İnovasyon Nedir Ve Türleri Nelerdir?

Sahiden nedir bu inovasyon? ilk duyulduğu zaman kulağa yabancı gelen, ki gerçekten de yabancı bir sözcüktür Yunanca ve Latince kökenlidir, bu sözcüğün anlamını az çok biliyoruz ama gerçekten kavradık mı? Türk Dil Kurumunun “yenileşim” olarak çevirdiği bu kelimeyi yakından inceleyim.

İnovasyon Hakkında

İnovasyonunun yenileşim olarak çevrildiğinden bahsetmiştik. Kavramın derinine inersek toplumsal , kültürel, idari iş yeri ortamlarının eski yöntemlerini birtakım yeniliklerle geliştirerek veya tamamen değiştirerek öncesinden farklı veyahut yeni bir yöntem kullanmasıdır fakat amaç var olmayan, yeni bir şeyi var etmek değil zaten var olanı daha da geliştirmek, daha da kullanılır hale getirmektir.

Tabii ki bunun için öncelikle bu yenilik ve gelişim hayata geçirilmeli ,yalnızca bir fikir olarak kalmaktan ziyade ticari bir hale gelmesi gerekmektedir. İnovasyonun gerçekleştirilme amaçlarında bir tanesi geleneksel kalıplardan kurtulmak, daha sade ve özgün olmaktır . Zaman ilerledikçe biz insanoğlu bilimde, sanatta ve edebiyatta gelişmekteyiz dolayısıyla geçmişte kullandığımız geleneksel yöntemler yerine daha hızlı, daha basit ve daha güvenilir yeni yöntemlere bırakmaktadır.

Eğer siz de benim gibi tanımlardan sıkılıyor ve bir örnekle daha iyi kavrıyorsanız sizlere şöyle bir açıklık getirmeyi görev bilirim; eski zamanlarda Tıp biliminin bu kadar gelişmediği çağlarda kendini doktor olarak tanıtan şahıslar şifalı otları karıştırarak bu otların hastalarına şifa vereceklerini düşünüyor, karşılığındaysa para alıyormuş fakat zamanla Tıp biliminin gelişmesiyle şifa, ottan çok ilaç haline gelmiş. Kendini doktor olarak tanımlayan şahıslar uygun eğitimi almış, hastaneler kurulmuş ve tüm hastalık bölümleri tek bir çatı altına gelmiş. artık yenilikler sayesinde tek bir kurumu tek bir noktadan, sade bir şekilde yönetme imkanına sahibiz. Bu şekilde tüm bu karışıklığın yönetimi kolaylaşır, altyapı sadeleşir, daha etkili bir performans elde edilir.

Biraz da inovasyonun çeşitlerini incelemeye ne dersiniz ?

Ürün İnovasyonu

Çatısız bir çardak düşünün. İnsanlar bu çardaklarda güzelce sohbetlerini ediyor, birbiriyle sosyalleşiyorlar. Birden bir gök gürlemesi ve bardaktan boşalırcasına yağmur yağıyor. İnsanlar çatısız çardaklarında, o güzel sohbetlerinden mahrum kalıyor. İşte bu tarz şeylerin yaşanmaması için İnovasyon devreye giriyor ve zaten var olan bu çardağa bir yenilik ekliyor. Bu inovasyonun adına da çatı diyor. Böylece artık yağmur damlaları güvenli çardağımızda, sıcak sohbetler kurarak izleyebileceğimiz bir doğa harikası haline geliyor.

Hizmet İnovasyonu

işletmeler tarafından gerçekleştirilir ve müşterilere sağlanan faydalardır. Verilen hizmetlerin müşterilerin beğenisine göre daha iyi hale gelmesi amaçlanmaktadır. Devlet ve özel kuruluş işletmelerinin yenilikleri işlerimizi daha kolay halletmemizi sağlamaktadır. Örnek vermek gerekirse E devlet kapısının bir devlet inovasyonu olduğunu söylemek yerinde olacaktır.

HİZMET İNOVASYONU

Pazarlama İnovasyonu

Çeşitli kampanyalar, yeni poşet ambalajları yapılarak müşterilerin dikkatini çekmek ve bu sayede daha fazla satış yapabilmek amacıyla yapılır.

PAZARLAMA İNOVASYONU

Organizasyonel İnovasyon Nedir?

Daha iyi sonuçlar elde etmek istiyorsanız sürece müdahale edip süreci eksiklerin arındıracak yenilikler getirmeniz gerekmektedir. Yönetimsel ve İşleyişsel yeniliklere Organizasyonel İnovasyon denir.

Sonuç Olarak

Bu yazımızdan sonra İnovasyon sözcüğü bizler için yabancı dillerden dilimize çevrilmiş, anlamı karışık bir kavram olmaktan çıkmıştır. Kavramı çeşitleriyle birlikle inceledik ve anlaşılır olmaya özen gösterdik. Sizler için emek vermek bizler için bir zevkti. Okuduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir