Bugünün yöneticilerinin yalnızca çevre konusunda değil, insan kaynakları yönetiminde kalıcı ve kapsayıcı ilkeler konusunda da dikkatli olmaları gerekmektedir. Ancak, insan kaynakları yönetimi ve ilkelerini anlamak için öncelikle “İnsan kaynakları nedir?” ve “İnsan kaynakları yönetimi nedir?” gibi sorulara cevap verebilmeniz lazım.
İnsan Kaynakları Nedir?
İnsan kaynakları (İK), iş başvurusunda bulunanları bulmak, taramak, işe almak, işe aldıklarını eğitmekle ve ayrıca çalışanlara fayda sağlayan programları yönetmekle yükümlü olan bir iş bölümüdür. Şirketlerin hızla değişen iş ortamı ile başa çıkmalarına yardımcı olmada önemli bir rol oynamaktadır. Kısaca insan kaynaklarına, şirket için çalışan kişileri topluca temsil eden ve çalışanlarla ilgili tüm konuları yönetmekten sorumlu departman diyebiliriz.
İnsan Kaynakları Yönetimi Nedir?
Personel veya yetenek yönetimi olarak da adlandırılmaktadır. İnsan kaynakları yönetimi, bir kuruluşun insan sermayesini yönetmekle ilgili her şeyi denetlemeyi içerir. İşyeri kültürünü ve ortamını yönetmeye yönelik stratejik bir yaklaşım da diyebiliriz. İyi yapıldığında, çalışanların kuruluşun amaç ve hedeflerinin gerçekleştirilmesine etkili ve verimli bir şekilde katkıda bulunmasını sağlar. Departman üyeleri, başarılı operasyon için organizasyonun geri kalanının ihtiyaç duyduğu bilgileri, gerekli araçları, eğitimi, idari hizmetleri, koçluğu, yönetim danışmanlığını ve yetenek yönetimini sağlar.
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ HAKKINDA DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN SAYFAMIZI ZİYARET EDİNİZ.
İnsan Kaynakları Yönetimi İlkeleri
TDK’ye göre ilke kelimesi şu anlama gelmektedir: Temel düşünce, temel inanç ve prensip. İnsan Kaynaklarının da birçok ilkesi bulunur ve bu ilkeleri birbirinden ayıran kesin çizgiler yoktur.
Yeterlilik İlkesi
Yeterlik ilkesi verilen görevi başarıyla yerine getirme yeteneği demektir. Görevler için en uygun ve yeterli çalışanlar seçilmelidir. Bu seçim, sınav yoluyla ve adaylar arasında ayrım yapılmadan yapılmalıdır. Yeterlilik ilkesi kurumun kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını sağlar.
Kariyer İlkesi
Kariyer demek yaşam boyu süren bir uğraş, bir iştir. Bu ilke de yetenekli kişileri şirkette hizmet etmesi için çekmek ve tutmak anlamına gelir. Kişilere kariyer yapma şansı verilirse, yetenekli kişileri şirkette tutmak ve şirketin etkinliğinin arttırılması sağlanır.
Eşitlik İlkesi
Eşitlik ilkesi kurumda çalışan ya da çalışacak olan kişilerin dil, din, ırk, siyasal düşünce vb. farklılıklarından dolayı ayrımcılığa uğramaması gerektiğini vurgular. Tanınan fırsatlarda (terfi, ücret vb.) eşitlik ilkesi gözetilmelidir.
Güvence İlkesi
Güvence ilkesi ikiye ayrılmakta; iş güvencesi ve makam güvencesi. İş güvencesi çalışanın bir sebep olmadan işten çıkarılmamasıdır. Buna ek olarak makam güvencesi ise çalışanın makamdaki yerini koruyabilmesidir.
Yansızlık İlkesi
Siyasal amaçlı işe alım ve atamalardan korunmayı hedefleyen ilkedir. Aynı zamanda eşitlik ilkesi ile doğrudan bağlantılıdır. Kurumdaki yönetici ve çalışanlar, birbirleri arasında bir birey olarak savundukları düşünceler nedeniyle taraf tutmamalıdır.