Marka oluşturma kavramı nedir ve neden önemlidir? İnsanların sevdiği ve sürekli tercih ettiği bir marka haline nasıl gelinir? İşletmemizi markalaştırabilmek için ne gibi politikalar uygulamalıyız?
Felsefe sorgulamak ve cevap aramak aşkıdır. Başlığımızın da “felsefesi” olduğuna göre cevaplarımızı arayalım bakalım.
Öncelikle marka oluşturmak neden önemlidir size bunu kısa bir örnekle açıklayayım. Bizzat yazarınızın bir kahve şirketi açtığını düşünün adını da tabii ki kendi adımı koyarak “Emir Kahve” olarak kararlaştırdım. Bu işe girmeden önce yıllarca kahve nasıl yapılır? Sorusuna cevap verecek dersler aldığımı, üstelikte kahve fiyatlarımı epeyce bir ucuz halde piyasaya sunduğumu hayal edelim.
Sektörlerdeki çoğu kahve şirketinden başarılı üretim yapıyorum ve ucuz fiyata satış yapıyorum. Böyle bir durumda kısa sürede insanlar benim şirketimi tanımaya başlıyor ve ben başka şubeler açıyorum. Uluslararası çapta üretim yapıyorum ve ünleniyorum. Artık bir marka haline geldim.
Ardından kimseye haber vermeden başka isimde bir kahve şirketi açıyorum ve daha kaliteli kahveler üretmeye başlıyorum. Bu şartlar altında daha fazla kaliteli iş yaptığım için yeni şirketimin ilk şirketime nazaran daha fazla satış yapacağını düşünüyorum ama genellikle yapmıyor, neden?
Çünkü ilk şirketim artık markalaştı ve insanların arasında popüler bir duruma geldi. İnsanlar artık bana güveniyor ve ben popüler kültüre kendimi ispatlamış bir markayım. Oysa açtığım ikinci şirket daha kaliteli ürün üretse bile henüz markalaşmadığı için bilinmiyor.
Günümüzde Starbucks kahve şirketleri arasında üst sıralardadır. Türkiyede Starbucktan daha kaliteli, daha ucuz üretim yapan kahve şirketleri yok mu? Elbette var ancak Starbucks artık markalaşmış ve popüler kültürde kendisine yer açabilmiş vaziyettedir.
Markalaşmanın neden önemli olduğunu anlattığımıza göre nasıl markalaşacağımızı inceleyelim.
Bir Markayı Nasıl Oluşturabiliriz?
Marka oluşturmak temelde 5 kilit noktaya dayanır.
Müşteri Kitlenizi Ve Rakiplerinizi Araştırın
Markanız hakkında herhangi bir karar vermeden önce, mevcut pazarı, yani müşterilerinizin ve mevcut rakiplerinizin kim olduğunu anlamanız gerekir. Rakibinizi tanımadan nasıl rekabet edebilirsiniz? Peki bunu nasıl yapacaksınız?
Hedef kitlenizin takip ettiği ve alıcı olduğu ilgili sosyal medya hesaplarına veya sayfalarını inceleyin.
Hedef pazarınızın parçası olan insanlarla konuşun ve onlara alanınızda hangi markalardan satın aldıklarını sorun. Böylece hangi ürünün daha fazla revaçta olduğunu anlayabilirsiniz
Çevrimiçi veya çevrimdışı alışverişlere gidin ve müşterilerinizin ürünlere nasıl göz attığını veyahut neye göre satın alıp almadığı konusunda bir fikir edinin.
Hedef kitlenizi takip edin ve onların konuşmalarını ve ürün önerilerini gizlice dinleyin. İşletmeniz için ajanlık yapmalısınız.
Ürün ve hizmet kategorinizi Google amcamızda soruşturun ve ortaya çıkan doğrudan veya dolaylı rakipleri analiz edin.
Odağınızı Ve Kişiliğinizi Seçin
Markanız özellikle başlangıçta pazar için önemsiz bir bölgede olacaktır. Odak noktanızı bulmanız ve markanızı inşa ederken bunun markanızın diğer tüm parçalarını bilgilendirmesine izin vermeniz önemlidir. İşletmenize bir kişilik bulmalısınız ki pazarda dikkat çeksin. Parmak izimizin birbirimizden ayrı olması gibi işletmenizin de diğer işletmelerden ayrılan özellikleri olması zorunludur.
Marka oluşturmaya bakmanın bir yolu, markanızı bir kişi olarak hayal etmektir. Nasıl biri olurdu? Müşterileriniz ne tür bir kişiliğe kapılır? Eğlenceli ve faydalı bir marka bilinci oluşturma alıştırması, hedef kitlenizde yankı uyandırabilecek marka türünü tanımlayan üç ila beş sıfattır. Bu sıfatların tabii ki olumlu sıfatlar olması gerektiğini belirtmeme gerek yoktur sanırım.
Markanızı bir metafor olarak düşünmek veya onu kişiselleştirmek, sahip olmasını istediğiniz bireysel nitelikleri belirlemenize yardımcı olabilir. Bu bir araç, bir hayvan, bir ünlü, bir spor takımı veya herhangi bir şey olabilir, zihninizde markanızın yaymasını istediğiniz türden bir titreşimi uyandıran belirgin bir üne sahip olduğu sürece problem yok.
Markanız bir hayvan olsaydı, hangi hayvan olurdu? Örneğin biliyorsunuz ki Türk Mitolojisinde Kurtlar kutsal varlıklardır. Türkiye’de işletmenizi Kurt olarak belirlemeniz size yarar sağlayabilir. Pes etmeyen, hiçbir şeyi unutmayan ve vahşi bir işletme.
İşletmenizin Adını Seçin
Markanızın ismini belirleyeceğiniz şey markanızın kişiliği, eylemleri ve itibarı ile ortaya çıkmalıdır. Şimdi isim için önerilerimize geçelim.
İki kelimeyi birleştirin. Nasıl mı? Facebook, yüz ve kitap sözcüklerini birleştirerek ortaya yeni bir marka adı çıkarmış. Bunu yapan farklı şirketler de var tabii ki. Sizde bu tarz şeyler deneyebilirsiniz.
Uzun adlardan bir kısaltma oluşturun. Örneğin MSİ markasının açılımı Micro-Star International demektir. Siz de bu tarz bir kısaltma deneyebilirsiniz.
Sevdiğiniz bir kelimenin bazı harflerini kaldırarak veyahut harf ekleyerek bir isim oluşturabilirsiniz. Örneğin Emir sözcüğünü EMR şekline getirerek yeni bir isim üretebilirsiniz.
Markanızın Logosunu Tasarlayın
Markanızın adı kişiliğini belirlediği gibi logonuz da yüzünü belirler. Kişiliğini oluşturduğunuz markanızın yüzü nasıl olacak? Logonuzun nasıl olacağına dair vereceğimiz tavsiyeler:
Renkler insan psikolojisi için önemli kavramlardır. Logonuzun rengi işletmenizle uyumlu bir şekilde olsun.
Yaratıcı olun ve diğer logolara benzemeyerek özgün bir çalışma yapmaya çalışın.
Diğer rakip şirketlerin logolarını inceleyin ve eksik olduğunu düşündüğünüz parçaları siz yaratın.
Renklerinizi Seçmek
Logoda renklerin öneminden bahsetmişken hangi renkleri seçmeniz gerektiğine de deyinelim.
Renkler sadece markanızın görünümünü tanımlamakla kalmaz, aynı zamanda iletmek istediğiniz duyguyu iletir ve yaptığınız her şeyde tutarlı hale getirmenize yardımcı olur. Tüketicilerin kafasını karıştırmamak için sizi doğrudan rakiplerden ayıran renkleri seçmek daha mantıklı olacaktır.
Renklerin bilinçaltımıza farklı mesajlar gönderdiği birçok bilim adamı tarafından ileri sürülmektedir.
Örneğin kırmızı rengi dikkat çeken bir renktir bu nedenle Coca-Cola şirketi logosunu kırmızı yapmaya karar vermiştir.
Bugün marka oluşturma kavramından söz ettik.Bir “Dili Ve Felsefesi” serimizin daha sonuna geldik. Yazımızı sonuna kadar okuduğunuz için sizlere teşekkür ederiz. Sitemizde benzer yazılara ulaşmanız mümkündür. Başka yazılarda başka konularda görüşelim. Hoş kalın, hoşça kalın.