Ön yazı aşamaları nasıl ayrılır?
Ön yazı herkes için farklı biçimde oluşturulduğu için genel olarak izlenilmesi gereken belirli yollar vardır. Bu yüzden ön yazı yazarken bu yolları doğru biçimde uygulamanız gerekmektedir. İlk olarak ön yazı başlığınızı belirlemelisiniz.
Daha sonra hitap edeceğiniz şahsın ismini ve soy ismini belirtmelisiniz. İsim ve soy isim bilmiyorsanız sayın yetkili şeklinde hitap edebilirsiniz.
Eğer ön yazınızı sanal ortamdan e-posta yoluyla gönderiyorsanız konu kısmına kesinlikle başvurulan bölüm isminin yazılması gerekir. Bu, işe alımdan sorumlu insan kaynakları çalışanının daha kolay şekilde ne için ön yazı yolladığınızı anlamasına yardımcı olur.
1.İlk ana paragrafa hangi bölümü nereden gördüğünüz ve neden başvuru yaptığınızı belirten bilgiler yazılır.
2.Bu adımda insan kaynakları idarecilerine bu iş için neden doğru kişi olduğunuzu anlatmanız gerekir. Burada iş ilanına uygun olan niteliklerinizden ve becerilerinizden bahsedebilirsiniz. Şirketin neden sizi iş görüşmesine davet etmesi gerektiğini, hangi yönlerinizle şirkete katkıda bulunabileceğinizi bu adımda yazabilirsiniz.
3.Bu adımda insan kaynakları idarecilerine iyi niyetlerinizi ileterek ön yazınızı sonlandırmanız gerekmektedir. Mülakata davet edilmeyi beklediğinizi belirten bir cümle ile ilk paragrafı sonlandırabilirsiniz.
Ön yazı hazırlığınızdaki son adım ise saygılarınızı sunmanızdır. Saygılarınızı sunarak isim ve soy isminizi ekleyerek ön yazınızı bitirmelisiniz. Ön yazınızı hazırladıktan sonra şu üç soruya cevap verebildiğinizden emin olmalısınız;
1.Ben kimim ve ne arıyorum?
2.Başvurduğunuz bölümde başarıyı yakalayabilmek için gerekli hangi nitelikleri ve becerileri taşıyorsunuz?
3.Aday olduğunuz işin sizin kariyerinizi nasıl etkileyeceğini düşünüyorsunuz?
Yeni Mezun ve Tecrübesiz Adayların Ön Yazısında Olması Gerekenler
Yeni mezun olduğunuz ve tecrübesiz olduğunuz için ön yazı yazmaktan çekinmemeniz gerekir. Tecrübesiz olmanız ön yazı yazmanıza mani olmayacaktır. Hatta tam tersine sizin adınıza bir fırsat olacaktır. Tecrübesiz kişilerin ön yazısında bahsedebileceği konular şu şekildedir; 1.Okul hayatında gerçekleştirilen projeler
2.Lisans hayatınız boyunca yer aldığınız etkinlikler ve topluluk kulüpleri
3.Başvuruda bulunduğunuz şirketten beklentileriniz
4.Gönüllü olarak katılım sağladığınız çalışmalar
5.Başvurduğunuz şirket ve bölüm için neden çalışmak istediğiniz
6.Görmüş olduğunuz eğitim ve sertifikalar
Ön Yazı Hazırlarken Yapılmaması Gereken Hatalar
Yazı yazmak en az özgeçmiş yazmak kadar özen isteyen bir iştir. Bu nedenle ön yazı yazarken hata yapılmasından kaçınılması gerekir. Genel olarak yeni mezunların ön yazı yazarken yaptığı hatalar şu şekildedir;
Kendinizi çok kısa olacak biçimde tanıtmak. Çok genel olarak oluşturulan bir anlatım ön yazınızda kişisel izlerinizin olmamasına sebep olabilir. İşe alımdan görevli çalışanın sizi yanlış tanımasına sebep olabilir. Ön yazının doğru imla ve noktalama işaretleriyle hazırlanmış olması gerekmektedir. Maddeler halinde hazırlanmış bir ön yazı oluşturmak hata olacaktır. Ön yazının düz metin biçiminde hazırlanması gerekir.
Abartılı cümleler kullanmaktan kaçının. Ön yazı hazırlarken genel olarak mübalağalı cümleler kullanmak gibi hatalar yapılmaktadır. Abartılı cümleler yerine öz ve anlaşılır kelimeler kurmanız gerekmektedir. Sizinle ilgili bilgi veren öz cümleler kurmanız gerekir.
Bununla birlikte yalnızca iş ilanında bahsedilen niteliklerinizi vurgulamak da bir hata olacaktır. Ön yazınızda iş ilanında bahsedilen nitelikleri vurgulayabilirsiniz ancak sadece bu nitelikleri değil kendinize özgü bir niteliklerinizi de eklemelisiniz. Diğer adaylarda olması muhtemel olmayan niteliklerinizi yazarsanız dikkat çekmeniz daha basit olacaktır.
Ön yazı hazırlarken anlam bozukluklarına yer vermeyin. Giriş paragrafında birinci tekil şahıs ekleri kullanılırken gelişme paragrafında üçüncü tekil şahıs eklerine yer vermeniz anlam bozukluklarını ortaya çıkmasına sebep olacaktır. Bu yüzden seçeceğiniz şahıs ekini tüm paragrafta aynı olacak biçimde kullanmanız gerekir.