Mülakat Görüşmelerine Nasıl Hazırlanılmalısınız?

mülakat

Mülakat kelime anlamı olarak ‘görüşme’ anlamı taşımaktadır. Bir amaç adına belirli idarecilerle yapılan yüz yüze görüşmelere mülakat denir. İş bulamaya çalışan adayları fazlasıyla sevindiren haberlerden biri mülakata çağrılmaktır.

İş bulma sürecinde pek çok özgeçmiş arasından sizin özgeçmişinizin firmaya uygun bulunması ve mülakata çağrılmanız bir hayli değerlidir. Bu nedenle görüşmeye çağrıldıktan sonra bazı hazırlıklar yapmanız gerekmektedir.

İstediğiniz bir bölümde ve istediğiniz bir firmada çalışmak adına görüşmeye doğru olacak biçimde hazırlanmanız gerekmektedir.

Mülakata Doğru Olacak Biçimde Hazırlanmak

• Başvuru formunu doldurduğunuz firmanın iş ilanını tekrar gözden geçirin. Çalışanların işe alımıyla görevli olan idareci, pozisyon adına ihtiyaç duydukları çalışanın sahip olması gereken nitelikleri ilanda belirtmelidir.

Sizin görüşmeye gitmeden önce iş ilanını tekrar gözden geçirmeniz bu nitelikleri hatırlamanıza yardımcı olur. Görüşmede ‘kendinizi tanıtır mısınız?’ sorusuna cevap olarak ilanda yer alan ve sahip olduğunuz niteliklerinizi vurgulayabilirsiniz.

Görüşme sırasında görevli kişinin dikkat ettiği şeylerden biri bölüm için uygun niteliklere ve potansiyele sahip olan kişiyi seçmektir.

Görüşmeye Girmeden Önce Pratik Yapmalısınız

Görüşmeye gittiğinizde size belirli sorular sorulacaktır. Bu sorulardan birisi de ‘kendinizden bahseder misiniz?’ sorusudur. Bu soruyu istenilen gibi cevaplayabilirseniz ilk izleniminizi olumlu şekilde oluşturabilirsiniz. İnsan kaynakları çalışanları kendinizi ifade edebilme becerilerinizin seviyesine önem gösterir.

Görüşmede sizi saran stres ile kendinizi yanlış tanıtabilmeniz mümkündür. Bu durumun önüne set çekmek için mülakata gitmeden öncesinde pratik yapmanız gerekmektedir. Pratik yaparken önem göstermeniz gereken kilit noktalar vardır.

Konuşmanız akıcı ve anlaşılır şekilde olmalıdır. Yapacağınız konuşmanın belirli bir düzeni olmalıdır. İş ilanında belirtilen niteliklere ve tecrübe kısmına değinmeniz gerekmektedir.

Firmanın Ayrıntılıca Araştırılması Gerekir

Görüşmeye gittiğiniz firmayı araştırmanız sizin adınıza mülakat sürecini olumlu etkileyecek bir adımdır. şirketin; faaliyet gösterdiği alanları, internet sitelerinde verilen son haberlerini, rakip şirketlerin hangileri olduğunu, bulunduğu pazardaki konumunu, iş koşullarını incelemeniz ve araştırmanız gereklidir.

Bu araştırma ile görüşmedeki görevli kişiyi etkilemeniz olasıdır. Başvurulan bölümü ne kadar istediğinizi ve şirketteki konuma ilgili olduğunuzun anlaşılmasını sağlar.

Başvurulan şirketin bir internet sitesi varsa mutlaka internet sitesini incelemeniz gerekmektedir. Firmanın internet sitesi incelenerek misyon ve vizyonunu, çalışma prensiplerini ve daha önce yapılan çalışmalarını inceleyebilirsiniz.

Görüşme yapacağınız idarecinin adını ve soyadını biliyorsanız mülakata gitmeden önce bu kişinin sosyal medya hesaplarını incelemeniz onu tanımak adına size yarar sağlayabilir.

Görüşmeye Giderken Giymeniz Gereken Kıyafetleri Hazırlamalısınız

Görüşmeye gitmeden önce giyeceğiniz kıyafetleri özenle seçmeniz gerekmektedir. Her ne kadar dış görünüş önemli bir etken olmasa bile iyi ve temiz bir giyim tarzının insan kaynakları idarecisinin üzerinde olumlu bir etkisi olacaktır.

Giyeceğiniz kıyafetlerin ütülü ve sade olması gerekir. Takılan takılar sade ve dikkat çekmeyecek biçimde olmalıdır. Makyajınızın doğal olması gerekir, ağır kokulu parfümlerden kaçınılması gerekir.

Bununla birlikte iş aranan pozisyona göre değişim gösterse de kıyafetlerinizin resmi bir hava taşıması sizi bir adım öne geçirecektir.

Görüşmeye Belirtilen Süreden Biraz Önce Gidin

Bu, sizin stres seviyenizi düşürecektir. Ayrıca geç kalma ihtimalini ortadan kaldırmak ve geç kalma düşüncesini aklınızdan çıkarmak için önceden mülakat yerinde hazır ne nazır olmanız önemlidir. Görüşmede olmanız gereken süreden 10 dakika önce belirlenen yerde olmak stres seviyenizi azaltacaktır.

Herhangi bir neden yüzünden görüşmeye gidemeyecek olursanız bunu mutlaka şirkete önceden söylemeniz gerekmektedir. Mazeretinizi şirkete bildirmeniz halinde başka bir güne mülakat tarihi almayı istemelisiniz.

Görüşmeye Giderken Yanınızda Özgeçmişinizi Götürün

Yanınızda bir dosya ile Özgeçmişinizi bulundurmanız gereklidir. Bu, görüşme idarecisinin sizi kolayca hatırlamasına yardımcı olacaktır. Üstelik birde diğer adaylar CV’sini yanında getirmemişse bu ilk golü sizin attığınız anlamına gelecektir. Bu da sizi diğer adaylara nazaran bir adım ileri taşıyacaktır.

Mülakatta Soru Sorun

Görüşmenin son aşamasında idareci ‘sizin sormak istediğiniz bir soru var mı?’ sorusunu size soracaktır. Bu soruyu cevaplamak sizin için değerlidir. İş aradığınız bölümle ilgili sorular sorabilirsiniz. Bu soruya hazırlıksız yakalanmamak adına görüşmeye gitmeden önce soracağınız soruları hazırlamış olmalısınız.

Görüşmeye gitmeden önce bilmeniz gerekenlerden biri de ne tarz bir görüşmeye katılacağınızdır. Mülakat türlerini bilmeniz bu açıdan sizin mülakat sürecini rahat olacak biçimde yürütmenize yardımcı olacaktır.

Son olarak “Mülakata nasıl hazırlanmalısınız?” yazımız oraya kadardı. Bu tarz yazılar ulaşmak için sitemizi incelemeye devam edebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir