Bilmeniz Gereken İnovasyon Çeşitleri Nelerdir?

İnovasyon çeşitleri nelerdir? sorusuna cevap arayacağımız yazımızda bir daha ayrıntıya inerek bu çeşitleri tanımlayacağız. İlk olarak açık inovasyondan bahsedelim.

1. Açık İnovasyon

Bu tür, kitlesel olarak dağıtılmış bilgi dünyasında, firmaların hedeflerini ilerletmek için başkalarıyla ortak olabileceği ve yapması gerektiği fikrini ifade eder. Yeni araştırmanın hem risklerini hem de ödüllerini paylaşarak yeniliktir.

Buradaki paradigma, şirketlerin kendi iç inovasyon yöntemlerine kesinlikle güvenmeyi göze alamayacakları, ancak diğer şirketlerden süreçleri veya buluşları satın alabilecekleri veya lisanslayabilecekleridir.

Bu, hedeflerini ilerletmeye yardımcı olurken, aynı zamanda az kullanılan teknolojilerini veya süreçlerini diğer şirketlerle paylaşmak için ortak girişimleri lisanslama veya kullanma fırsatı sağlar.

2. Kapalı İnovasyon

Açık inovasyonda olduğu gibi “açık” olmadan önce, buluşları ve yeni gelişmeleri dünya ile paylaşmadan önce özel olarak yaratmak ve yönetmek için şirket içinde araştırma yapılır. Kapalı inovasyonun arkasındaki fikir, başarılı inovasyonun, geliştirme aşamasındayken fikri mülkiyetin korunması, kontrolü ve sahipliğini gerektirmesidir. Bu genellikle bir şirket içindeki özel ürün geliştirme ekiplerinin kullanılmasıyla olur.

3. Sosyal İnovasyon

Sosyal inovasyon, hem toplumun sosyal ihtiyaçlarını (bunlarla sınırlı olmamak üzere çalışma koşulları, eğitim, sağlık ve toplum gelişimi dahil) karşılamak için yenilenen yeni stratejiler, kavramlar ve fikirlerin yanı sıra açık dahil olmak üzere inovasyonun sosyal süreçlerini ifade eder. inovasyon teknikleri. Uzaktan eğitim ve çevrimiçi gönüllülük gibi sosyal bir amacı olan yeniliklere de atıfta bulunabilmektedir.

4. Süreç İnovasyonu

Süreç yeniliği, yeni veya önemli ölçüde iyileştirilmiş teknolojinin, üretim yönteminin teslimat yönteminin geliştirilmesiyle uygulanmasıdır. Bu, bir kuruluşun pazarda rekabetçi kalmasına yardımcı olan teknik, ekipman veya yazılımdaki önemli değişiklikleri içerir.

İnovasyon çeşitleri

5. Ürün İnovasyonu

Ürün yeniliği, yeni veya önemli ölçüde geliştirilmesi bir mal veya hizmetin yaratılması anlamına gelir. Yeni ürünlerin geliştirilmesinin yanı sıra yerleşik ürünlerin tasarımındaki değişiklikleri içerir. Mevcut ürünlerin imalatında yeni malzemelerin veya bileşenlerin kullanımına veya yeni teknoloji veya malzemeler kullanılarak mevcut bir ürünün genel performansının iyileştirilmesine de atıfta bulunabilir.

6. Radikal İnovasyon

Radikal yenilik, yeni ürünler, teknoloji veya teknikler yaratmayı amaçlayan araştırma ve geliştirmeyi ifade eder. Süreç “radikal yenilik” olarak adlandırılmaktadır. Çünkü yeni ürünlerin, yöntemlerin veya teknolojilerin icadı pazarın yapısını “kökten” bozabilir veya değiştirebilir.

7. Artan Yenilik

Artımlı inovasyon, zaman içinde bir dizi küçük değişikliğin uygulanması amacıyla yapılan araştırma ve geliştirmedir. Çoğu zaman bu, bir şirketin rekabetçi kalmasına veya pazardaki konumunu artırmasına yardımcı olur. En yaygın inovasyon biçimidir. Ürünler veya teknikler, performansı iyileştirerek, malzemeleri yükselterek veya üretim maliyetlerini düşürerek yükseltebilirsiniz.

8. Teknik Yenilik

Teknik yenilik, iş akışlarını ve metodolojilerini iyileştirmenin yanı sıra bir kuruluştaki verimliliği artırmak için teknolojiyi yeni yollarla kullanmaktadır. Bazı örnekler, iş süreçlerinin otomatikleştirilmesini, pazar için yeni teknolojilerin geliştirilmesini veya işçi verimliliğini artırmak ve maliyetleri düşürmek için teknolojik uygulamaları uygulamayı içerir.

9. Değer İnovasyonu

Bu tür, bir şirketin maliyetleri düşürmek ve aynı zamanda ürünü pazarda farklılaştırmak için tasarlanan yeni teknolojiler veya ürün iyileştirmeleri geliştirdiği ve tanıttığı süreci ifade etmektedir.

Değer inovasyonu yoluyla yapılan iyileştirmeler, hem iyileştirilmiş bir ürün veya hizmet yaratmak hem de aynı zamanda üretim döngüsündeki gereksiz adımların ortadan kaldırılmasıyla maliyet tasarrufu sağlamaktadır.

Başarılı ve sürdürülebilir inovasyon, büyük ölçekte düşünmenizi ve çok çeşitli olasılıkları hayal etmenizi gerektirmektedir. Henüz var olmayan bir gelecek tasavvur etmeyi içerir.

Dahil olduğunuz inovasyon türü ne olursa olsun, organize olmanıza, fikirleri uygulamanıza yardımcı araca ihtiyacınız olacaktır.

Bununla birlikte “İnovasyon çeşitleri nelerdir” yazımız son buldu. Benzer yazılara sitemizi inceleyerek ulaşabilirsiniz. Şimdilik, yeni yayın tarihine kadar sizlere sağlıklı günler dileriz. Hoş kalın, hoşça kalın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir