İş Modeli Nedir Ve Çeşitleri Nelerdir?

İş modeli terimi, bir şirketin kar elde etme planını ifade eder. İşletmenin satmayı planladığı ürünleri veya hizmetleri, belirlenen hedef pazarını ve beklenen tüm giderleri tanımlar.

İş modelleri hem yeni hem de yerleşik işletmeler için önemlidir. Yeni, gelişmekte olan şirketlerin yatırım çekmesine, potansiyel sahiplerini işe almasına, bununla birlikte yönetimi ve personeli motive etmesine yardımcı olurlar. Yerleşik işletmeler, iş planlarını düzenli olarak güncellemelidir. Aksi takdirde ilerideki eğilimleri ve zorlukları tahmin edemezler. İş modelleri, yatırımcıların ilgilerini çeken şirketleri değerlendirmelerine yardımcı olur.

İş Modellerini Anlamak

Bir iş modeli, pazarda işletmeyi karlı bir şekilde işletmek için üst düzey bir plandır. İş modelinin temel bileşenlerinden biri değer önerisidir. Bu, bir şirketin sunduğu mal veya hizmetlerin ve müşteriler veya müşteriler için neden arzu edildiğinin, ideal olarak ürünü veya hizmeti rakiplerinden ayıracak şekilde ifade edilen bir açıklamasıdır.

Yeni bir işletmenin iş modeli, öngörülen başlangıç maliyetlerini ve finansman kaynaklarını, iş için hedef müşteri tabanını, pazarlama stratejisini rekabetin gözden geçirilmesini ve gelir ve gider tahminlerini de kapsamalıdır. Plan ayrıca işletmenin diğer yerleşik şirketlerle ortak olabileceği fırsatları da tanımlayabilir. Örneğin, bir reklamcılık işletmesi için iş modeli, bir basım şirketine yönlendirmeler için yapılan bir düzenlemenin faydalarını belirleyebilir.

İş Modeli

Başarılı işletmeler, müşteri ihtiyaçlarını rekabetçi bir fiyat ve sürdürülebilir bir maliyetle karşılamalarına olanak tanıyan iş modellerine sahiptir. Zaman içinde birçok işletme, değişen iş ortamlarını ve pazar taleplerini yansıtmak için iş modellerini zaman zaman revize eder.

Bir şirketi olası bir olası bir yatırım olarak değerlendirirken, yatırımcı parasını tam olarak nasıl kazandığını bulmalıdır. Bu, şirketin iş modeline bakmak anlamına gelir. Kuşkusuz, iş modeli size bir şirketin beklentileri hakkında her şeyi anlatmayabilmektedir. Ancak iş modelini anlayan yatırımcı, finansal verileri daha iyi anlayabilmektedir.

İş Modeli Çeşitleri Nelerdir?

İş türleri kadar iş modeli türleri de vardır. Örneğin, doğrudan satış, franchising, reklama dayalı ve gerçek mekanda faaliyet gösteren mağazaların tümü geleneksel iş modellerinin örnekleridir. İnternet perakendesini tuğla ve harç mağazalarıyla veya NBA gibi spor organizasyonlarıyla birleştiren işletmeler gibi hibrit modeller de vardır.

Her iş planı, bu geniş kategoriler içinde benzersizdir. Tıraş endüstrisini düşünün. Gillette, daha karlı tıraş bıçakları için istikrarlı müşteriler kazanmak için Mach3 tıraş makinesi sapını maliyetle veya daha düşük bir fiyata satmaktan mutluluk duymaktadır.

İş modeli, bıçak satışları elde etmek için kulağı başkasına vermeye dayanmaktadır. Bu tür bir iş modeli aslında jilet-tıraş bıçağı modeli olarak adlandırılmaktadır. Ancak bağımlı bir malı önemli ölçüde daha yüksek bir fiyata tedarik etmek için bir ürünü büyük bir indirimle satan herhangi bir işletmedeki şirketlere uygulanabilmektedir.

İş Modeli Nedir Ve Çeşitleri Nelerdir?

İş Modeli Örnekleri

Örneğin İki şirketin film kiralayıp sattığı iki rakip iş planının karşılaştırmasını düşünün. Her iki işletme de film envanterlerine 4milyon dolar harcadıktan sonra 5milyon dolar gelir elde etti. Bu, her şirketin 5 milyon $ eksi 4 milyon $ veya 1 milyon $ olarak hesaplanan brüt kar elde ettiği anlamına gelir. Ayrıca , brüt karın% 20’sinin gelirlere bölünmesiyle hesaplanan aynı brüt kar marjına sahiptirler.

Ancak internetin gelişiyle birlikte işler değişiyor. B Şirketi, fiziksel kopyaları kiralamak veya satmak yerine çevrimiçi olarak film yayınlamaya karar verir. Bu değişiklik, iş modelini olumlu yönde bozmaktadır. Lisans ücretleri değişmez, ancak bununla tutma maliyeti önemli ölçüde azalır. Aslında, bu değişiklik, depolama ve dağıtım maliyetlerini 2 milyon $ azaltıyor. Şirketin yeni brüt karı 5 milyon eksi 2 milyon $ veya 3 milyon $ ‘dır. Yeni brüt kar marjı % 60’tır. Bu arada, A Şirketi iş planını güncelleyemiyor ve daha düşük kar marjıyla takılıp kalıyor. Sonuç olarak, satışları aşağı doğru kaymaya başlar. B Şirketi daha fazla satış yapmıyor. Ancak iş modelinde devrim yarattı ve bu da maliyetlerini büyük ölçüde düşürdü.

Bununla birlikte yazımızın sonuna geldik. Bir diğer yazımızın yayınına kadar sağlıklı günler dileriz. Hoşça kalın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir