Marka Oluşturma Stratejileri Dili Ve Felsefesi

Marka oluşturma stratejileri

Marka oluşturma stratejileri nelerdir? Bizim için en uygun konumda olan stratejiyi nasıl seçeriz? “Dili ve Felsefesi” serimizin yeni bir yazısına hoş geldiniz. Bu yazıyı okumayı bitirdiğinizde bir stratejist edasıyla stratejiler kurabilecek noktaya gelebilirsiniz. Çok uzatmadan marka oluşturmanın inceliklerine geçelim.

Sizlere 6 altın madde vererek marka oluşturma stratejileri kavramının dilini ve felsefesini daha basit ancak etkili bir şekilde öğrenmenizi sağlayacağım.

1.Hedef Müşteri Kitlenizi Belirleyin

İşletmenizin mükemmel silahıyla kimleri avlayacaksınız? Hedef müşterileriniz kimler? “Herkes” derseniz çok büyük bir hata yapıyorsunuz. Odak ne kadar dar olursa, büyüme o kadar hızlı olur. Mesafe ne kadar kısa olursa o kadar isabetli ateş edersiniz değil mi? Mesafeyi yani müşteri kitlenizi geniş çaplı tutmayın. Hedef kitle ne kadar çeşitli olursa, pazarlama çabalarınız o kadar seyreltilir.

Peki doğru hedef müşteri grubunu seçip seçmediğinizi nasıl anlarsınız? Endişelenmeyin dostlarım. Bir sonraki adım burada devreye giriyor.

2.Hedef Müşteri Grubunuzu Araştırın

marka

Hedef müşteri grupları arasında sistematik bir şekilde araştırmalarda bulunan firmalar daha hızlı büyür ve daha kârlıdır. Dahası, daha sık araştırma yapanların (en az üç ayda bir) daha hızlı büyüdüğünü biliyor muydunuz? Araştırma, hedef müşterinizin bakış açısını ve önceliklerini anlamanıza, ihtiyaçlarını tahmin etmenize ve mesajınızı onlarla yankı uyandıran bir dilde vermenize yardımcı olur.

Ayrıca, firmanızın güçlü yönlerini ve mevcut markanızı nasıl gördüklerini anlatır. Bu nedenle, marka geliştirmeyle ilişkili pazarlama riskini önemli ölçüde düşürür.

3.Marka Konumunuzu Geliştirin

Hedef grubunuzu araştırmayı bitirdiniz mi? Güzel artık firmanızın profesyonel hizmetler pazarındaki marka konumunu belirlemeye hazırsınız. Firmanızın diğerlerinden farkı nedir ve hedef kitlenizdeki potansiyel müşteriler neden sizinle çalışmayı seçsin?

Bir konumlandırma ifadesi genellikle üç ila beş cümle uzunluğundadır ve marka konumlandırmanızın özünü yakalar. Söz verdiğiniz şeyi yerine getirmeniz gerekeceğinden, sözleriniz sağlam temellerin üzerinde konumlanmalıdır. Aynı zamanda biraz istek uyandırıcı olmalı, böylece çabalayacak bir şeyiniz var olur.

4.Mesajlaşma Stratejinizi Geliştirin

Bir sonraki adımınız, marka konumunuzu çeşitli hedef kitlelerinize mesajlara dönüştüren bir mesajlaşma stratejisidir. Hedef kitleniz, olağan şüphelilerden birkaçını belirtmek için tipik olarak potansiyel müşterileri, potansiyel çalışanları, yönlendirme kaynaklarını veya diğer etkileyicileri ve potansiyel ortaklık fırsatlarını içerir.

Temel marka konumlandırmanızın tüm izleyiciler için aynı olması gerekirken, her hedef kitle bunun farklı yönleriyle ilgilenecektir. Her hedef kitleye verilen mesajlar, en alakalı noktaları vurgulayacaktır. Her hedef kitlenin ayrıca ele alınması gereken belirli endişeleri olacaktır ve her birinin mesajlarınızı desteklemek için farklı kanıt türlerine ihtiyacı olacaktır.

5.Adınızı, Sloganınızı Ve Logonuzu Belirleyin

Marka hedefi

Birçok firma için isim değişikliğine gerek yoktur. Ancak yeni bir firmaysanız, bir birleşme sürecindeyseniz veya artık konumunuza uymayan bir adla karşı karşıyaysanız, bir isim değişikliği yapmanız gerekebilir. Firma adınızı değiştirmeseniz bile, yeni bir logo ve slogan, marka konumunuzu daha iyi desteklemek için mantıklı olabilir.

6.Uygulayın, İzleyin Ve Ayarlayın

Marka geliştirme sürecindeki bu son adımlar en önemli adımlardan biri olabilirler. Açıkçası, kazanan bir marka geliştirme stratejisi, asla uygulanmazsa pek bir işe yaramaz. Bunun ne sıklıkla gerçekleştiğine şaşırabilirsiniz. Sağlam bir strateji geliştirilir ve firmanın toplayabileceği tüm iyi niyetlerle başlatılır. Sonra gerçeklik araya girer. İnsanlar müşteri işleriyle meşgul olur ve marka geliştirme görevleri ertelenir … sonra unutulur.

Bu yüzden izleme çok önemlidir. Hem planın uygulanmasını hem de sonuçları izlemenizi şiddetle tavsiye ederiz. Strateji planlandığı gibi uygulandı mı? Arama trafiği ve web ziyaretçileri gibi nesnel ölçülere ne oldu? Kaç yeni müşteri adayı, çalışan uygulaması ve ortaklık fırsatı oluşturuldu? Yalnızca tüm süreci izleyerek doğru sonuçları çıkardığınızdan ve doğru ayarlamaları yaptığınızdan emin olabilirsiniz.

Bir dili ve felsefesi serisi yazımızın daha sonuna geldik. Benzer yazılar sitemizde mevcuttur dilerseniz inceleyebilirsiniz. Şimdilik diğer yazılara kadar hoş kalın, hoşça kalın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir