Markalaşma Süreci Kavramı Nedir?

Markalaşma süreci, markanızın bilinirliğini artırmak ve itibarını inşa etmek için attığınız adımlar bütünüdür. En çok yeni markalar için kullanışlıdır. Ancak aynı zamanda yeniden markalaşmak isteyen mevcut şirketler için de kullanışlıdır.

Başarılı bir markalaşma süreci, tüm markalı malzemelerinizde tanınabilir, güçlü ve benzersiz bir marka kimliği sağlar. Marka kimliğiniz, marka renk paletiniz, tipografi, ses tonunuz, logo ve genel görüntüler gibi çeşitli unsurları kapsar.

Farklı ve akılda kalıcı olmanın ötesinde, tüm bu varlıkların markanızın kişiliğini mükemmel bir şekilde temsil etmesi ve aktarması gerekir .

Her şeyden önce, kendi markalaşma sürecinizi değerlendirirken önemli olan şey, bireysel şirketinizin ihtiyaçlarını anlamaktır: ne söylemek istediğinizi ve kime ulaşmak istediğinizi. Markalaşma sürecinin ilk aşamaları, sonraki aşamalara nasıl yaklaştığınızı şekillendirecektir.

Markalaşma süreci

Adım Adım Markalaşma Süreci

Marka kimliğiniz üzerinde çalışmaya bile başlamadan önce, kendinize bazı büyük sorular sormanız gerekir: siz kimsiniz ve sizi rakiplerinizden farklı kılan nedir?

Cevaplar her zaman açık değildir, bu nedenle belirli şirket hedeflerinden ve bol miktarda pazar araştırmasından yararlanın.

Markalaşma sürecini daha derinlemesine anlamak için her adıma ayrıntılı bir göz atalım.

1. Marka Stratejinizi Oluşturun

İlk adım belki de en büyüğüdür. Marka olarak kimsin, daha doğrusu kim olmak istiyorsun? Varoluşunuz için “neden” i tanımlayın ve marka olarak sahip olmak istediğiniz bir dizi temel değere odaklanın.

Şirket olarak kendinize sorun: kimsiniz? Sadece kârın veya ürünün ötesinde amacınız nedir? Marka olarak var olmanın ne önemi var? Markanızın özündeki değerler, temel inançlarınız nelerdir? Yanıtların, işletmenizin iç ve dış işleyişini dikte edecek kadar açık ve net olması gerekir.

Stratejiniz, marka yaratımınızın farklı noktalarını işaretleyen belirli hedeflerden oluşmalıdır. Stratejinizi eyleme geçirilebilir öğelere yerleştirmek için:

  • Kim olduğunuzu anlayın.
  • Kime ulaşmaya çalıştığınızı (hedef kitleniz) belirleyin.
  • Sunduğunuz mal ve hizmetleri netleştirin.
  • Kendinizi rakipler arasında konumlandırın.

2. Pazar Araştırması Yapın

Kendinizi bir pazarda en iyi şekilde konumlandırmak için önce o pazarı anlamalısınız. Hedef kitlenizi veya rakiplerinizi bilmeden bir marka stratejisi oluşturmak sadece karanlıkta çekim yapmaktır.

Sizi rakiplerinizden farklı ve daha iyi yapan şeyin ne olduğunu bulmak için, onların kim olduklarını ve ne sunduklarını bilmeniz gerekir. Ayrıca kime ulaştıklarını da anlamalısınız – hedef kitleleri sizinkiyle aynı mı yoksa geride kalan küçük bir kesim mi var?

Bu, hedef kitlenizin kim olduğuna ve markanızın onların benzersiz isteklerine nasıl hitap edebileceğine daha kesin bir şekilde odaklanmanıza yardımcı olur.

3. Marka Kimliğinizi Geliştirin

Marka kimliğiniz, tutarlı bir bütün olarak çalışan somut, tanınabilir marka öğelerinden oluşur. Her marka kimliğinin temel amacı, müşteriler tarafından farklı ve tanınabilir bir şey yaratmaktır.

Kimlik, markanıza hayat verir ve onu müşterilerin etkileşime girebileceği bir deneyime dönüştürür. Marka kimliğiniz, ayırt edici sözlü ve görsel özelliklerin yanı sıra genel bir kişiliği içerir. Bu unsurların tam olarak belirlenmesi, markalaşma sürecinin potansiyel olarak en yaratıcı kısmıdır.

4. Stil Rehberinizi Oluşturun

Genellikle “isteğe bağlı” olarak kabul edilse de, marka stil kılavuzları, markalama sürecinizin başarısını sağlamada uzun bir yol kat eder. Markanızı anlamak ve marka öğelerinizi tasarlamak için harcadığınız tüm çalışmalar, seçimlerinizi takip etmek için bir stil kılavuzu olmadan boşa harcanır.

Stil kılavuzu, marka varlıklarınızı belirsiz terimlerle nasıl kullanacağınızı özetleyen teknik bir kaynaktır. Ayrıca tüm başarılı markaların logolarının ve marka varlıklarının kullanımı için bir stil kılavuzu vardır.

Marka stil rehberiniz genellikle aşağıdakileri yöneten bölümleri içerir:

  • Marka hikayesi
  • Ses
  • Logo kullanımı (özellikle birden fazlasına sahipseniz)
  • Görüntüler
  • Renk paleti (tam renk kodlarıyla)
  • Tipografi

5. Markanızın Bilinirliği Üzerinde Çalışın

“Marka bilinci oluşturma” olarak da bilinen bu sürecin bu adımı, uzun vadeli marka stratejilerinizle ilgilidir.

Bir marka aratmak sadece başlangıçtır. Marka olarak kim olduğunuz bu aşamada çok, çok önemli olarak ortaya çıkıyor (diğer tüm aşamalarda olmadığı için değil). Bununla birlikte markanızın tüm iletişimde ve deneyimde tutarlı olması için stratejinizi gerçekten geliştirmeniz gerekiyor.

Bununla birlikte “Markalaşma süreci” yazımızın sonuna geldik. Yeni yazılarımızın yayınına kadar hoş kalın, hoşça kalın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir