İnovasyon kelimesinin TDK’da karşılığı “yenileşim” olarak belirtilmiştir. İnovasyon değer yaratma olgusuna dayanmaktadır. Bu çıkış noktası inovasyonun ne olduğunu anlamamızda yol göstericidir.
Bu yazımıda inovasyonun ne olduğunu tanımlarken, inovasyon çeşitlerini açıklamaya çalışacağız.
İnovasyon Nedir?
İnovasyonun kısa tanımına bakarsak, değer katan bir yeniliktir. İnovatif düşünce ile firmalar yeniliğe daha açık olarak, yatırımcılığa ve girişimciliğe cesaret bulabilmektedirler.
İnovatif düşünce temel olarak mevcut sorunları çözmek için yeni yollar bulmak ve yaratıcı düşünceyi geliştirmeye çalışan bir düşünce sistemidir.
İnovasyon, iş dünyasında en çok kullanılan terimlerden biridir.
Geniş anlamına baktığımızda;
Kelime anlamı olarak: “Orijinal, beklenmedik, taze, daha önce hiç düşünülmemiş, daha önce hiç görülmemiş, yaratıcı, yeni, kullanışlı” anlamına gelmektedir.
Stratejik anlamı olarak: İnovasyon, ürün ve hizmetler için farklı bakış açıları üretmeye çalışır. Markaların yeni pazarlara, kategorilere ve segmentlere girerek rekabet etmesini sağlamak.
İnovasyon Çeşitleri Nelerdir?
İnovasyon çeşitleri, kapsadığı alanlara göre 5 ana başlık altında toplanabilir.
- Ürün inovasyonu
- Pazarlama inovasyonu
- Hizmet inovasyonu
- İş modeli inovasyonu
- Organizasyonel inovasyon
Ürün İnovasyonu
Farklı bir ürün geliştirilmesi ya da mevcut ürünün değişiklik, yenilik yapılarak piyasaya sunulmasıdır. Ürün inovasyonu denildiği zaman akla hemen yeni bir ürün ortaya çıkarmak gelmektedir. Fakat yukarıda da belirttiğimiz gibi aynı zamanda mevcut ürünlerin geliştirilmesini de kapsamaktadır.
Pazarlama İnovasyonu
Ürün ya da hizmetlerin yeni stratejiler ile geliştirilip pazarlanma sürecine pazarlama inovasyonu denmektedir.
Hizmet İnovasyonu
Ürün inovasyonunda olduğu gibi müşteriye verilen hizmetin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi üzerine kurulu olan bir inovasyondur. Buna ek olarak yeni bir hizmetin de ortaya konulması hizmet inovasyonu içerisine girmektedir. Örnek vermek gerekirse bir hastane, tahlil sonuçlarını haslarına alışıla gelmişin dışında e-mail yolu ile ulaştırırsa bu hizmet alanında bir inovasyondur.
İş Modeli İnovasyonu
İnovasyon çeşitleri arasında yer alan iş modeli inovasyonu, işin yapılış şeklini değiştirmeyi içeren bir inovasyondur. Bu inovasyon çeşidi, müşteri ihtiyaçlarını ve rakiplerin iş modellerini inceleyerek işe başlar. Yeni iş modeli oluştururken, endüstri trendleri, tüketici tercihleri ve rakiplere karşı avantaj ve dezavantajlar ayrıntılı bir şekilde ele alınmalıdır.
Organizasyonal İnovasyon
İnovasyon sadece ürün ve hizmet gelişimi demek değildir. Aynı zamanda rekabete ayak uydurmak ve mevcut pazarları korumak için yeni çalışma şekillerinin de üretilmesi gerekmektedir. işte organizasyonel inovasyon dediğimiz şey de tam olarak budur. Firmaların iç yazışmalarının tamamen elektronik ortama taşıması buna bir örnektir.