerek kullanılan kayaçlar, yatırım kapsamındadır.

Bununla birlikte blok olarak dekoratif adına kullanılan traverten, mermer, bazalt, granit taşları teşvik kapsamının içerisindedir.

3. Küme Madenler; Hammadde, göl ve deniz suyundan elde edilen eriyik haldeki tuzlar, hidrojen sülfür ayrıca karbondioksit gazıdır.

Bununla birlikte “Sektörlerde yatırım teşvikleri” yazımızın sonuna geldik. Benzer yazılara, buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Tüm okurlarımıza sağlıklı günler dileriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir