Marka Nedir?
Bir işletmeyi, hizmeti veya ürünü temsil eden kavram markadır. Marka kavramı bünyesinde somut ve soyut kavramları içerir. Sözlükte marka kavramı “tanınmış ürün, saygın kişi” olarak geçer. Marka kavramının ortaya çıkmasını sağlayan etkenler, rakiplerinden ayrılması, özgün bir logosunun olması, tasarım, isim gibi kavramların bir araya gelmesidir. Satış hacminizi artırmak için marka bilinirliği ve güvenilirliği çok önemlidir. Tüketicilerin ne istediğini bilmeniz marka oluştururken dikkat etmeniz gerekenlerin başında yer alır.
Marka Oluşturma
Marka kavramı birden çok kavramın birleşimiyle oluşmaktadır. Bunlar; marka farkındalığı, marka bilinirliği, marka çağrışımı, marka sadakati, marka imajı, marka kişiliği, marka değeri ve marka kimliğidir. İçinde barındırdığı kavramların bilinmesi marka kavramını anlayabilmek için önemlidir.
Marka Farkındalığı;
Hedef kitlenizdeki müşterilerin ürün ve hizmetinizden ne kadar haberdar olup olmadığıdır. Hatta müşterilerinizin ürünleriniz veya hizmetleriniz ile ilgili zihinlerindeki ilk izlenimdir. Burada markanız için pozitif ayrımcılık oluşturmak önemlidir.
Marka farkındalığı tüketicilerin karar vermesinde önemli rol oynar. Oluşturduğunuz bu farkındalık sizi rakiplerinizin önüne geçirecektir.
Marka Bilinirliği;
Hedef kitlenizin markanızı ne kadar bildiğini, kitlenizin markaya ne kadar aşina olduğunu anlatan kavramdır. Bilinirliği yüksek olan markalara ‘moda’, ‘popüler’ ve ‘trend’ markalar denir.Marka bilincinin oluşturulabilmesi açısından pazara girişteki ürün tanıtımı önemlidir. Marka değeri oluşturma ve hedef kitlenizin güvenini artırmaya yönelik çalışmalar, marka bilinirliğinizin yüksek olmasıyla ilişkilidir.
Marka Çağrışımı;
Hedef kitlenizin markanız ile ilgili olumlu ve olumsuz tüm değerlendirmeleridir. Önemli olan olumlu çağrışımlarınızı arttırırken ve olumsuz çağrışımlarınızı ise olumluya çevirmektir.
Marka Sadakati
Müşterilerinizin sizden sürekli alışveriş yapması marka sadakatini oluşturur. Müşteriler için satın aldığı ürünün fiyatı ya da diğer faktörler önem arz etmez. Bu faktörleri önemsemeksizin daima markaya ait ürünü veya hizmeti talep ederler. Markaya duyulan bu güven marka sadakatini oluşturur. Markanın ürüne biçmiş olduğu fiyat ne olursa olsun marka sadakati oluşan müşteri o ürünün ona sağlayacağı faydayı bildiği için o ürünü satın alır.
Marka imajı
Markanızın tüketiciler açısından algılanma biçimidir. Marka İmajı müşterilerinizin zihinlerinde, ürün veya hizmetlerinizin rakiplerinizden ayrıldığı somut ve detaylı farklılıkları değil, hedef kitlenizde topyekün ürün veya hizmetlerinizin psikolojik olarak yarattığı farklılıkları ifade eder. Marka imajı markanızın tüketiciler açısından algılanma biçimidir. Müşterilerinizin markanızı nasıl algılamasını istediği sorusunun cevabını marka imajınız verir. Kendinize has ve özgün olan her şey marka imajınızı oluşturan etmenlerdir.
Marka kimliği;
Markanızı ifade eden görsellerin bütününü anlatan bir kavramdır. Markanızın logosu, amblemi, sloganı, renkler, ambalaj ve tasarımlar marka kimliğinizi oluşturan bir bütündür. Markanız müşterilerinize ilk olarak marka kimliğinizle tanıtılır. Bu yüzden marka kimliği çok önemlidir.
Marka değeri;
Markanın ilerde sağlayacağı bütün finansal gelirlerin bugünden değerlendirilmesi kavramını açıklar. Markanın adı, simgesi, logosu, müşterilerine ürün veya hizmet yoluyla sağlanan değeri arttıran veya azaltan etmenler ve taahhütlerin tamamıdır.
Marka iletişimi;
Müşterilerimiz ile kurduğumuz bağı ifade eder. Marka iletişimi olmadan marka olabilmek imkansızdır. Her marka kendi iletişim stratejileri sayesinde marka iletişimini gerçekleştirir. Doğru iletişim sayesinde müşterimizde güven, sadakat ve cesaret algısı oluşturulur.
Marka Olmak
Eğer kendinize ait bir firmanız varsa, rakiplerinizle rekabet edecek seviyeye ulaşmak veya onları geçmek istiyorsanız, marka gelişim sürecinizi çok iyi planlamalı ve marka algınızı güçlendirmelisiniz.