Yatırım Teşvik Sistemi Nedir Ne Değildir?

Yatırım teşvik sistemi nedir, ne değildir? Şimdi sizlere yazmak zorunda olduğum fakat ilerleyen zamanlarda aklınızda hiçbir kırıntısı kalmayan bir tanım yapmak zorundayım. Merak etmeyin aklınızda kalması için satırlarla örnekler vereceğim. Hizmetinizdeyim.

yatırımcılık

Yatırım teşviki, devlet veya dönemin hükümeti tarafından adı üstüne, yeni işletmelerin kurulmasını teşvik etmek veya mevcut işletmeleri genişlemeye veya başka bir yere taşınmamaya teşvik etmek için uygulanan politikadır. Kısaca daha sade açıklarsak devletin sizleri yatırım yapmanız, işletme açmanız için teşvik etmesine yatırım teşviki deniyor. Yeterince açıklayıcı olduğuna göre tanımdan sıyrılıp konumuza devam edelim. Devlet neden yatırıma teşvik eder?

Öncelikle her ülkenin kendisine özgün teşvik politikaları vardır ancak bize ne o dış mihraklardan değil mi? Biz ülkemize bakalım.

Türkiye’de Yatırım Teşvik Sistemi

Size inanılmaz şaşırtıcı bir bilgi vereceğim hazır mısınız? Teşvik Belgesi kapsamında ülkemiz yoğunluklu olarak 6 bölgeye ayrılır ve tahmin edin bakalım en büyük yatırım alan şehrimiz hangisi? İstanbul! Evet doğru cevap. İstanbul yerine kendi şehrini söyleyenler kendi memleketlerin ırkçılığını yapmıştır.

Doğu illerimizin daha az yatırım alması pek şaşırtıcı bir durum olmasa gerek. O güzel şehirler nasıl yatırım almaz diye sorgular gibisiniz? Bende öyle. Neyse fazla konuşmayalım öğretmen kızar biz hemen konumuza geri dönelim.

Teşvik sisteminin amacı nedir?

Bahsettiğim gibi Türkiye’de teşvik konusunda dengesizlik var. Batıdaki illerimiz daha fazla yatırım alırken Doğudaki güzel illerimiz bu yatırımlardan mahrum kalıyor. Böylece ne oluyor? “Hayat İstanbul da yaşanıyor yeğenim ” diyen dayılarımız türüyor. Doğuda veya yatırım almayan illerimizde yaşayan kardeşlerimiz üzülmesin! Sizlerin bir süper kahramanınız var; Yatırım Teşvik Sistemi. Bu süper kahramanın amacı her bölgeye EŞİT yatırımlar yapılmasını sağlayarak bu dengesizliği, bu bölgelere göre gelişmişlik farklılıkları azaltmaktır.

Yatırım Teşvik Konusunda Firmaların Avantajları Nelerdir?

Yatırım fikri aklınıza geldiği zaman önünüzdeki en büyük sıkıntı nedir? Hani o fikri hayata geçirmeniz için en çok ihtiyaç duyacağınız kavram. Evet, Sermayedir.

Yatırım Teşvik konusunda firmaların avantajları nedir? Sermaye bulamaya ne gibi katkıları vardır?

Devlet sizlere, iş fikrinizi hayata sunabilmeniz için motivasyon ve cesaret verir. Sermaye mi bulamıyorsun? Takma kafana ben arkandayım der.

Yatırım Teşvik, Vergisel Yükümlülükleri Konusunda Firmaya Yardımcı Olur

yatırım teşvik

Devlet, vergisel yükümlülükleri firmadan belli oranda almayıp bu almadığı miktarı firmaların sermaye olarak kullanmasını sağlıyor. Örneğin bir işletme açacaksınız ve üretim yapabilmek için makineye ihtiyacınız var. Yatırım Teşvik Sistemi sayesinde makine yatırımlarında firma KDV ödemez ve bu ödemediği miktarı yatırımına katarak belki de işletmesine ikinci bir makine dahil etme fırsatına nail olur.

Gümrük Vergisi Muafiyeti

Dış ülkelerden aldığınız ürünlerin gümrük vergileri belli oranda alınmaz. Ürünün hangi ülkeden geldiğinin önemi de alınmayacak miktarı arttırıp azaltabilme yetisine sahiptir tabii ki. Dış ülkelerden aldığınız ürünlerin vergisini belli bir miktara azaltabildiğiniz için ödemediğiniz miktarı da tekrar sermayenizde ürün alma veya farklı bir yatırımızda kullanabilirsiniz.

Peki kardeşim iyi diyorsun güzel diyorsun da bu teşvik sisteminin çeşitleri var mı? Olmaz olur mu efendim var tabii ki buyurun hemen bahşedeyim.

Yatırım Teşvik Sisteminin Çeşitleri Nelerdir?

Sizlere sayacağım 4 adet ana başlık var. Bu saydığım başlıklardan ilk ikisine yoğun bir şekilde başvurular yapılmakta.

teşvik çeşitleri

Genel Yatırım Teşvik Sistemi

Genel Teşvik Sisteminde, herhangi bir bölge ayrımı yapılmaksızın firmalar 3 yıl içerisinde 1 milyon TL’lik yatırım yaparak KDV ve Gümrük Vergisi muafiyetinden faydalanabilmektedir.

Bölgesel Yatırım Teşvik Sistemi

Bölgesel Teşvik Sistemi, illerin arasındaki gelişmiş farkını azaltmak ve illerin üretim ve ihracat potansiyellerini arttırmayı amaçlar. KDV ve Gümrük muafiyetinin yanı sıra Devlet, firmalara yapılacak yatırımın belli oranının vergilerini düşürerek firmaya muafiyet kazandırır. Firmalar, Ödenen Kurumlar Vergisin oranında da indirim hakkına sahip olur. Yatırım sonrasında da SSK işveren paylarından belli oranda, yeni personellerde geçerli olmak kaydıyla, indirim sahibi olabiliyor. Kredi çekmek istediklerinde de Döviz ve TL cinsinde puan indirimi hakkına sahipler. Daha ne sayalım efendim? Saymaktan yorulduk vallahi.

Stratejik Yatırım Teşvik Sistemi

Stratejik Yatırımlar, Devletin cari açığın azaltılmasında katkı sağlayacak değeri yüksek yatırımları desteklemesidir. Minimum 50 Milyon TL’lik yatırımlar dahil edilir.

Öncelikli Yatırım Teşvik Sistemi

Belirli yatırım konularının 5. Bölge destekleri ile desteklenmesi hedeflenmektedir. Nedir bu 5. Bölge? Az önce de bahsettiğimiz gibi ülkemiz yatırım teşvik konusunda 6 bölgeye ayrılmaktadır. 1. Bölgemizden 6. Bölgemize gittikçe yatırım miktarları azalmaktadır.

Öncelikli Yatırımların kapsadığı 5. Bölgedeki illerimiz şu şekildedir; Tokat, Tunceli, Sinop, Osmaniye, Ordu, Niğde, Kilis, Kahramanmaraş, Gümüşhane, Giresun, Erzurum, Çankırı, Bayburt, Aksaray ve Adıyaman.

Biri yer biri bakar kıyamet ondan kopar derler diğer bölgelerimizi saymayalım mı?

  1. Bölge: Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Muğla gibi şehirler Eskişehir’i de unutmayalım tabii ki.
  2. Bölge: Adana, Bolu, Denizli, Çanakkale, Edirne, Isparta, Kayseri, Kırklareli, Konya, Sakarya, Tekirdağ, Aydın ve Yalova.
  3. Bölge: Burdur, Bilecik, Balıkesir, Gaziantep, Trabzon, Manisa, Mersin, Samsun, Karabük, Uşak ve Zonguldak.
  4. Bölge: Afyonkarahisar, Amasya, Artvin, Bartın, Çorum, Düzce, Elazığ, Erzincan, Hatay, Kırıkkale, Kırşehir, Kütahya, Nevşehir, Rize, Malatya ve memleketim Sivas. Hayır, geceleri hırlamıyorum ve Sivas’a laf ederseniz ısırmam. Medeni bir Kangalım ben.
  5. Bölgeyi zaten saymıştık.
  6. Bölge: Biraz daha doğru bölgesinde kalmış ve az gelişmiş illerimizden oluşuyor. Ardahan, Ağrı, Bitlis, Batman, Hakkari, Diyarbakır, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van. Coğrafya dersi de verdiğimize göre kapanış vaktimiz gelmiştir demektir. Yatırım Teşvik Sistemi konusunda yeterince öz, kısa ve anlaşır olmaya çalıştım. Umarım çalışmam karşılığını vermiştir ve hepiniz yazıdan doğru verimi alabilmişsinizdir. Sizler için emek ver benim için bir zevkti ve emeğimin karşılığını verip bana değer vererek yazımı okuduğunuz için sizlere teşekkürü borç bilirim. Bir sonraki İNANILMAZ eğlenceli yazılarımda görüşmek arzusuyla hoşça kalınız efendim. Bu arada az daha unutuyordum nasıl bayilik alabileceğinizi merak ediyorsanız yazımızı okuyabilirsiniz.
https://isyeriacmak.com/bayilik-veren-firmalar/bayilik-nasil-alinir/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir